Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.03.2011 01:44 - ФАНАТИЗЪМ И ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3033 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Старецът Паисий казва, че сатаната толкова е объркал нещата, че сега и сам не може да ги разплете.


Когато бях в Турция - нашият приятел, съсед, съюзник,  отидох в Истанбул. В  неделя, когато беше Байрамът, нямаше таксита в града. Как ще отида на църква сега? Отивам в хотела,  служителката ми каза на турски: „Такси – Йок!”. Такси – йок, ама как ще отида на църква? Хайде, пеша. От мястото, където бях отседнал,  до Патриаршията беше около един час и нещо път. Облякох си расото и хайде на път. Мина ми през ума, минавайки покрай „Света София”, да разгледам една огромна джамия – Синята джамия, която побира 30-40 000 души. Точно тогава имаше молитва. Народ, народ, викам, ще отида и аз да видя какво има вътре.  От една страна, викам си, чакай стой си мирно,  ще те види някой и ще те усети, че си свещеник, ще те претрепят тия, но от друга страна, исках да отида да видя. Е, отидох, качих се на един балкон и, какво да ви кажа! Направо се ужасих! Такова множество хора долу, като мравки, отвисоко ги виждах. Близо 10-15 000  души на редици. Ходжата излезе и започна да казва молитвата, а всички долу по очи. Викам си „Пресвета Богородице, Христе! Това е ислямът. Абсолютно подчинение. Не можеш глава да повдигнеш. Не трябва да си вдигаш главата. Ха си повдигнеш главата, ха са ти я отрязали. Не можеш да си вдигнеш главата. Самата дума „ислям” означава подчинение. Къде е Христовата Църква, която казва, че прави принасяме нашите молитви.  Прав ще стоиш пред Бога.

Ще ми кажеш, нима ние не коленичим? Да. Всички ние, в къщи, в стаята си,  у дома - това е друго нещо. Когато обаче в Църква принасяме Евхаристията (благодарението) – нашето, превъзходното служение на Бога, отците са казали, че не коленичим. Стоим прави, прави стоим пред Бога.  Защото именно така се показа лицето, личността на човека, свободата на човека, която го кара действително да стои на това място, в което Бог го е създал. Не  е възможно в една здрава православна духовност да се появи заболяването, наречено фанатизъм.

Сега ще ми възразиш: добре, ако бъдем такива, каквито казваш, значи ще сме небрежни? Искаш да казваме, че всички са прави? Не.  Мъчениците също били непреклонни, както и светците. Обаче не в собствените си съждения, а във вярата в евангелските слова. Те обаче не са налагали това на другите. Те са казвали: „Аз не се отричам от Христос!”, но не са ти налагали да Му се покланяш. Никога. Дори в един канон се казва, че ако някой християнин има роб или робиня, които са езичници и поискат да станат християни, те трябва да бъдат попитани, да не би да са били принудени от господаря си да станат християни. Тоест дали свободно и доброволно искат и търсят Кръщението. Те трябвало да бъдат разпитани.

С други думи, за себе си имам право да вярвам, каквото искам и да не отстъпя от него и дори да умра. Евангелието изисква това. Христос казва, че не можем да се отречем от Него пред човеците, но никога не е казал да налагаме нашата вяра на другия човек. В това се състои разликата между вярващия човек, вярващия в Христа човек, и фанатика - последовател на някоя религия, който се опитва да наложи вярата си по един или друг начин – с пари, с ласкателства, с насилие, докато Евангелието не приема това.  Ти можеш да вярваш в каквото искаш, но не и да убиеш човека за това, което вярваш...

митр.Атанасий Лимасолски

sevt9.blog.bg



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. stanemirkata - Питам се
30.03.2011 09:21
след като Христос е казал да не налагаме нашата вяра на другия, защо нашата мила църква е канонизирала за светец човека, който е изклал всички, които са се опълчили срещу покръстването?
цитирай
2. gantree - текстът
30.03.2011 09:58
е осакатен.
Пълният текст се намира тук
http://www.dveri.bg/content/view/12985/101/
По-добре прочети пълния текст, вместо тази малка част от него.
Така ще видиш, че изобщо не пасва на национализма и антитурските ти виждания.

Поздрави.
цитирай
3. samvoin - е осакатен. Пълният текст се намира ...
30.03.2011 17:45
gantree написа:
е осакатен.
Пълният текст се намира тук
http://www.dveri.bg/content/view/12985/101/
По-добре прочети пълния текст, вместо тази малка част от него.
Така ще видиш, че изобщо не пасва на национализма и антитурските ти виждания.

Поздрави.
Къде съм казал, че вижданията ми са "антитурски"?
А защо да не пасва на национализма, след като истинския национализъм и особено българският, би трябвало да отрече категорично верския фанатизъм, тъй като българската нация не е еднорелигиозна и в часност - българският етнос, а български патриоти и националисти има и между католиците и мюсюлманите - българи.
А ако турците претендират, че в тази страна трябва да са равни с нас и имат достойно място в нея, т.е. - да са част от българската нация, аз не виждам защо да не е логично, и между тях да има български националисти?
цитирай
4. samvoin - Още повече, любовта на ислямофоб ...
30.03.2011 17:47
Още повече, любовта на ислямофоб като тебе, както и американофил и евреолюбец към Турция, ми е малко странна...
Не извърши ли именно другата любима твоя страна - Израел, един безобразен терористичен акт срещу любимата ти Турция - страна членка на НАТО и граница на НАТО в Европа, без да има за Израел реакция и последици от страна на НАТО и ООН?
Къде е реакцията ти и коментара ти по този въпрос?
цитирай
5. gantree - @ samvoin
30.03.2011 20:26
Здравей.
Няма никаква любов, нито към Турция, нито към Израел. Има реални факти, които аз отчитам, а ти явно не. Един такъв безспорен факт е, че от съседните ни държави само една-единствена от Освобождението ни насам нито веднъж не ни е нападала. Гърция е воювала с нас, Сърбия е воювала с нас, Румъния е воювала с нас, и само Турция никога не ни е нападала, откакто сме свободна и независима държава. Един националист като теб би трябвало да оцени положително този факт.

Израел не е извършвал терористичен акт срещу Турция. Корабите от т.нар. "флотилия на свободата" получиха, каквото търсеха. Коментарът ми за това е - дай Боже и ние като евреите да сме така твърди и способни да пазим територията си.

Турците в България СА равни с нас. Всеки, който е български гражданин по рождение, и си плаща наравно данъците, е равен с всички останали, независимо дали етноса му е български, турски, арменски или друг.

Колкото до ислямофобията ми - всеки нормален човек е ислямофоб. Фобия значи страх, и да, вярно е, аз се страхувам от исляма. Освен това, в евангелието от Йоан (Йоан 14:6) ясно е казано: "Никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене", което означава, че ислямът е само една заблуда, а Мохамед е просто един обикновен лъжепророк и антихрист.

Прочети целият текст на митрополит Атанасий Лимасолски
http://www.dveri.bg/content/view/12985/101/
а не само тази кратка част, и помисли върху него, дано го разбереш.

Поздрави.
цитирай
6. samvoin - A Moйсей или Моше, да не е християнин ...
30.03.2011 22:48
A Moйсей или Моше, да не е християнин я? ;)
Интересно как някои запалени "православни" и 'велики християни" хулят и обругават чак нашата стара вяра и мартениците, че били "езичество", а не си задават въпроса Моше колко общо има с Християнството, както и така наречение и натрапван ни като "наша книга на книгите" - 'Стар Завет", а Христовото Евангелие - като "нов"...
Незнайно как, ама Талмуда, в който ние - християните сме наречени буквално в превод - "овце за клане" се счита за продължение на Стария Завет.
А според тебе, ако трябва да правим разлика между юдеин и талмудист, или юдеин и ционист, то трябва да правим разлика и между мюсюлманин и ислямски фанатик в същата степен, иначе трябва да кажем, че Хитлер е бил много прав, или даже много мек за евреите като народ (Доколко могат да се нарекат така е спорно, меко казано...).
Що се отнася до турците, не един етносепаратист или чужд "националист" (Такъв у нас няма право да бъде - и особено квази!) няма никкакво място в България, който обича и величае чужда нация или иска етнически партии, като се самоотделя от нацията ни на етнически признак и поставя етноса си над нацията и страната.
На такъв да му отворим широко, с еднопосочен билет нашите граници, но за изходна позиция...
Не слагам разбира се всички турци под този знаменател и не утъждествявам тази дума, с думата "турци", но имам в предвид един значителен процент от тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048509
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци