Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.06.2011 00:32 - Болгар-голяма планина, нови аргументи
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2312 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2011 00:33


През 2008 г. интердисциплинарна научноиследователска експедиция наречена “Българи прародина” отиде в земите на планинския масив на Памир и Хиндукуш, 
който някога е носел името Имаон, откъдето според съобщението на летописеца Михаил Сирийски са излезли прабългарите и са поели на път на запад,който е довел една част от тях в днешните ни земи.

     Тази експедиция имаше задача да събере и да проучи всичко което би могло да спомогне да бъде установен произхода на прабългарите,тяхната ранна история,а също и материалната и духовната им култура.

      Експедицията посети редица селища и исторически обекти намиращи се на територията на северен Афганистан,където проведе проучвания  в различни области на познанието- етнология,етнография, вземане на генетични проби,антропологични проучвания,посещения в етнографски и исторически музеи и институти,а също и в обикновени жилищни домове.Направени са редица интервюта с научни работници и с обикновени хора от посетените населени места.Заснет е много снимков материал.

      Една част от заснетото по време на експедицията бе показана във филм по БНТ.

Филмът се състои от три части.В третата част наречена “Българи прародина- Мадарски конник” става дума за музикални инструменти които се намират и днес както там,така и у нас в България.Такъв музикален инструмент е “тамбуре болгхор”.У нас го наричаме тамбура.В същата част на филма е дадено значението на това име.На  Фалгарски език

“бол-гхор” означава “голяма планина”.Фалгарски език е един от няколкото така наречени малки езици които се говорят в този регион.

      В планината Тян-шан има хребет който носи името Болгар.В  постинга “Болгар означава- голяма планина” посочих пътя по който достигнах до това значение на името Болгар.Даденото във филма значение на “болгхор” е аргумент в подкрепа на тезата,че Болгар означава – голяма планина.

      Други аргументи в подкрепа на тази теза се намират в книгата на Петър Добрев

“Българи,тюрки,славяни”,ИК “Огледало”- 1996 г.B тази книга автора се позовава на покойния проф.Петър Коледаров,който първи попада на интересни изрази свързани с нашето етническо име.Когато професорът гостувал през 1971 г. на Афганистанската академия на науките,като официален пратеник на БАН,той с изненада научил,че в Афганистан най-голямата похвала за физическа красота е “красив като българин”.

Обяснението било,че в най-североизточните части на афганистанските планини живеят и до днес хора,които наричат себе си “българи”.Някои от тези планински жители настоявали да бъдат записани като “българи” при едно преброяване на населението в Афганистан.Друг пример от същата книга на Петър Добрев,в който се позовава на проф.Бъчваров,e “приятният хладен вятър /зефир/”,който духа от планините над Кабул и се нарича “булгар”.По нататък в книгата се намира израза “български мехлем(чарм и булгар)”- специален вид лекарство за рани,разпространено най-вече в афганистанските планини.По нататък в същата книга на Петър Добрев,на стр.92-93 e записано следното: “чак до 6-ти – 7-ми век в Памир,в района на тогавашното царство Булгар е живеело население с твърде изящни черти.А и до днес в най-високите долини на Памир живее една малка народност “тагчи”,която се слави със своята необикновена красота.

     Името на тази народност на езика на най-късните пришълци в Памир-тюрките,значи –планинци,докато самите те наименоват себе си “болор” или “булхор” т.е. Българи.

  Отблясъците от прочутата красота на някогашните българи и до днес са запазени при Памир,а също и в планините на северен Афганистан,част от жителите на които и до днес наричат себеси с името българи-на местен език “булхори”.

  Това което прави особено впечатление в изброените примери от книгата на Петър Добрев-“Българи,тюрки,славяни” е,че във всеки от тях се среща понятието “планина”.

  Хората са от планините,мехлемът е от планинита,вятърът духа от към планината,хора които биват наричани “тагчи” тоест планинци.Това са примери които също се явяват аргументи  в подкрепа на тезата,че Болгар означава-голяма планина.

  Един от основните езици на които се говори в Афганистан е езикът пущу.На пущу думата “хар” означава планина.

  Според персийската митология  “Хугар”-средноперсийски(Хукаря-авестийски) e първата и най-висока планина на земята(“Мифъй Древнего и раннесредневекового Ирана-авт.И.В.Рак,Санкт Петербург 1998 г.-стр.98,509,517. Ху е съкращение на “Хулд” (перс.ез) и означава “рай”. В “Тайната история на монголите”-изд. “Наука и изкуство”, София-1991 г.,стр.69 се споменава планината “Хулдгар”.Хулдгар означава-“рай планина”.Когато се извежда етимологията на Болгар трябва да се изхожда от Хугар(средноперсийски).На стр.97 от същата книга интерес представлява Харбурз(средноперсийски), “бурз” в персийски език означава –планина,вичина,ръст.

    Прабългарите са известни и с името “бурджани”,което произлиза от бурз и означава планинци.Те са имали владение Бурджан,което се намирало на територията на днешен Дагестан. И двете имена означават – планинска страна.От там след нахлуването на хазарите кан Есперих  повежда прабългарите,които той управлява,към Дунавска днешна България.

  Накрая ще спрем на написаното в книгата-“История на България-кратък очерк”,изд.на БАН,авт.Васил Ат.Василев,София 1981 г. В тази книга на стр.10 e записано следното: “Вероятно е именно аланите да са “кръстници” на прабългарите,защото на техния език “българон” означава – хора живеещи в подножието на планина”.

  От Джагфар Тарихи е ивестно,че прабългарите и аланите са родствени племена и произлизат от “Синдите”, които са обитатавали земите на север от Черно море там където се намира Фанагория. Известно е също така,че майката на кан Есперих е аланка.

  Така,че едва ли аланите са кръстници на прабългарите,а по вероятно е да са имали сходни езици.Аланите са потомци на саките масагети.Някои историци наричат саките масагети – саки даха.Потомци на аланите са днешните осетинци.

 

 

 

                                                                              Симеон  Крумов


simeonkrumov.blog.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. djovana38 - ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗХОД
23.06.2011 17:08
КНИГАТА НА АЛЕКСАНДЪР ИЛИЕВ -"БЪЛГАРИТЕ И ПОЛУОСТРОВ ХИНДУСТАН" РАЗГЛЕЖДА СЪЩИЯТ ВЪПРОС!ИМА МНОГО ВЕРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА!
цитирай
2. zaw12929 - Поздравления за постинга!
23.06.2011 17:20
Прабългарите са известни и с името “бурджани”,което произлиза от бурз и означава планинци.Те са имали владение Бурджан,което се намирало на територията на днешен Дагестан. И двете имена означават – планинска страна.От там след нахлуването на хазарите кан Есперих повежда прабългарите,които той управлява,към Дунавска днешна България.
НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ПРЕКРЪСТИМ БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИЯ- ДА СИ ДОЙДЕМ НА МЯСТОТО
И ТОГАВА ВСИЧКИ ЖИВЕЕЩИ ТУК НА ТАЗИ ЗЕМЯ ЩЕ СМЕ РАВНОПОСТАВЕНИ И ЩЕ МИРЯСАМЕ, ДА СМЕ НЕЩО ПО ВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039798
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци