Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.09.2011 10:12 - СДС изчезна от картата на Плевен
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2011 10:12


СЕНЗАЦИЯ!

СДС изчезна от картата на Плевен

Зеленогорски се явява на изборите от името на друга партия

image
Съюзът на демократичните сили (СДС) през следващите четири години няма да фигурира легитимно в политическия живот на Плевен, след като ЦИК отказа да регистрира за участие в местните избори коалицията на Найден Зеленогорски "Заедно за община Плевен". Без публично присъствие остават и останалите партии от коалицията - ДСБ, Обединени земеделци, БСДП, РДП, "Вяра, морал, родолюбие, отговорност - национален идеал за единство", коалиция "ОДС - общност на демократичните сили".

На пресконференция досегашният градоначалник обяви, че все пак ще се включи в предизборната кампания, но от името на някоя друга партия, която е получила регистрация.

До грандиозната сензация - СДС и почти цялата десница в Плевен да изчезнат от регистрите, се стигна след поредица от юридически и организационни гафове от страна на обкръжението на Зеленогорски.

Самият той пък се оплака, че ГЕРБ връща сталинизма. 

Според досегашния кмет му били отправени десет предложения от регистрирани партии и коалиции да издигнат кандидатурата му и той щял да си избере една от тях. Градоначалникът обаче отказа да съобщи откъде идват офертите, защото се притеснявал от оказване на натиск и репресии върху лидерите им. Която и листа да предпочете Зеленогорски, ще му излезе доста солено във финансово отношение, тъй като малките играчи участват в избори именно за да осребрят присъствието си в политиката, коментират местни наблюдатели. Освен това става много сложно и кандидатирането на кметските хора за общински съветници и по същите комерсиални причини, и поради практическата невъзможност да бъде набутана в чужда листа цялата кохорта на градоначалника. Това неизбежно ще доведе до скандали и раздори между присъдружните партии, смятат запознати.

Драматичната сага около регистрацията на кметската коалиция започна с наивен опит да бъдат заблудени избирателите, като в нея партия "Вяра, морал, родолюбие, отговорност - национален идеал за единство", вместо с пълното си наименование бе записана подвеждащо ВМРО - НИЕ. След обжалване от страна на истинското ВМРО - БНД, Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени регистрацията на "Заедно за община Плевен" с указанието дублетните воеводи да се изпишат с пълното си наименование, тъй като нямат право да използват абревиатурата на регистрирана преди тях партия. Общинската избирателна комисия (ОИК) дава писмени указания на представляващия "Заедно за община Плевен" Стефан Ганев в тридневен срок да бъде представено решение за промяна на изписването на ВМРО - НИЕ с цялото му наименование. Вместо това обаче хората на Найден Зеленогорски представят ново решение за учредяване на коалицията с дата 29.08.2011 г. ОИК извършва регистрацията, но лидерът на БСП в Плевен Любомир Петков подава жалба В ЦИК. В нея се твърди, че в ОИК към 28 август - последният в закона срок за регистрация, няма легитимен документ за учредяване на коалицията. Централната комисия уважи жалбата на Петков и окончателно отмени регистрацията на "Заедно за община Плевен" за участие в изборите за кмет на общината, за общински съветници и за кметове на населени места.

"Коалиция "Заедно за община Плевен" (...) не е изпълнила дадените й от ОИК - Плевен, указания и не е взела решение за промени в наименованието на коалицията и начина на изписването й в бюлетината. Представеното решение от 29.08.2011 г. ... не представлява такава промяна, а е решение за създаване на нова коалиция след крайния срок за регистрация на партии, коалиции от партии и инициативни комитети в ОИК - 28.08.2011 г.

Регистрацията на новата коалиция след срока по чл. 94, ал. 1 от ИК представлява съществено нарушение на Изборния кодекс", е записано в мотивите към решението на ЦИК.

В същото време остана легитимна регистрираната от Михаил Шишков коалиция "За Зеленогорски" въпреки оспорването й от досегашния кмет. По този повод градоначалникът се закани да съди България в Страсбург, защото било злоупотребено с името му без неговото съгласие. Според ЦИК обаче в Изборния кодекс няма текст, който да забранява използването на имена на хора в наименованията на партии и коалиции.


www.bgsever.info (бр.31/2011 г.)



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038829
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци