Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.09.2011 00:35 - Най-старата столица на Дунавска България: Никулицел
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.09.2011 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: apollon


Фалшификациите на родната история с политически цели хвърлят сянка върху историческите истини. След разпадането на федеративните сили на Стара Велика България столицата Фанагория престава да бъде средищен център. Оформят се нови столични центрове. Един от тях е царския палат на Аспарух построен на остров Певки - днес заличен от пресушаването на най-южния ръкав на река Дунав, заедно с обширния лагер на неговата коалиционна армия. След разгрома на византийците през 681 година всички римо-византийски крепости в Мизия са български владения с изключение на северния крепостен град Одесос. Според  Йордан, по негово време  имало хуни, заселени във Византия с името фосатизи, които заемали териториите от днешен град Лом до река Вит на изток. Проникналите през Дунав от север хуни и авари, осигурили военна подкрепа на младия ха Аспарух. Стартирайки от своето постоянно военно убежище и неговата първа столица на Балканите - Никулицел, Аспарух завзема римо-византийска Мизия, съдавайки обща държава, разделяща се от Дунав на Южнодунавска и Севернодунавска България. Границата на България с Византия преминава по билото на Стара Планина. Първи придобива нови владения на юг от билото на Стара Планина в областта Загоре хан Тервел. 
 Най-малко 5 години Никулицел е средищен център, като е напълно ясно, че първите няколко години границите на новата държава се разпростират на територията на Малка Скития. Това дава повод тя да бъде наречена от гърците ογγλος. Територията Онгъл се локализирала на юг от делтата на река Дунав и в превод означава "земя с хунски език". Абсолютна измислица и фантасмагория е твърдението, че Онглос означава ъгъл. Също свободно съчинение е твърдението, че онгъл означава укрепено място. Утвърденото название на Малка Скития като ογγλος ясно показва, че българите (респ. хуните) се заселват тук още в края на 6 и началото на 7 век, което показва, че ромеите вече трайно асоциират северните територии край Дунав с присъствието на българите(хуните).Макар и договореностите на тези племена с император Лъв да са били с цел охрана на Дунавския лимес, тези български племена често навлизали във вътрешността на Мизия и срещу тях били водени наказателни акции за период приблизително от цяло едно столетие. Това само потвърждава, че изграждането на военния лагер при селището Никулицел е започнало много по-рано от подозираното време на битката от 680 г.н.е.  е служело за укритие на резидиращите хуни в Мизия, преди нахлуването на войската на Аспарух.   
Съществува смесване на ролите на ромейските императори по отношението на политиката им към българските хуни. Не Константин Погонат дава разрешение за заселване на хуните върху ромейските земи срещу задължение да охраняват Дунавския лимес, а императов Лъв (457-474) договаря за първи път тези условия и те стават приемствена политика за останалите идващи на власт василевси. С други думи сключения политически договор между Аспарух и Константин Погонат има характер на мирен договор с юридическо признаване на държавата в Мизия. Аспарух не е имал ангажимента да охранява границите на Византия, а своите собствени граници и подобни интерпретации, че Аспарух се задължавал да пази северните граници на Византия звучат само и единствено налудничаво. Това не е задължение, наложено едва при управлението на Лъв, а част от клаузата на двустранния мирен договор между двете държави. А в този ред на мисли се идва до най-важното обстоятелство, че мирния договор с Аспарухова България е подписан по инициатива и искането на Византия с цел да спре инвазията на коалицията на Аспарух на юг от Стара Планина. 
Откъде произлиза името на столицата Никуулицел?
Никулицел се намира на няколко километра от римския град-крепост Новиодунум. Както е известно българите използвали повсеместно римските крепости в Мизия, които преди да установят трайно на тези територии самите разрушавали. Макар последните години от управлението на имп. Фока 602-610 да отмервали края на градския живот на Новиодунум, той е използван за резиденция на част от войската. Въз основа на сведенията на Константин Багрянородни се посочват 6 града от Днепър до България, които били безлюдни - един от тях е и печенегския Saka katai (Noviodunum, Isaccea, кръстен така на местния владетел 
Σακτζας-вероятно катепан). Saka katai било единственото владение на печенегите на юг от Дунав. В близост до селището Никулицел бил изграден военен лагер, в близост до който се разполагал царския палат.  На това място се състои битката на Аспарух и Константин IV Погонат. По повод на удържаната победа на Валент през 369 г.  когато също бил изграден царски палат, откъдето императора водил битката с вестготите (тревинги), аулът бил наречен "Νίκα aula"- победоносен лагер. Старобългарската дума ол идва от дорийското αὐλά (αὐλή) - двор, дом, храм,царски палат. По-късно думата придобива нови значения в латинския и бива заета като aula, което придобива по-широките и нови значения на стая, зала, коридор и дори на съдебна зала, където се провеждат съдебни заседания. Българското ол е точен аналог на дорийския и латинския варианти като името ника- победа също носи своите дорийски белези. Втората победа на българите на това историческо място затвърдило победоносната му слава и завинаги с отразила в името на близкото селище. Селището имало различни имена при различните етноси - славяните нахлули по тези места още през 6 век кръстили селището Малки Преслав(Преславец), а премествайки се юг за пазене  и отбрана на старопланинските проходи основали под управлението на Аспарух  Плиска, а по късно при Симеон - Велики Преслав. Трансформацията в имената на селищата от Преславец в Преслав точно и конкретно отговаря на тяхната важна средищна роля в различните етапи от историята на Дунавска България.
Тъй като съвременните проучвания сочат, че Малък Преслав се намира разположен в непосредствена близост до Южния ръкав от делтата на река Дунав, безспорно той съвпада по местонахождение с Никулицел. Твърдението, че Малък Преслав става столица на новите владения на киевския княз Светослав потвърждава средищния статут на селището и неговото отнасяне като столичен град от преди това. Автор: Димитър Георгиев-Даков
image 
.

 (The most ancient capital of Dunaic Bulgaria)




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040535
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци