Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.04.2011 04:57 - Мохамад Бараке: Израел разчиташе на арабските режими, но те си отиват
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2011 04:58


Мохамад Бараке: Израел разчиташе на арабските режими, но те си отиват автор(и): Пламен Йотински, прочитания: 370, коментари: 0 image Мохамад Бараке посети преди няколко дни страната ни. Опитният политик - той кара трети мандат в израелския парламент - e лидер на Демократичния фронт за мир и равноправие и на движението хадаш. Също така е член на Централния съвет за мир в Близкия изток. Снимка Авторът

 

С Мохамад Бараке, член на израелския парламент, разговаря Пламен Йотински

- Кога ще има палестинска държава?

- Скоро, но е трудно да си го представим при управлението на Бенямин Нетаняху. Трябва да си прегледаме графика (смее се). След като президентът на САЩ Барак Обама произнесе речта си в ООН и каза, че до края на 2011 г. трябва да има наша държава...

-...вероятно се опитва да събере повече гласове за преизбирането си?

- Той иска да бъде преизбран, така че няма да бъде зает с Палестина. Едва ли би искал да влиза в диспут с представителите на еврейското лоби, които го подкрепят, защото това би предопределило загубата му във вота. Да ви припомня, че когато предизборната кампания в САЩ ще бъде в апогея си през зимата на 2012 г., ще има такава и в Израел. По някакъв начин каузата на палестинския народ и неговата съдба са обвързани с графика на политиката в САЩ и Израел. В същото време трябва да имаме предвид, че заради ситуацията в ред арабски държави международната общност ще бъде принудена да направи реални стъпки за развитието на мирния процес.

- Палестинците готови ли са да имат своя държава, гарантираща добросъседски отношения с Израел? Питам ви, защото при територия от 20-22 000 кв. км няма стратегическа дълбочина за отбрана.

- Не палестинската държава е заплаха за Израел. Тази страна - с икономическата, военната и политическата си мощ, е заплаха за Палестина. Каквото и споразумение да бъде постигнато за създаване на палестинска държава, то ще съдържа и конкретни гаранции за добросъседски отношения. Живея всяка минута с израелското усещане за сигурност и несигурност и съответно произтичащите от това мерки. Да ви задам и аз въпрос - дали Израел в условията на окупация живее по-сигурно? Най-малкото на мястото на сегашното статукво, при което Израел контролира битието на палестинския народ, едно мирно споразумение би очертало международните граници между двете държави. В условия на мир двата народа могат да се превърнат наистина в пример за целия свят.

- Според вас т. нар. революция в арабския свят ще доведе ли до мир между Израел и палестинците?

- Досега Израел разчиташе на арабските режими, репресиращи техните народи. Е, това беше опосредствано чрез връзките на тези режими със САЩ. Не мога да кажа до какъв изход ще доведат тези... революции, какви сили ще дойдат на власт.

Но арабските режими вече няма да могат да пропускат край ушите си гласа на народа. Израел трябва да гледа с бистър поглед политическата карта на региона. Преди няколко седмици имах остър диспут с премиера Бенямин Нетаняху в парламента. От трибуната на Кнесета той заяви, че арабските революции налагат Израел да засилва военната си мощ, защото трябва да се противопостави на този размирен арабски свят и да продължи да бъде стожер на стабилността в тази неспокойна общност. Опонирах му с довода, че е несериозно да гради сигурност на основата на паника и ужас от двете страни. Израел трябва да постигне мир първо вътре в себе си, после с народите, с които иска да съжителства.

Запознат съм с връзките Америка - Израел, оцелели на десетилетия кризи. Но ако Америка се откаже да изгради връзките си с арабския свят на основата на баланса на интересите, това ще нарани Израел. А ако Америка загърби Израел, както прахоса с лека ръка връзките с някои от арабските режими?

- Според един от принципите на термодинамиката две системи постигат равновесие, като от едната се отделя топлина към другата. Къде се намира палестинският народ в двойка с Израел? И каква е ролята му - на фризер или нагревател?

- Повече вярвам в закона на скачените съдове. Каузата на палестинския народ е свързана с каузата на справедливостта в глобален мащаб. Ние трябва да имаме правото да живеем по общоприетите норми.

- Все пак по-силният определя правилата.

- Определено Израел е по-силната страна в уравнението. Само че постоянният натиск върху палестинците не може да не се отрази върху живота в целия арабски свят. Връщам се към определението ви дали палестинският народ е фризер или реотан. Нерешаването на проблема е реотан.

Още по темата

» Судан вини Израел за въздушен удар

» Нетаняху назначи радикал за “невидим щит”

» Израел хвана кораб с арсенали за Газа

» Касапница не спира израелски заселници

» Израел платил милиони на синовете на Мубарак


www.trud.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10037641
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци