Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.04.2011 16:57 - Иран - бялата страна в Азия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1891 Коментари: 0 Гласове:
4



image

Златно украшение от Персепол

 

image

 

image

Името на Персия е променено на "Иран" през 1935 г. - като по-обединяващо за арийското население. "Иран" идва от старата форма "Арианам" - "Земя на арийците". Самите персийци отдавна наричат своята страна така, а от 1935 г. официално налагат това име и пред останалия свят. Днес Иран е една от малкото страни по света, която официално почита арийския си произход.

Още древните персийски царе пр. Хр. се титуловат "Цар на арийците".

В гробницата на Дарий І, до древната столица Персеполис, под огромен барелеф стои надпис, който гласи:

"Аз - Дарий, цар велик, цар на царете, цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, персиец, син на персиец, ариец от арийски род..."

 

image

Цар Дарий

image

Персепол

 

Персийската култура

 

image

 

Като бял народ персийците разпространяват своята култура из цяла Средна Азия. Много неща, които днес по инерция приемаме за арабски или ориенталски, всъщност произлизат от персийската култура - от източните приказки и персийските килими до играта на шах (Шах е персийска дума - владетел,цар) и ... дори източните танци - кючека.

image

image

 

image

 

image

 

image

image

 

image

image

image

Персийски войни

image

Иранските народи

произлизат от древните арийци или арии. Името Иран произлиза от думата Арианам, т.е. "(Земя) на арийците".

Иранските народи наброяват около 150 млн. души, които говорят ирански езици. По-голямата част от иранските народи живеят в Иран, Афганистан, Таджикистан, Западен Пакистан, районите, населявани от кюрдите (често са наричани Кюрдистан) в Югоизточна Турция, Северен Ирак, Иран и Сирия, както и част от Узбекистан (особено в района на Самарканд и Фергана), Кавказ (Осетия и Азербайджан) и Западен Китай.

Ирански народи

В наши дни към иранските народи спадат:

image

 

image

Персеполис - "Врата на народите" - дворецът на Дарий І

 


image

Авицена

(ок. 980 — 1037)

е ирански лекар, философ, учен, поет и музикант.

Смятан е от мнозина за баща на съвременната медицина. Той е автор на 450 книги върху широк кръг от теми, най-вече философия и медицина. Най-известните му произведения са Книга на лечението и Канон на медицината.

Съчинението му „Канон на медицината“ (5 части, преведено на латински език през 12 век) в продължение на няколко века е основно ръководство на лекарите в Близкия изток и в Европа.


image Омар Хаям

ирански учен и поет

(1048-1123)   Приживе Омар Хаям е известен най-вече като астроном и астролог. През 1073 г., вече придобил известност в Иран. В Исфахан ръководи изграждането на голяма обсерватория, заедно с други изтъкнати учени.
image

Омар Хаям създава карта на звездното небе, която днес е изгубена. Той изчислява дължината на годината на 365,24219858156 дни, което съвпада с голяма точност с тропическата година (365,24218967 дни). На базата на изчисленията на Омар Хаям на 15 март 1079 г. Малик Шах I коригира иранския календар, както през 1582 г. прави папа Григорий XIII с европейския.

Омар Хаям е известен и със създаването на метод за решаване на кубични уравнения, чрез пресичане на парабола с окръжност. Макар подобен подход да е използван и преди това, той го обобщава до всички кубични уравнения. Освен това той открива биномното разлагане и прави някои изследвания на свойствата на фигури в неевклидова геометрия.

Рубаят

image

Днес Омар Хаям е известен не толкова с научните си постижения, колкото с литературните си произведения. Смята се, че той е автор на около хиляда четиристишия (рубаи).

рубаи на български


 

Българи и иранци

  Напоследък много български историци смятат, че българите са ирански народ. За родство между нас говорят и самите иранци.  

Българите са с древно-ирански произход

Българската култова и дворцова архитектура са строени по източна традиция, като се открояват някои специфични древно-ирански черти. В изобразителното изкуство на древните българи са използвани преимуществено древно-ирански изобразителни мотиви, поднесени с известна самобитна стилистика, напомняща сакските и сарматските образци.

"Днес все повече учени обръщат внимание на многочислените ирански изрази, запазили се в българския език /системата на родство, стопанската терминология, антропонимията и др./, както и на неговите граматически неславянски особености, оставащи без историческо обяснение".


 

ВЛАДЕТЕЛСКИ ИМЕНА И ПРОЗВИЩА ПРИ РАННИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ

Иван Танев Иванов

Двойното наименование на владетелите не е било на практика в големите европейски държави от древността, Римската и Византийската империи. След поемане на властта, всеки техен владетел е запазвал детското и младежското си име. При древните хуни и техните тюркски наследници също липсва традиция за двойно наименование на владетелите.

При иранските народи обаче – перси, парти, източноиранци, е имало традиция за двойно наименуване на владетелите. При възкачване на престола, всеки владетел от Персия и Мидия задължително е изоставял своето детско и младежко име и получавал ново официално име.

Ранните български канове и царе приличат на иранските владетели по това че имат по две, някои даже по три имена. Известни са много списъци на ранни български канове и царе, в които всеки владетел е даден с по две имена: Курт – Кубрат, Бат Баян – Безмер, бат Органа - Гостун, Тервел - Изот, Кормисош - Добруц, Звиница-Персиян, Борис - Богорис, Симеон - Лавас, Крум – Каран (Модри ?), Иван Асен  - Белгун. Аспарух (? - 702) е известен с много имена - Исперих, Еспор,  Батой, Батоя.

 

Най-типичен пример за получаване на владетелско име е Персиян (836-852). Като владетел Звиница е известен с името Персиян, което е очевидно владетелско име.

Освен по двойното наименование, управлението на ранната българска държава е приличало на това при ранните иранци и по други белези. Както при персите, така и при българите са съществували седем управленски рода - шест второстепенни и един владетелски. Всеки един от второстепенните родове излъчвал характерен за него висш управител или чиновник (при българите - ичиргу боила, таркан, кана колобър и т.н.), а седмия род е  давал управляващия владетел.

 


Азиатските арийци

Интересен клип за белите народи в Азия. Пущуните (ирански народ, основното население на Афганистан) са родственици на българите. Пазят много български думи, обичаи, носии, фолклор, хора и съвсем ясно изговарят звука "Ъ"


 
 

Ирански арийски национален фронт: Арийските народи

 



image

Холивудски изцепки

След като от амерканските филми научихме, че нашият Орфей бил негър, вече нищо не може да ни очуди. Така и с напъните на ционистко-американската пропаганда срещу Иран - в холивудската продукция "300" (по гръцките легенди, според които 300 гръцки цигани спряли персийската армия) можем да видим, че древните персийци - една от най-големите цивилизации и най-дългогодишните империи на древността - са представени почти като орките от "Властелина на пръстените".


Ето ги и лошите "перси" - едва преглътнат Орфей-негър бива затапен от Ксеркс - висок два-три метра с лапи като слънце и слабост към пиърсинга. А армията му... Еталонът до момента - обсадата на Гондор, бледнее пред разнообразието на Ксерксовите талази. Дори Саурон би се впечатлил. Бедуини, негри, нинджи, хора с шлемове от конски черепи, още нинджи с криви мечове, метални маски и за цвят - няколко волфенщайнски изверга с ръце-брадви и много зъби. Кръвта се лее на потоци и е естетически тъмна, а камарите от трупове, които се използват за строеж стени и насипи, ще предизвикат одобрително повдигане на вежди. Толкова е пропит с агресия и избиване, че чак капе от него, но кой ли е очаквал друго?
"300" е поздрав за порасналите и непораснали деца, които мечтаят за битки, герои и чест, но без прилежащите към тях отговорности и усложнения - просто хващаш копието, думкаш по щита и кресваш на персите - "Елате и ги вземете (оръжията ни)!"

300 - Three Hundred (2007)


 image

Какво смятат за филма в Иран

POP.BG

Съветникът на иранския президент по въпросите на културата Джевад Шамкадри определи лентата като акт на “психологическа война” срещу Техеран и неговия народ. “Американските културни чиновници мислят, че са получили морално удовлетворение, предавайки на разграбване историческото минало на Иран и оскърбявайки нашата цивилизация. След ислямската революция в Иран американските културни чиновници провеждат едно след друго изследвания, за да открият как по-добре да нападат иранската култура. И несъмнено този филм е продукт на тези изследвания”, отбелязва той. Иранския ежедневник Ayandeh-No излезе със заглавие “Холивуд обяви война на иранците”. “Те се опитват да внушат на хората, че Иран, който сега е част от “оста на злото”, отдавна е източник на злото и че предците на съвременните иранци са ужасни и безмълвни убийци-касапи, които вие виждате във филма 300”.


novred.narod.ru



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039333
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци