Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991478
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
09.09.2011 16:37 - Какво пише един англичанин за българите под турско - цитиран от автора който го е пуснал, като "достоверен източник"?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.09.2011 16:38


Извадка от английски пътепис от  1634 година

„.. Турският народ не може изцяло да се отдаде на пороци. Има двама големи неприятели- християните и персийците.Ако ги отстрани, че загине, както римската империя, като унищожи Картаген и Антиох.

 

Суетата на народите винаги се проявява, защото, всеки за себе си смята, че е по цивилизовани от другите. По изкусни , по  , неповторими са танците, песните, дрехите, забавленията, което си е варварска, животинска глупост. Така египтяните са презирали  гърците, гърците мразили римляните,  а те мразили целия свят.

 Християните чужденци турците наричат френки.а собствените им поданици са: латинци, арменци, гърци, и всякакви от територията на България и Сърбия.  Забелязах, че са  отчаяно зле настроени един към друг, че всички понасят много по добре турците мюсюлмани, отколкото другите християни. Те служат на турчина, като информатори едни за други. Служат му, като оръжие, един срещу друг. В турската територия макар и с по рядко население християнските църкви- главно гръцки превишават по брой на територия, сравнено с църквите на Запад. Но, броят на християните се снижава.

 Турчинът има друг подход- той не убива християните, не им пречи да посещават храмовете. По скоро, вместо кръвта изсмуква кесията и чрез постоянна немотия ги принизява и държи в тъпо подчинение.

Но, лишени от средства, поради липса на подкрепа от държавата и от хората- безнадеждно бедни храмовете не могат да развиват в достатъчен обем просветителската си дейност.Освен това, като се служи на гръцки,  е и непонятна за християните не гърци и така всяко следващо поколение е по малко образовано от предишното до такава степен, че мнозина от тези, дето се считат, за християни, едва ли знаят, какво означава това. И тогава, като виждат, че са бедни, жалки, смазани, опозорени, лишени от децата си, подложени на наглостта на всеки мошеник, започват да премислят и да предпочитат настоящия свят пред оня ( отвъдния) , който не разбират и не познават. Това кара хиляди, да се обърнат към мохамеданството и то постига целта си  не така  позорно, както, ако е с огън и меч. Защото кара човек да забрави религията си, а не да се опълчи. По този начин мюсюлманството може да зарази всички.  Но турчинът няма да допусне това, той не иска християните да стават мюсюлмани!- защото християните му имат мисия- да пълнят войската и кесията му, като обработват земята, като строят, работят, плащат данък. Защото мюсюлманите в империята на султана са освободени от данъци. Това е една феодална система, крепяща се на привилегиите на едни и прекомерните свръх задължения на други.

Ето какво се е случило при Сюлейман втори ( 1616 – 1622  Свален, убит от еничарите и  заменен от малоумния Мустафа първи 1622-1623) виждайки една многохилядна тълпа да коленичи пред него с молба да приемат мюсюлманството, ги попитал, какво ги кара да го правят, а те му отговорили, че искат да се освободят от данъци.  Той отхвърлил молбата им, не само заради опасността, да се лиши от приходите за хазната, но и от отвращение, което усетил в молителите към неговата религия. Те  искали да заменят  Бог с пари, богатство.

Убедих се, дори видях с очите си, че когато отделни християни, малки групи се обрязват, приемат господстващата религия, се устройват празници.  Подаряват им се коне, имоти. Докато говорех с местен младеж, чийто баща, християнин  има отличия и богатство предложиха ни на другия ден да ни обрежат. Така ако той през нощта не бе минал Дунава, щеше да пострада. Щяха да го затворят и ако не друго, щяха да  принудят баща му да плати голям откуп. Турците  ненавиждат, не уважават  родоотстъпниците, приели религията им.  Разбрах, как тук    благосъстоянието  привлича макар и малцина  към една кауза, която погубва.

 Турската империя има  две части: турци и останалите. Върху тях се изливат две страсти любов и омраза. С тях правителството държи едните, за да не пожелават да вършат зло, а другите- да не могат да го извършат.  Така турците господстват над останалите. Всичко това,  защото те- християните  имат храмове, които им дават почти нищо, като духовност и вяра…

 

Хенри Блаунт 1634  Пътеписа препечатван в Англия 8 пъти. У нас е част от сборника  „АНГЛИЙСКИ ПЪТЕПИСИ ЗА БАЛКАНИТЕ”- книга 7 

 Автор: zaw12929


Заглавието и коментара на автора:

"МИТЪТ ЗА НАСИЛСТЕНО ПОМОХАМЕДАНЧВАНЕ НА ХРИСТИЯНИТЕ ПРИ СУЛТАНА

Е НАЙ ВЕЧЕ В ИСТОРИЧЕСКАТА ЛИТЕРАТУРА, ПИСАНА ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ПОЛИТИКАТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ „БУДНА СЪВЕСТТА” И ГОТОВНОСТТА СРЕЩУ НОВО ЗАРОБВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, КОГАТО ВСИЧКИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ СА НИ ВРАГОВЕ

  ЧЕТЕМ ТЕКСТ, ПИСАН 17 ВЕК ОТ АНГЛИИСКИ ДЕПУТАТ:"


Отговор на автора на блога със стихотворението на Вазов - "Дизраели" и с цитат на хомосексуалната свиня Чърчил, като от тук оставям извода на читателя, дали англичанин може да е "достоверен източник", относно българите под Османска власт:
 

 

“Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава. Този град трябва да бъде унищожен, да загине, да бъде сринат до основи и в неговите развалини да се засеят картофи.”

Уинстън Чърчил



ДИЗРАЕЛИ

Иван Вазов
 

„В България клане и сеч! —

вестяват някои газети,

но аз ви давам честна реч,

че туй са клевети, навети:

отдавна ние знаем веч

журналите какво са цвете.

 

Лъжа е чиста, уж че там

секат народа без пощада,

че от три месеца насам

май много от ножа пада!

От Елиота[1] точно знам:

въз Портата е туй набяда!

 

Не крия тук, че има (ах!)

и две-три села изгоряли,

но турци да бедим е грях,

че туй да сторят са желали:

знам точно, че огъня в тях

сами са българите туряли!

 

А за жените? Може, да…

към тях са слаби османлийте;

но и журналите всегда

държат за капитал лъжите

и тез безброй моми, деца

в колоните им са убити!“

 

 

Тъй нагло лордът с хладен вид

министерската реч си каза —

и тих, циничен, зверовит,

блъвна си страшната омраза

към нас и лъжейки без стид,

очите на света замаза.

 

Но, о, афронт! На туй протест

от хиляди места се дава

и после таз гръмовна вест

лъжлив пред цял свят лордът става.

О, Английо, защо ли днес

бездушен жид те управлява?

 

1876, август

Бележки

[1] Английски посланик в Цариград през 1876 г.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене