Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.08.2011 12:40 - Архимандрит Антим: В българското училище няма предмет, който да учи децата да бъдат добри хора
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове:
0



Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с международната религиозна конференция на тема „Религията в полза на човека”, която събра в София духовни водачи на трите монотеистични религии – християнство, юдаизъм и ислям. Духовниците се обединиха около идеята в българското училище да се въведе предмет „Религия”. 

Фокус: Каква беше целта на международната конференция „Религията в полза на човека”, която се проведе в София? Представители на кои религии участваха в нея? 
Архимандрит Антим: Конференцията беше организирана по инициатива на Светия Синод на Българската православна църква и организацията „Бългериан Файналтъч Кънсалтинг”. Събраха се духовни лидери от целия свят представители на трите монотеистични религии – християнство, юдаизъм и ислям. Конференцията протече в дух на изключително подчертана толерантност, взаимопочит. Всички бяха единодушни за това, че религиозните институции на вероизповеданията трябва да издигнат по-настоятелно своя глас пред институциите, от които зависи въвеждането на вероучението или предмета „Религия” в училищата, за да се наблегне на религиозната нравственост. Единствено тя е доказала своето благотворно влияние върху личността, върху човека. 
Фокус: Какви други идеи бяха обсъдени на тази конференция?
Архимандрит Антим: Тази конференция постави едно много добро начало. Тя не можа да изчерпи цялата тематика и проблематика по въпроса. Насрочи се следващо издание на конференцията през 2012 г. Във всички изказвания доминираше и констатираното многократно в докладите на Европейския съюз мнение, че България е пример за етнорелигиозна толерантност и мирно съжителство на различните вероизповедания. 
Фокус: Как религиите могат да противостоят на тероризма?
Архимандрит Антим: Религиите могат да противостоят на тероризма, но за това е необходимо и съдействие на държавните ръководства на съответните страни, за да може именно възпитанието в отделните религии да започне още от ранна детска възраст, където в личността на подрастващите поколения да бъде влагана тази религиозна толерантност. 
Фокус: Само чрез въвеждане на предмета „Религия” в училище ли може да се случи това или Църквата може да предприеме и други инициативи, да е по-активна в обществото?
Архимандрит Антим: Църквата и останалите вероизповедания изпълняват своята мисия и то пълноценно. Но виждаме, че новото време, в което живеем насади един друг модел, според който функционира семейството, където би трябвало да бъдат заложени и дадени първите наченки на възпитание във вяра и религиозна толерантност. Днес, обаче, родителите са изведени от семейната среда – и майката, и бащата отиват на работа, и децата са поверени в ръцете на социалните и образователни институции. Да, но образователните институции само образоват, а не възпитават. В българското училище няма предмет, който да учи децата да бъдат добри хора, защото не винаги отличникът математик, литератор или химик, е добър човек. Не бива децата и подрастващите младежи да се третират като едни съдове, в които трябва да бъде вкаран определен обем знание и информация. 
Фокус: Какви стъпки ще предприеме българската православна църква за въвеждането на предмет „Религия” в училищата? 
Архимандрит Антим: Българската църква ще инициира законодателни промени. Ще се възползва от целия си авторитет, за да се инициират промени в Закона за народната просвета, където е казано, че българското образование е светско. Въвеждането на предмет „Религия” по никакъв начин няма да ощети българското образование. Няма да е пресилено, ако кажа, че българското училище няма да стигне далеч без този предмет, защото всички сме свидетели, че училището стана една неспокойна зона, зона на агресия, нетърпимост. Свидетели сме как деца посягат на своите връстници, даже ги убиват, даже ги разчленяват. Ние, вместо да търсим наляво и надясно кой какво може да направи и как ще го направи, трябва всички да се впрегнем и да застанем зад тази идея. 
Фокус: Смятате ли, че посланията на религиите стигат до съвременния човек и как той ги чува? 
Архимандрит Антим: Мисля, че стигат, защото всички ние сме съвременни хора и живеем в това общество, ние не падаме от небесата. Всички сме членове на това общество. Имаме средствата за масова информация, нямаме оправдание просто. 
Фокус: Имаше ли теми на конференцията, които предизвикаха спорове между представителите на различните вероизповедания?
Архимандрит Антим: За мое голямо учудване не се намериха такива конфликтни точки, макар да подозирахме, че може и да се стигне до такива моменти. Напротив – има вече една духовна зрялост, която дава своите плодове. 
Фокус: Могат ли религиите да служат на мира и толерантността, при положение, че повечето конфликти са именно на религиозна основа? 
Архимандрит Антим: Мисията на религиите е да помиряват човека с Бога и да го доближават до Бога, Богът, който е върховният мир, разум и единство. Всеки, който с истина и любов е тръгнал да крачи по пътя към мира, към разума и към единството, той не би могъл да бъде човек и на мира, и на раздора. 
Фокус: Как религиите могат да са в полза на човека в съвременния свят на глобализация? 
Архимандрит Антим: Именно в съвременния свят на глобализация ние имаме повече от всякога нужда от одухотворяване на отделната личност и на обществото като цяло. Забелязва се, че един егоцентризъм, едно себелюбие, един егоизъм завладява отделната личност, което обаче е противопоказно и зловредно за обществото. 
Екатерина ПАНОВА

elahikari.blog.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040161
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци