Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989342
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
02.08.2011 11:54 - Могат ли войските на НАТО да спечелят, макар и една, своя война?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
1



Отначало Афганистан, сега Либия. Могат ли войските на НАТО да спечелят,  макар и една, своя война?

Източник 

26.07.2011

  • image
  •  

    image

    Британски морски пехотинци под обстрел в провинции Хелменд

    Въоръжените сили на най-мощният съюз в света - НАТО, вече два пъти не успяват да спечелят война. Американски, британски, френски и други чужди войски се готвят да напуснат борбата в Афганистан - първата война, когато НАТО разположи сухопътни войски, а сега и САЩ, Великобритания и Франция изглежда са достигнали точката, в която са готови да загубят битката в Либия, заявявайки, че Кадафи може да пребивава в собствената си страна, ако сдаде властта.

    От времето на ръководената от САЩ война в Ирак, в която участваха "коалиция на желаещите", броят на тези, които бяха най-желаещи започна постепенно да намалява.(изкл. България) Сега, след Афганистан и Либия, броят на кандидатите ще бъде още по-малък.

    Страните от НАТО похарчиха милиарди - Великобритания изразходи повече от Ј 14000000000000 (14 трилиона фунта), обаче, беше победена в борбата срещу бунтовниците в Афганистан.

    "Ние не можем да налагаме демокрация от височина 5 км," каза Дейвид Камерън преди няколко седмици, докато не се присъедини с ентусиазъм към Саркози в опит да направи точно това. По ирония на съдбата, от това го възпира не друг, а  министърът на отбраната. Тогава главата на Военноморските сили, сър Марк Станхоуп, както и  ръководителят на Кралските военновъздушни сили Стивън Далтън осъзнаха, че за тях това може да бъде добра възможност да покажат, че техните агенции могат да бъдат използвани за различни цели - да изстрелват ракети от подводници, да пострелят с оръдия от фрегатите (което е много рядка възможност), или да доставят хуманитарна помощ. Кралските военновъздушни сили имаха възможност да атакуват цели на земята, вместо да се обучават във въздушни битки с въображаеми съветски истребители. А военната кампания им даде възможност да покажат колко умно е тяхното оръжие.


    Нещо повече, това е отмъщението на Лиъм Фокс, за неговото съгласие за големи съкращения на бюджета за миналата година за стратегическа отбрана. Така, военните дават да се разбере, че много по-мъдро е, да не се свалят от въоръжение военните кораби и истребителите Харриер..

    Което, разбира се, трябва да отслаби армията. Въпреки че хеликоптерите Апачи (атакували наземните цели  в Либия) принадлежат към армията, сухопътните сили не играят никаква роля в конфликта. В Афганистан все още задържат големите съкращения в армията, въпреки че началникът на щаба Питер Уолл, че те са готови активно да ги намалят.

    Каква ще бъде ролята на армията, флота и военновъздушните сили в бъдеще, след Либия сега е още по-трудно да се отговори. Те вероятно няма да бъдат в състояние да разчитат на Америка, както беше в миналото, която от самото начало даде да се разбере, че не иска да бомбардира Либия, въпреки опитите на Великобритания да я убеди.

zahariada.blog.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене