Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036270
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
02.03.2011 02:43 - Интересен анализ за шута Уорлик (Учещ ни на "етническа толерантност")
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2039 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2011 12:02


Спасяването на губернатор Уорлик Коментари (1) | » Вашият коментар 30.07.2010, 16:45 (обновена 02.08.2010, 09:05)
Guns&Ducks

Сподели: Във Facebook В Svejo Twitter

image

Снимка: © БГНЕС

През последните 20 години американските посланици у нас винаги са играели ролята на ментор на управлението...

Той дойде у нас без жена си, пратена за посланик в Белград, и с Вазов на уста. С блага физиономия на протестантски пастор. Трябваше да мери ръст с високата летва на предшествениците си Джон Байърли и Нанси Макълдауни, издигнали се високо в кариерата след пълен или съвсем кратък мандат в София.

Загладеният мистър Уорлик обаче влезе в обувките на безпардонния мистър Пардю - посланикът на САЩ у нас, в чийто мандат България влезе в НАТО. Липсва му всякаква дипломатичност - не само в подбора на изразните средства, но и на темите, по които взема публично отношение. Всъщност, няма тема, по която негово превъзходителство да не се изкаже, и то по най-безцеремонен начин.

Джеймс Уорлик няма никакъв проблем да отиде изневиделица в кабинета на икономическия министър Трайчо Трайков и да му иска обяснения за преговорите с Москва за газа. После да отиде във Варна, за да следи изкъсо финала на договорките в Евксиноград. После открито да лобира за щатската компания „Шеврон", която шяла да изкара несметни количества шистов газ от българското черноморие.

След това пък да лобира за друга друга щатска компания, която щяла да залее България с ток от слънцето - нищо, че това е най-скъпото електричество, и че има и далеч по-слънчеви страни от нашата, които странно защо не са се сетили да поканят американците.

После да се изкаже за българските роми във Франция, сякаш България не е 27-а членка на ЕС, а 53-и щат на САЩ. После, и само ден след като е обявил, че България не е полицейска държава, да заръча полицаите, участвали в бруталната полицейска акция в Кърджали, да бъдат наказани, ако се докаже вината им.

През последните 20 години американските посланици у нас винаги са играели ролята на ментор на управлението. Ресурсът на влияние при това далеч не е само задкулисно-дипломатически, а съвсем открит - чрез медийната публичност. Посланикът на САЩ играе ролята на независим властови център, призван да контролира и направлява българския управленски елит.

Този независим властови център е легитимен априори - доколкото родният елит е порочно заченат, легитимен е и апостериори - доколкото препотвърждава авторитета си чрез широка публичност у нас. Така на практика посланикът на САЩ в България е като губернатор на щат - не само разполага със сериозна институционална власт, но и с демократична легитимност - чрез пряк избор от народа. В случая ролята на пряк избор играе всенародното харесване чрез обилното присъствие в медиите.

Точно тук обаче е проблемът на губернатор Уорлик. Широкото присъствие в медиите не води задължително до всенародно харесване. Още повече, че предпоставките за това значително са намалели.

От две години и половина България е член на ЕС и ролята на ментор играе Европейската комисия. Но родният управленски елит отпреди това си има и втори външен коректив - САЩ. Съдържателно и двата коректива като цяло се припокриват, но доколкото България се интегрира в ЕС, корективът САЩ е станал вторичен. Но не само това. Корективът ЕС е всетематичен в слабо персонализиран вид чрез своите комисари, говорители, посланици, докато корективът САЩ се опитва да покрие всички теми в суперперсонализиран вид в лицето на посланика.

Задачата става още по-сложна, когато суперперсонализираният коректив има за свой обект едно суперперсонализирано управление. Което, освен това, не само все още разполага с широка народна легитимност, но също се опитва да играе ролята на антиелитен властови център и да се държи като външно за българската управленска среда, която все крие скелети в гардероба.

Накрая се оказва, че България има за свой коректив и ментор три властови центъра - Брюксел, Бойко Борисов и американският посланик в София. Те са на една писта и са в конкуренция помежду си.

Американският посланик обаче не само че е в най-външния край на пистата, но и трябва да съчетава институционалното многообразие на еврокомисията с харизмата на премиера Борисов, за да им бъде достоен съперник. Поради това посланик Уорлик е обречен да стигне последен на финала, ако изобщо успее да финишира.

Много по-умно би било, ако САЩ заложат на щафетното бягане и се откажат от идеята за медийно хиперактивен посланик в София. А още по-умно би било, ако промяната в дипломатическата стратегия дойде преди посланик Уорлик да успее окончателно да досади на българската публика.

До края на дипломатическия му мандат в София има твърде много време, в което той да изгради друг образ, по-далечен от губернаторския.

Не може всяка компания с ВЕИ-интереси да идва с посланика си

Проектът на американската компания AES за изграждане на слънчева централа в България ще прибави между 50 до 100 млн. лева годишно към сметките за ток, изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в петък. Инвестиционните намерения на енергийната компания за построяване на соларен парк за 400 млн. долара край Силистра бяха представени преди дни от посланика на САЩ Джеймс Урлик, който упрекна правителството, че повече от година бави отговора си за реализацията на проекта.

Темата за централата с мощност от 80 мегавата бе повдигната отново от американския дипломат. “Става дума за факта, че ако искаш да привлечеш инвеститори в който и да било сектор, на мен ми се струва, че една година е твърде дълъг период от време за даване на разрешение", заяви Уорлик.

"Не правителството, а AES бавят проекта си, защото искат от нас да променим законодателството си за определяне на цените на електроенергията от ВЕИ. Що за логика!?", възкликна в отговор министърът.

"Аз съм приятел на руснаците, на американците, на гърците, на катарците, на канадците, въобще на всички с интереси в българската енергетика, но най съм приятел на българския потребител“, заяви Трайков.

"И когато някой дойде и поиска да се прибавят още 100 млн. лева към сметките за ток, аз не съм съгласен"...

Още по темата Още от същия автор www.webcafe.bg/id_574959484_Spasyavaneto_na_gubernator_Uorlik
Виж още:

www.segabg.com/online/new/articlenew.asp

dariknews.bg/view_article.php

Относно последния материал, наверно "другаря" шут Уорлик, може да ни даде пример относно ромите в България с индианските резервати (Места за оцеляване на редки ЖИВОТИНСКИ видове!) срещу така нареченото индианско коренно население на САЩ?!
Ако имахме политици на място, ние бихме попитали гетото чие изобретение е? От кого беше създадено то за сегрегация срещу кого и от кого то беше видяно и взаимствано от "бореца за човешко равенство", известен като "бай Тошо" или "Тато", спрямо българските роми, както и "възродителният процес" (Единната именна система!)?
Дали САЩ от България или обратното и чия ли страна, като "учител по етническа и расова толерантност", създаде преди другата "институции" и места за живеене на хора, като гета, резервати, концентрационни лагери...?...

Препоръчвам ви и тази долупостната тема:

samvoin.blog.bg/politika/2011/03/01/koncetracionnite-lageri-na-sasht.696547









Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - УРОД ЛИК
02.03.2011 09:20
КАКТО ГЛАСИ БЪЛГАРСКАТА ПОГОВОРКА: "НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА...", ТАКА И С ПОРЕДНИЯ US-ДИПЛОМАТ. "ЕЛИТНИТЕ ПЕДАЛИ И КУРВИ" САМИ СВАЛЯТ ГАЩИТЕ, КАКВО Е ВИНОВЕН УРОД-ЛИК. А И ДЕЙНОСТТА МУ Е ВИСОКО ХУМАННА. МАСАЖИРА НИ ХАЛКАТА С ВАЗЕЛИН,ТА КАТО ДОЙДАТ МАНАФИТЕ, ПО- МАЛКО ДА БОЛИ...
цитирай
Търсене