Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988636
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
21.07.2011 06:32 - KАК БАНКИТЕ БИВАТ СПАСЯВАНИ СЪС СРЕДСТВА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, БЕЗ ДА ПОНЕСАТ ВИНА ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ПРОВАЛ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2011 12:43


автор: ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ 

Вли
ятелна синдикална централа в Ирландия призова за обща ипотечна стачка. Ипотечна стачка, както обясни един от лидерите на синдиката Дейвид Хюс, означава хората да спрат да плащат вноските по ипотечните си кредити, да принудят банките, които сами сътвориха тази криза, да платят поне част от цената за нея.

 

За разлика от Гърция, която потъна в кризата заради безумно раздути държавни разходи, чудовищна корупция и популистки подаръци за електората, Ирландия се сгромоляса заради алчността на банките.

 

Ирландия е сред най-високо развитите страни в света. Обаче тъкмо защото е високоразвита, високоразвити са и банките й. И като всички високоразвити банки и те се увлякоха по банковата мода, предимно създавана отвъд океана. И те се хвърлиха на “модерните финансови инструменти”, раздаваха необезпечени кредити, пазаруваха деривати, инвестиционни пакети, изобщо всичко онова, на което на “Уолстрийт” му викат “пържен въздух”.

 

Когато балонът в Америка се спука, банките, включително в Ирландия, но също и в цяла Европа, установиха, че са глътнали вода. Ама много вода.

 

За да ги спаси, ирландското правителство беше принудено да налее в тях много пари - около 170 процента от брутния вътрешен продукт, който е около 260 милиарда долара, значи – около 450 милиарда долара. Част от тях, 85 милиарда евро, дойдоха като заем от ЕС и от финансови институции, част от тях са изстискани от самите ирландци.

 

За да бъдат спасени банките от собствената им алчност.

 

Това, което става в Ирландия, става и в Европа. От началото на кризата до края на 2010 година Европейската комисия е одобрила капиталова помощ, главно за закъсали банки, в размер на 1 билион, това значи хиляда милиарда евро, от които са усвоени 677 милиарда. Дадени са гаранции за 3,6 билиона, от които са използвани 1,6 билиона. Все за банките.

 

В същото време от населението, което няма удоволствието да притежава банки, се искат непрекъснато икономии, съгласие за замразяване или дори намаляване на доходите, налага се по-висока пенсионна възраст, орязват системата за социално подпомагане и т.н. Все за банките.

 

Технически помощта за банките става, като Европейската централна банка просто печата банкноти и ги раздава на закъсалите.

 

Следствието от това печатане е, че банките отново плуват в комфорт, а хората могат да си купят по-малко неща с парите си. И това е още един начин да бъдат накарани да платят за кризата, след като веднъж вече са го направили с данъците си.

 

Сега от Европа към България.

 

Анализът на публичните данни показва, че от началото на кризата до ден днешен в нито един момент банковият сектор като цяло не е бил на загуба. За май 2011 година например според данни на БНБ печалбата на сектора е била 66 милиона лева. Това значи, ако тази тенденция се запази, а няма причина да не са запази, понеже лихвите вървят нагоре, а не надолу, че през май догодина годишната печалба на банките в България ще бъде 792 милиона лева, около 400 милиона евро.

 

Егати кризата.

 

Какво може да се направи?

 

Идеята за ипотечна стачка е атрактивна, но е трудно осъществима, изисква координирани действия от милиони хора. Но дори и да стане, тоягата ще е пак за тези милиони хора, понеже те ще загубят имуществото си, а банките ще бъдат отново спасени по описания вече начин.

 

В европейски мащаб всичко зависи от решенията на ЕС, а там България, макар да се води пълноправен член, е все още непробитата дупка на кавала.

 

Има обаче какво да се направи тук, в България.

 

БНБ например има лостове да принуди търговските банки да се съобразяват с основния лихвен процент, който периодично обявява. Или поне с този на Европейската централна банка. Има начини да бъдат пресечени нелоялните практики, например едностранното покачване на лихвите по вече сключени договори. И много други неща, само мерак трябва.

 

Обаче банките ще ги заболи най-много и ще разберат най-лесно, че нещо не е наред, ако им намалеят печалбите.

 

Предишният финансов министър Пламен Орешарски например беше предоставил на различни търговски банки над 1 милиард лева като депозити. В тези банки тези депозити се използват както и останалите – раздават се кредити и се взема горница като лихва.

 

Наследникът на Орешарски Симеон Дянков първо се закани, че ще оповести тази сделка, после си затрая.

 

Какво пречи на българската държава да си вземе тези пари, да притури още малко и през държавната си Банка за развитие, например, да почне да дава евтини кредити, с 3 процента лихва, както е в цивилизованата част на континента? Да прехвърли всички бюджетни сметки в тази държавна банка, през нея да минават всички данъци, такси, глоби и т.н.? С няколко милиарда лева, които при това не трябва да бъдат изсипвани веднага, банковият сектор в България за нула време ще бъде вкаран в правия път и ще се държи цивилизовано, а не като в завоювана страна.

 

Нищо не пречи, разбира се. Но никой не го прави.

 

Аз знам защо. Вие знаете защо. Всички знаят защо.

И какво от това?

източник:
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/vsichko_za_bankite_kak_platihme_i_prodylzhavame_da_plashtame_za_krizata_koqto_bankite_napraviha_/111537/

Взето от:kordon.blog.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене