Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.07.2011 01:39 - Брайвик или края на мита за ислямския фундаментализъм (Тоест, може би сега е времето за връщане на мита - "християнски"?!)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 820 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Чувайки определението "христянски фундаментализъм" за първи път в живота си си мисля, че всъщност фундаментализмът е едно и също нещо, облечено в различни дрехи, а истинското му име е "фанатизъм".  Тези думи написах почти веднага, след като се разбра, че убиецът от Осло Андерш Брайвик е фен на крайнодясната кауза, заради която с методическо усърдие е изработвал плана и оръжията си, пратили в по-добрия свят 93-ма норвежци. 95 на сто от тях хора, на които им предстоеше да преживеят всичко, за което се сетите - от възходящо развитие на кариерата до трепетите, хвърлящи в еуфория или разбиващи сърцата. Които няма да преживеят всичко това, защото някой е решил, че те работят за нещо в противовес на правата линия. И е ликвидирал това в зародиш, за да не се развие политик, който да продължи мултикултурния проект, приет отдавна като нещо нормално от повечето хора.
  Мислех да коментирам по радиото тази тема, но тъй като за утре са предвидени дебатите по поредното вотче на поредното недоверие, явно че по силата на законите слушателите ще бъдат облъчвани изключително с парламентарно говорене. Затова и реших да напиша какво мисля тук.
  Виждайки за първи път снимката на убиеца, бях повече от шокирана. Възможно ли е такова хубаво момче да крие такова чудовище? При това не е отгледан в беднотия, а възможностите на родителите му сигурно са му отворили всякакви врати, които са по-трудни за обикновените норвежци - и материални, и духовни. Възможно ли е страна, известна като една от европейските с най-високия стандарт на живот, да отгледа убиеца на свои деца, като априори му осигури комфорт, който много от тях не са и сънували? И в края на краищата, как е възможно това да се случи в Европа, след Втората световна война, след като проектът "Европейски съюз" е вече на 50 и кусур години, именно след като на практика бе разбита идеологията,  накарала Брайвик да отнеме 93 живота? 
 Вчера "Фейсбук" буквално преливаше от профили на въпросния Брайвик. Сред лавината проклятия обаче забелязах и няколко други реплики от типа: "Добра работа", "Давай, само така", своевременно трити от създателите на страниците. Маркирах три държави, от които идваха тези коментари - Естония, Словакия и...колкото и да е странно, Полша.
  Никога не е късно да рухне един мит. В случая мита, който ни се насажда от рухването на кулите близнаци в Ню Йорк през 2001 година - че в основата на всички злини стои ислямският фундаментализъм.
   Онзи ден окървавената практика обори тази теория. Както и надеждите, че покрай удобствата и другия прогрес, сме се развили поне мъничко, за да спираме още в зародиш това, което убива различието.
 
angpiskova.blog.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041025
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци