Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.09.2011 01:03 - Западът вижда заплаха в Русия. Русия изпуска либийския петрол
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.09.2011 01:04


03.09.2011, 09:43 (обновена 03.09.2011, 10:15)
news.bg
Коментари (47) image

Въпреки укрепването на партньорските отношения на САЩ и Европа с Русия, Западът все още възприема страната като заплаха и се стреми да ограничи влиянието й върху съседните й страни, пише "Комерсант", позовавайки се на нови публикации в Уикилийкс.

От тях става ясно, че инициираната от ЕС програма "Източно партньорство", включваща бившите съветски републики Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, е направена с цел да се отслаби руското влияние в тези страни.

Според докладите на американските дипломати целта на "Източното партньорство" е активното въвличане на бившите съветски републики в зоната на интересите на Запада и оттласкването им от Русия.

В тази връзка особено интересна се оказва частта, в която се отбелязва ролята на Беларус в програмата "Източно партньорство." В свой разговор европейските дипломати отбелязват, че не желаят да общуват с беларуския президент Александър Лукашенко, но това се налага, защото е по-важно да се подрони влиянието на Москва върху Минск.

Германският дипломат Фарнк Хартман заявява, че Беларус е включена в програмата, без да е извършила демократични реформи, защото главната задача на програмата е да се отдалечи Беларус от Русия. Затова и ЕС е отпускал кредити на Лукашенко и се е стремял той да участва по въпросите на евроинтеграцията.

В друга грама се говори за необходимостта ЕС да даде допълнителни кредити на Украйна, за да не потърси Киев съдействие от Москва. Представен е документ от октомври 2009 г., според който САЩ отпускат на Киев 380 милиона долара за модернизация на ядрените си реактори с цел да се намали зависимостта на Украйна от Русия.



Русия изпуска либийския петрол  

5 Септември 2011

e-vestnik  

image

Участниците в операцията за сваляне на Муамар Кадафи започват подялбата на либийските енергийни ресурси, пише “Комерсант”. Международна конференция на приятелите на Либия в Париж решава бъдещето на тази страна. Тон даваха Франция, Великобритания и Италия, изиграли ключова роля в свалянето на режима на Кадафи. Това е причината те да разчитат на лъвския пай от бъдещите договори в богатата на петрол Либия, отбелязва вестникът.

Напоследък Русия също рязко активизира усилията си по либийското направление. Първо Москва склони да участва в парижката конференция, а вчера призна Преходния национален съвет за законна власт в Либия. Русия впрочем гледа най-вече не да сключва нови договори, а да запази старите споразумения с Триполи. И Москва не го крие, изтъква всекидневникът.

Според негови експерти обаче Москва трябва да разговаря за това с друг събеседник, а не с новото либийско ръководство. “Икономическите решения ще бъдат вземани от страните, благодарение на които преходният съвет получи властта”, коментира пред “Комерсант” руски политолог.

Русия не бива да разчита, че Либия ще изпълнява предишните договорености, смята той. По думите му “в най-добрия случай западните компании ще поканят в бъдеще руски фирми като някакви партньори (…) Британците, французите, италианците не са рискували пари, репутация и тъй нататък, за да споделят после либийския пазар, включително ресурсния, с компании от страни, неучаствали в операцията”.

Либийската опозиция победи тъкмо благодарение на Русия, която не наложи през март вето върху резолюцията за Либия в Съвета за сигурност на ООН, изтъква обаче пред вестника московски ориенталист. Според него, либийският въпрос не е последният случай, в който Западът се нуждае от подкрепата на Русия, и от поведението на европейските и американските партньори ще зависи позицията на Москва в бъдеще. “Ако пожелаят да повлияят на ситуацията - чудесно. Ако не - ще го имаме предвид”, заявява експертът за “Комерсант”.

“Москва реши да не губи време, докато не е изгубено всичко”, коментира “Комсомолская правда” признаването на ПНС от Русия. Руското външно министерство припомни, че страната никога не е прекъсвала дипломатическите си отношения с Либия, скромно напомни за сключените преди договори и изрази надежда, че те все пак ще бъдат изпълнени, обобщава изданието. Според него специалният пратеник на руския президент за Африка Михаил Маргелов представляваше Русия на парижката конференция “с цел въстаниците да не забравят съвсем за ангажиментите си по тези договори и да не ни избутат от Либия”.

Смяната на ръководството в арабската държава застрашава многомилиардните руски инвестиции в Либия, ако новите власти в Триполи решат да си го върнат на Русия заради приятелството със сваления лидер, посочва “Независимая газета”. Съвсем доскоро Москва водеше диалог и с представители на въстаниците, и с емисари на Кадафи, не бързайки да признае официално, че властта в арабската страна вече се е сменила, пояснява всекидневникът.

Либийските въстаници обещаха да спазват всички подписани договори, но представител на либийската петролна компания АGOCO намекна, че руски фирми, работили в Либия - например “Газпромнефт” и “Татнефт”, може да си имат проблеми, подчертава той. При това Москва със сигурност ще изгуби местния оръжеен пазар, тъй като Либия ще получава оръжия главно от държави членки на НАТО, добавя “Независимая газета”. “Либийският оръжеен пазар е изгубен за Русия безвъзвратно”, констатира цитиран от вестника руски експерт.

“Сега не бива да бързаме. Ще започнат трудни преговори. Новите власти не ще могат да се ориентират само към Запада и подкрепилите ги арабски страни. Ще трябва да се споразумяват и с Русия, и с Китай”, смята руски аналитик, цитиран от “Московский комсомолец”. Последните десетилетия бяха трудни за цялата руска политика в Близкия изток, независимо от някои успехи. В икономическите отношения между Русия и Либия вече никога няма да има такива обороти, както преди, твърди негов колега. “Страната ни изгуби още един партньор - не че Либия ни е била съюзник, но като цяло това е поредният провал”, допълва той.

Москва се бавеше с осъждането на Кадафи и за разлика от Запада дълго време не признаваше ПНС за легитимна власт. Сега може единствено да се надява, че обещанията на въстаниците няма да си останат само думи, заключава “Ведомости”. За Русия все още има “надежда, че новите власти ще потвърдят договора с руските железници за изграждане на скоростна железопътна линия: не всяка компания би се наела да строи магистрала в суровите пустинни условия”, прогнозира бизнесизданието. Борбата за петролни договори и доставки на оръжия обаче ще е трудна, предупреждава “Ведомости”.

По БТА





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051537
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци