Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989087
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
21.07.2011 06:20 - Историята все още мълчи за Старозагорското клане преди 134 г. – най-големият геноцид в България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1240 Коментари: 2 Гласове:
1



Историята все още мълчи за Старозагорското клане преди 134 г. – най-големият геноцид в България

STZAGORA.NET
imageНа 19 юли (ст.стил) 2011 г. (31 юли нов) се навършват 134 години от геноцида и опожаряването на Стара Загора от войските на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). Трагедията се предхожда от няколко събития.

На 22 юли 1877 г. (10 юли ст.стил) Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и го освобождава. На 23 юли (11 юли ст.ст.) ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в ликуващия град. Предният отряд на руската армия, състоящ се от 12 000 души, сред които и 6 дружини български опълченци под командването на ген. Гурко, овладява важни позиции, които ограничават преминаването на турските войски от Южна България.

На 24 юли (12 юли ст.стил) ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател Петко Рачов Славейков – организатор на първата гражданска власт в града. На 29 юли (17 юли ст.стил) херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд. На 30 юли (18 юли ст.стил) отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

В същото време 48-хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли (19 юли ст.стил) предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Част от опълченците и казаците се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август.

В боевете при Стара Загора Самарското знаме, подарено на опълченците от жителите на град Самара, получава първото си бойно кръщение. С него в ръка геройски загива командирът на Трета опълченска дружина подполковник Павел Калитин.

След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски.

От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш, евреинът, завършил Сорбоната), с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани(Турчеещи се еничари и купени майкопродавци, чиито наследници впрочем и до днес отричат своя цигански произход и се наричат "турци", подобно на македонистките родоотстъпници! Не бива да се бъркат с българските цигани - предимно православни християни, които не крият обикновенно своя произход! От автора на блога) .

Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първом полети с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро, където са озлочестявани и после изклани. В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Димитър“, „Св. Богородица“ и „Св. Николай“, които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират от глад и преживените ужаси. Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат след Освобождението.

Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и остава 5 месеца в ръцете на турците.
Околните села имат същата съдба.

На 14 юли 1877 г. е изклано село Любенова махала, Новозагорско, от турската редовна войска с артилерия, башибозук и черкези, водена от Реуф паша, командващ турския гарнизон в Нова Загора. Само в църквата са заклани 1013 българи, още толкова са убити извън нея. Общо жертвите са над 2000. Погребани са в двора на църквата. Селото е известно като втори Батак.

На 16 юли 1877 г. е изклано населението и опожарено старозагорското село Дълбоки от черкези от турската армия на Сюлейман паша.

На 4 август 1877 г. в Казанлък турците изколват 200 българи пред храма св. „Пророк Илия“.
134 години духовете на невинните жертви още бродят по правите улици на новосъградения град. Те не търсят отмъщение, а синовно преклонение, поклон и молитва.

(СН)



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. zaw12929 - Щом лично не сте били там и го знаете- ...
21.07.2011 17:13
Щом лично не сте били там и го знаете- историята не мълчи.
Вие какво искате с постинга... Нима не знаете тази история стана повод за освободителната война и се увенча с успех. Този въпрос така приключи. Никой не е забравен, нищо не е загубено. Гледай в днешния ден!!!!!
Днес на дневен ред са други проблеми. Но разпалването на омраза е подсъдно. Вие това размахвате... Съвет: Не го правете, оставете мъртъвците на спокойствие. Те донесоха свободата на България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
2. samvoin - Я ни "светни", как точно ...
21.07.2011 19:34
Я ни "светни", как точно "разпалваме омраза"?
Показвайки историческата истина и суровите данни, в които няма как да не вложим емоции като българи ли?
Искате да крием истината и да не покажем на българите какво е било към тях, както и че някои не са се отказали да го повторят при първа възможност и днес, а просто го правят по други начини ли?
Да има нови рецидиви ли?
Защо не кажеш тогава, че е "разпалване на омраза" срещу нас и нашите съюзници, които спасиха българи от геноцид и възстановиха почти Санстефанска България, денонощното реване за некъв си "холокост" с некви си несъществували никога под хитлерова и съюзна му власт 6 000 000 евреи, а още повече пък "газови камери", които така и никой не е видял?
Разбира се, далеч съм от мисълта да отричам престъпления и грехове при Оста и в частност германската военна машина, както и заовевателните и цели в Русия, присъщи на всяка една такава война, които обаче не са уникални и още по - малко неприсъщи на другата страна в тази война.
Кога ще чуем за престъпленията на другата страна, за лагерите в Канада, САЩ и Астралия за германци и японци, за престъпните им бомбардировки с мини - играчки и писалки - бомби, за английските геноциди по време на самата ВСВ, над колонизираните народи и най - вече индийци и египтяни?
Не е ли омраза това срещу германците, да слушаме ден и нощ само за германските верни и неверни престъпления, при това над едно единствено племе - секта с доминиращо агресивно антихристки възгледи, само за техните "уникални страдания", докато никой да не чува стона на жестоко изтребваните, по същия начин както нас тогава палестинци?
Къде е Хага? Къде са лицемерните и лукави "правозашитници" да спрат това изтребление, пред очите на целия свят?
цитирай
Търсене