Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990712
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
04.05.2011 19:53 - Проф. М.Константинов: Никой не знае колко са избирателите в България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
1



Избори „две в едно“ вече сме правили на 13 октомври 1991 г., точно преди 20 години, и ще го правим на всеки 20 години, тъй като едните избори са с период 4 години, другите – с период 5, заяви в предаването „Преди всички“ проф. Михаил Константинов, бивш член на ЦИК в няколко мандата, по повод предстоящото днес първо заседание на ЦИК, на което ще бъдат избрани секретар, говорители и ще се изясни организацията на действие на комисията.

„Аз не се безпокоя за работата на ЦИК, желая на колегите успешна дейност в тази отговорна задача, която ще изпълняват. Има обаче някои задачи, с които трябва да се захванат веднага и те мисля, че го знаят това нещо. Едното е организацията на електронното гласуване, което, макар и като пилотен проект, е предвидена такава дейност за предстоящите избори.

Второ – експериментално ще се използва преброяване в специални центрове, а не в секциите, за някои от общините. Това също е нова дейност за българските централни изборни комисии и тя трябва също да бъде подготвена внимателно.

Има един друг въпрос, който, за съжаление, колегите няма да могат да решат. Това е проблем, с който се блъскаме от 21 години и това са фантомите в изборните списъци … Фантомите са си 1 млн., никой не ще да ги изтреби, въпреки че и аз, и други колеги сме предлагали няколко начина да се махнат фантомите.

Проблемът е следният: по Конституция, за да бъде избран на първи тур кандидат за президент, е необходимо той да получи повече от половината гласове и да са гласували повече от половината избиратели. Във второто нещо е проблемът – никой не знае колко са избирателите в България. Знаем, че има 1 млн. фантоми, т. е. от списъците от 7 млн. имена не повече от 6 млн. са в страната, а може би даже и 5,8 млн.

При това положение какво става, ако единият кандидат спечели съкрушително на първи тур – има 2,5 млн. гласа примерно, но са гласували малко под 3,5 млн.? ЦИК няма да го обяви за избран и той на втория тур, ако се случи нещо, може да загуби от кандидат с много по-малко гласове. При това на втория тур може да са гласували сам 2 млн. души.

Виждате какъв пълен абсурд се получава. Ще има пълно недоволство, ако това се случи, един път сме били на косъм то да стане. Аз се надявам то да не стане, но ние трябва да се подготвим за това нещо и да вземем решение, т. е. ЦИК трябва да реши каква е базата, върху която ще изчислява половината избиратели … И още една подробност – в чужбина като гласуват 100 000 души примерно, те автоматически се пробавят към броя на списъците, въпреки че ги има и в българските списъци, и ние изкуствено увеличаваме базата.

И това нещо трябва да го реши ЦИК, има начин това да се направи“, каза проф. Константинов. Според него става въпрос за конституционен дефект. „Трябваше депутатите през тези 20 години да пипнат леко Конституцията, което те не пожелаха … Това е нещо, което не е в полза на никоя партия, това е в полза на България“, категоричен бе той.

.

ЦИК се събира необичайно рано и това е хубаво, смята професорът. „Досега във всички ЦИК сме се събирали 60-70 дни преди изборите, сега има 6 месеца до изборите, така че аз приветствам тази ранна активност на ЦИК и дано тя да е успешна и плодотворна … Да им пожелаем „На добър път“ на колегите и нека работят успешно“, завърши той.

Може ли да бъде решен отчасти проблемът с базата, върху която ще се изчисляват половината избиратели, с последните промени в закона за гражданската регистрация, какви са очакванията на бившия член на ЦИК за решението на Конституционния съд за уседналостта, какви са проблемите и опасностите при електронното гласуване, кратък ли е срокът за утвърждаване на изборните книжа и ще се справи ли ГРАО с кратките срокове за проверка на подписките на партии за регистрация можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Михаил Константинов.

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Politic/Pages/MihailKonstantinov.aspx

Взето от: 30dumi.pozicii.net



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене