Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.07.2011 06:13 - Н. П. Рафаел АНХЕЛ БАРЕТО КАСТИЙО - извънреден и пълномощен посланик на Боливарска Pепублика Венецуела в България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2011 06:42


ПО СЛУЧАЙ 200 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ВЕНЕЦУЕЛА-5 ЮЛИ 1811 г.

 

Н.Пр.Рафаел АНХЕЛ БАРЕТО КАСТИЙО,

 

извънреден и пълномощен посланик

 

на Боливарска република Венецуела в България,

пред в. „Нова Зора” в разговор с Евгени Еков



image

ПО СЛУЧАЙ 200 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ВЕНЕЦУЕЛА-5 ЮЛИ 1811 г.

image

 

-Ваше превъзходителство,на 5 юли 1811 г. се подписва Акта за независимост на Венецуела.Какво значение отдавате на тази дата?

 

 -Като революционери ние отдаваме голямо значение на тази дата и се радваме,че чрез „Нова Зора” българският народ узнава за нея.За съжаление в продължение на близо 200 години,Венецуела е доминирана от местни олигархии,които са под влиянието и господството на северноамериканския империализъм.На с идването на власт на президента Уго Чавес Фриас,създател на т.нар.Боливарски проект,от социална,икономическа и политическа гледна точка страната ни бе изправена пред предизвикателството да извърши една истинска революция.

 


-Докъде стигна реализацията на Боливарския проект?

 

 -Боливарския проект е насочен към изграждането на социализма на 21 век,в няколко стратегически направления,съдържащи се в Социалистическия план „Симон Боливар”,в момента в процес на изпълнение.Мотото на проекта е „За пълно социално щастие!”отразява факта,че днес всички граждани на Венецуела живеем в търсене на нови,по-добри условия на живот,така както е мечтал нашият освободител Симон Боливар.

 


-Какви реформи се осъществиха в социалната сфера?

 

 -През 2011 г. 46 % от националния бюджет е предвиден за социалния сектор.Удвоен бе бюджетът за образование,който достигна 6 % от БВП.По подобен начин бе удвоен и бюджетът за здравеопазване.В социално-осигурителната система значително бе увеличен броят на отпуснатите пенсии за старост.На почти 2 милиона души е гарантирана прилична пенсия,равна на минималната работна заплата от 360 щ.д. месец.60 % от венецуелците получават заплати,надхвърлящи минималната работна заплата.Благодарение на мисията Робинсън бе намалено нивото на бедност,особено на крайната бедност.В сътрудничество с революционното правителство на Куба,чрез кубинския метод за ограмотяване „Да,аз мога!” бе ликвидирана неграмотността.Отворени бяха вратите за знание на изключените от обществото около един милион и половина венецуелски граждани.Венецуела бе обявена от ЮНЕСКО за територия без неграмотно население.

 


-Какво убягва на критиците на новия път на Венецуела?

 

 -Първо,че новата национална геополитика променя социално-териториалното устройство на Венецуела.Нашата цел е чрез децентрализиране на териториалния модел на развитие на страната да променим и вътрешната организация на модела на производството..Второ,че социалистическият модел на производство се стреми да постигне премахване на социалното разделение,йерархичната структура и разликата в задоволяването на човешките нужди.Това ще стане чрез мултиплициране на капитала при производството на богатство.И трето,че новата социалистическа етика цели преобразяване на венецуелския народ.

 


-А как ще отговорите на обвиненията на САЩ,че страната Ви не се развива по демократичен път?

 

 -Това са напълно безпочвени твърдения.Революционната демокрация с участието на народа,която съществува у нас през последните 12 години се стреми да засили социалната организация,с цел да трансформира отделната човешка слабост в колективна сила,укрепвайки независимостта,свободата и властта на всеки индивид.Социализмът на 21 век не е мит,а реалност.

 


-Какво се стреми страната Ви в международен план?

 

 -Ние се стремим да отстояваме независимостта и суверенитета си,опитвайки се да избегнем фалшивия процес на глобализация,чиято цел е да ни нареди до дивия капитализъм,доминиращ днес в света.Според нас е необходима нова международна геополитика за създаването на многополюсен,социално справедлив и солидарен свят,в който мирът е гарантиран чрез приятелски диалог между народите,правото на самоопределение и зачитане на свободата и мисълта.

 

Като световна енергийна сила Венецуела съдейства и за прилагането на стратегия,която комбинира суверенното използване на ресурси с регионална и глобална интеграция.

 


-На какво ниво се развива проектът АЛБА?

 

 -Проектът АЛБА-Боливарска алтернатива за Латинска Америка-се превърна в място за срещи на народите и правителствата,които подкрепят Карибска Латинска Америка като една голяма,сплотена нация,която задружно се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето.Всичко това се прави въз основа на принципите на солидарност,сътрудничество и взаимно допълване между нашите страни.

 


-Как Венецуела гледа на ставащото в Близкия Изток и Северна Африка?

 

 -За нас е ясно,че случващото се в страните в Близкия Изток и Северна Африка,които се стремят да бъдат свободни и суверенни, брутално капиталистическо нападение срещу тях.За това страната ни ще продържи да ги подкрепя във всички международни форуми,в които членува.Все още не можем да разберем как най-влиятелните държави решиха да унищожат малка страна като Либия в търсене на изгода-нейния петрол.

 

Венецуела смята,че става въпрос за гротескна намеса на империалистическите държави срещу суверенна държава в Северна Африка.Ето защо президентът Чавес призова за прекратяване на агресията и настоя либийския народ сам да реши вътрешните си проблеми.

 


-Какво трябва да се направи още за задълбочаване на двустранните ни отношения?

 

 -По време на управлението на президента Чавес бяха проведени две срещи на Механизма на политически консултации между правителствата на България и Венецуела четири двустранни заседания на Смесената българ-венецуелска комисия за за икономическо,научно-техническо и културно сътрудничество.В момента предствавители на различни министерства и държавни институции на двете страни работят съвместно.С цел разглеждането на доклада за състоянието на основните области на сътрудничество между България и Венецуела и оценка на съществуващите двустранни договори.В процес на преговори са 10 договора.Очакваме през второто полугодие на настоящата година да бъдат подписани Рамково споразумение за сътрудничество в икономическия сектор,Проект на меморандум в областта на енергетиката и Споразумение за сътрудничество в научно-техническата сфера.

 


-Как българските компании могат да участват в развитието на търговско-икономическите връзки?

 

 -В момента във Венецуела се работи по конкретни проекти в областта на петрола,енергетиката,строителството на жилища,туризма и селското стопанство,като се разчита на българския опит.В този смисъл според мен ще бъде от голям интерес да се поощри работата на търговските камари във всяка от двете страни с цел насърчаване на двустранните търговски контакти.Мисля и че по време на петата Смесена комисия,планирана да се състои в София,е подходящо да се организират семинари,в които да участват български и венецуелски предприемачи,които да разгледат нови проекти и възможности.

 


-Какво е мнението Ви за българите,които живеят във Венецуела?

 

 -Българите,които живеят във Венецуела,са обикновени,честни и трудолюбиви хора,рядко се въвличат в престъпни действия като например трафик на наркотици и др.Лесно се адаптират към венецуелския начин на живот,култура,храна и обичаи.Водят здравословен начин на живот,наслаждават се на красивата венецуелска природа и на карибските плажове.Те оценяват вечната венецуелска пролет и топлината на тропика.Научават лесно нашия език.Участват в университетския живот и технически проучвания на високо ниво.

 

Заради всички тези черти и социално поведение те са приети и признати от венецуелското общество и са напълно интегрирани в него.

 


-Вие сте тук вече 5 години.Успя ли да Ви впечатли страната ни?

 -Най-добрите ми впечатления са свързани с приятелството и обичта,с начина по който се отнасят и ни приемат хората във вашата страна.Понякога на мен и съпругата ми не се струва,че се намираме в латиноамериканска страна-обичаите и начинът на живот на българите са толкова сходни с нашите...Често казваме,че въпреки огромното разстояние и при толкова различна от нашата история ние се чувстваме прекрасно.Наслаждаваме се на една превъзходна кухня и напитки.Да не забравяме и великолепните български пейзажи,исторически паметници,архитектура,фолклор,история и древна култура.

image

Вестник "Нова Зора", бр.27, 5 юли 2011 г.



Взето от: rmsbulgaria.blog.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043341
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци