Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.09.2011 01:17 - 2012 год. може да стане година на синтетичното месо от стволови клетки
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
2



Следващата година може да стане година на синтетичното месо от стволови клетки

Източник 

1.09.2011 

image


Изследователите са на прага на отглеждане на изкуствено месо в лаборатории - технология, която може да премахне необходимостта от клане на животни за месо. За това пише The Herald Sun, но един изследовател казва, че наденица или хот-дог от стволови клетки могат да се появат за продажба в рамките на шест месеца.

Учените казват, че появата на "отгледано" месо от стволови клетки може да спаси милиони животни от клане, и да помогне на околната среда, значително за намаляване на консумацията на енергия, земя и вода.

Мнението на датския изследовател Марк от университета в Маастрихт прогнозира, че първите синтетични колбаси могат да се появят след шест месеца.

"Надявам се, че в рамките на една година ние ще бъдем в състояние да създадем хамбургер", казва той.

Но основният препъни-камък ще бъде превръщането на отгледаното изкуствено месо в вкусно и богато на хранителни вещества както истинското. Препятствие за това са времето и разходите.


Марк Пост казва, че месото, което той отглежда (свински клетки, богати на серум от плод на кон) не изглежда апетитно, тъй като то е бяло.

"То е бяло, защото няма кръв и много малко, съдържащ желязо, протеин миоглобин", казва той. "Ние търсим начини за създаване на миоглобин, който придава на месото цвят."

Herald Sun пише, че земеделските производители не вярват, че новата технология представлява заплаха за тях. Представителят на Съвета на австралийските скотовъдци казва, че развитието на такива технологии не застрашава фермерите, с оглед на трудността да се създаде богато протеиново вещество, както и за обемите на производство.

И още опити на другия край на света...

В една малка лаборатория на последния етаж на централната сграда за изследвания в Медицинския университет на Южна Каролина, д-р Владимир Миронов, вече десет години се бори със задачата да отглежда месо.

Миронов, който работи в областта на експерименталната биология, е един от малкото учени в света, които са ангажирани в био-инженеринга "месни култури".

Той вярва, че този продукт може да реши бъдещето на глобалната продоволствена криза, което трябва да започне чрез намаляване на площите за отглеждане на месо в по-привичен стил, "на копита", така да се каже.

Отглеждане на "ин витро" месо или месни култури са разработвонш и в Холандия, заявява в интервю за Ройтерс Миронов.

Новият Национален институт по земеделие и храни, който е част от Управлението за контрол на храните и лекарствата не иска да субсидира изследванията, както и  Националният институт по здравеопазване, а НАСА само частично финансира научните изследвания, казва Миронов.

Това е класически разрушителна технология "(т.е. традиционното животновъдство ще бъде унищожена), казва той. "Внедряването на новата технология на пазара ще струва средно над един милиард долара. А ние нямаме дори един милион.


В момента Миронов се фокусира основно върху изследванията за отглеждане на човешки органи.

"Има още и фактора на отвращение, когато хората разберат, че месото е било, отглеждани в лабораторни условия. Те не обичат да асоциират технологията с храната ", казва, поканеният в лабораторията на д-р Миронов, в рамките на тригодишна грант програма, 32-годишният Никола Дженовезе.

"Но има много храни, които днес ядем, мислейки, че са натурални, но те ​​са направени по същия начин", казва Дженовезе.

"Има кисело мляко, което се основава на мая. Има производство на бира и вино. Всички тези продукти не се произвеждат в лаборатории. И тях обществото ги приема ".

Ако виното е направено въз винарна, бирата в пивоварна, и хляба в пекарна, то къде ще произвеждате изкуственото месо?

В "Камери", казва Миронов. Така той нарича бъдещите обекти за отглеждане на месо.

Според него, това ще бъде сграда с размерите на футболно игрище, където ще има огромни биореактори, или биореактори с размера на кафе машина, където ще бъдат произвеждани, както той ги нарича, "Чарли".


"Това ще бъде естествена и питателна храна", казва Миронов. "Какво месо бихте искали ? Има толкова малко мазнини, свинско или агнешко? Ние ще направим точно това, което искате. Ние създаваме структурата на месото. "

"Мисля, че можем да го направим без ген. Но няма доказателства, които предполагат, че ако добавите гени, ще засегнат качеството на храната. Генетично модифицирани храни - това е нормална практика, и никой не умира ".

Миронов взима миобласти - ембрионални клетки, които се развиват в мускулната тъкан в и ги поставя в хранителна вана с говежди серум на клетъчен скелет, изработен от хитозан (общ полимер в природата), за да растат животинските скелетни мускули. Но как да получат сочен и месест вкус?

Дженовезе казва, че учените искат да добавят мазнини. И добавяйки съдова система вътрешните клетки могат да получат кислород, за да растат, да кажем, пържола, а не само тънка мускулна тъкан.


Изкуственото месо би могло, евентуално, да стане по-евтино, отколкото, както го нарича Дженовезе - силно субсидирано селскостопанско месо, и ако обществото приеме изкуственото месо, в бъдеще то ще стане печелившо.

"Тридесет на сто от повърхността на Земята е свързана с производството на животински протеини", казва Дженовезе.

"Трябва да се използват от 3 до 8 кг фураж за производството на един килограм месо. Това е доста неефективно. Животните консумират храна и произвеждат отпадъци. Изкуственото месо няма храносмилателна система.

"Освен това, ако искаме да осъществяваме междупланетно разширяване, хората ще трябва да произвеждат храни в пространството, а за това ще трябва да вземат със себе си и кравата.

"Ние гледаме на всичко това от гледна точка на развитието. В противен случай ние ще останем на едно място. Т. е, искам да кажа, кой е могъл преди 15 години да си представи, например, един iPhone? »

zahariada.blog.bg



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10037841
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци