Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.08.2011 13:57 - Свети Йоан Рилски - небесен Закрилник на българският род
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 769 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2011 15:31


Поради технически проблеми, породени от нехайството и мързела на служителите на еврейския за жалост интернет - доставчик "Виваком", темата се пуска със закъснение, за което автора на блога се извинява на посетителите!

image


  На 18 август чествахме успението на небесния покровител на България  – Св. Иоан Рилски Чудотворец. Рилската Св. обител отново прие стотици поклонници, които търсят помощ и закрила от светия застъпник.

 

Един от видните изследователи на всебългарския светец – Смоленският епископ Нестор, в свое изследване пише следното за неговото успение:

 

“В Народното житие, рилска редакция с текст от ХIV в., за Успението на Св. Иоан Рилски четем следното: ”И Преподобният наш отец Иоан пустинножител почина в 18 ден на месец август... По-късно, по Царска заповед, нетленното тяло на Свети Иоан беше пренесено в Средец, град български, и там му се издигна храм...” Житиеписецът не съобщава годината на Св. Иоановата кончина. Любопитно е да се отбележи, че само в това житие на Рилския светец са записани датата и месеца на неговото Успение.

 

В Първото Проложно житие на Св. Иоан Рилски, съставено от неизвестен автор през ХIII – ХIV в., за успението на светеца четем: “И като достигна до дълбока старост, с мир си отиде от тоя свят, получавайки вечно блаженство... След известно време Св. Иоан се яви на учениците си и им заповяда да пренесат нетленните му мощи в град Средец и ги положат в църквата “Св. Лука”. В житието на Св. Патриарх Евтимий Търновски срещаме следното известие за кончината на Св. Иоан: „И предаде духа си на Бога, като живя някъде около 70 години.”

 

Най-великият светец на българската земя се ражда около 876 г. в с. Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина, край р. Струма. Той е съвременник на четирима български владетели от Първото българско царство – Св. княз Борис-Михаил, неговия син Владимир-Расате, цар Симеон Първи и неговия син Св. цар Петър. Това е времето на изграждането и утвърждаването на Българската държавност върху основите на Христовата вяра.

 

 Новооснованите манастири са не само християнски, но и книжовни и просветни средища. В такава обител да се посвети в служение на Бога е желанието на младия Иоан още от крехка възраст. Първоначално постъпва като послушник в близкия до родното му място манастир “Св. Димитър”, под самия връх Руен. Тук той развива своите заложби към духовно съзерцание и получава образование от свещените и богослужебни книги. Не след дълго приема монашество, но не остава в манастира, а се отдава на аскетичен живот в пълна самота, молитви и пост.

 

Св. Иоан Рилски се подвизава на много места, докато се установява трайно в Рила. Тук преподобният основава и светата обител, съществуваща вече 1000 години.

 

Преди кончината си се оттегля на пълно уединение, в което съставя своя завет към учениците и последователите си: „Новопокръстените люде от еднокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави...”

 

След успението на светеца той е погребан в притвора на манастирската църквица, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Когато изминало време, Божият угодник се явява на учениците си и пожелава мощите му да бъдат пренесени в Средец. Те отварят гроба и тогава откриват, че тялото е нетленно и благоуханно. Скоро след това Св. цар Петър дава заповед светите мощи да бъдат тържествено и с прослава пренесени в Средец. Това се случва на 19 октомври и оттогава всяка година Светата Църква тържествено отбелязва събитието. Вероятно именно тогава великият български светец е канонизиран.

 

Византийският историк Иоан Скилица свидетелства, че в Средец светите му мощи донасят изцеление на император Мануил I Комнин (1143-1180 г.).

 

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Белла III превзема Средец и отнася мощите на Св. Иоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният католически архиепископ надменно заявява, че не му е известно да съществува такъв светец. Затова той е наказан от Рилския чудотворец с онемяване. Едва след искреното разкаяние на унгарския духовник, преклонението му пред мощехранителницата на светеца и исканата прошка говорът му отново се възвръща. През 1187 г. унгарският владетел връща с подобаващи почести мощите на светеца в Сердика.

 

След освобождаването на българската държава от византийска власт през 1195 г. мощите на Рилския светец са пренесени в престолния Търновград. След превземането на Търново от турците през 1393 г. мощите по чудо оцеляват по време на плячкосването на града. По-късно, през 1469 г., с разрешение на султан Мурад II, монаси връщат светинята в обновения Рилски манастир, където тя и до днес е всепочитана. Всяка година Светата Църква чества това събитие на 1 юли.
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН
  Взето от: elahikari.blog.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039337
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци