Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.11.2010 03:01 - Русия "клекна" отново пред САЩ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 899 Коментари: 1 Гласове:
0



  Русия каза ”да” на НАТО за противоракетния щит   image 19:33  |  20 ноември 2010 | По света Виж 7 снимки image Руският президент Дмитрий Медведев и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен
Сн.: EPA/БГНЕС Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че Русия е приела да сътрудничи с НАТО за противоракетния щит и за Афганистан и подчерта, че НАТО и Русия не са заплаха една за друга. Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Подготвихме анализ на общите проблеми за сигурността през 21-и век, които застрашават всички ни и възнамеряваме да разширим сътрудничеството при противодействието им", заяви Расмусен. Сред общите заплахи той спомена тероризма и екстремизма, пиратството и разпространението на наркотици от Афганистан. "Всички страни са подложени на риска от разпространението на балистични ракети. Затова трябва да определим как можем да взаимодействаме в противоракетната отбрана", посочи Расмусен. От името на алианса той благодари на руския президент за сътрудничеството в Афганистан и разширяването на транзита на камиони на НАТО през територията на Русия. По думите на Расмусен настоящата среща на високо равнище Русия-НАТО е „повратен момент" в отношенията между алианса и Русия. „Това е много голям успех", подчерта той.   По-рано днес НАТО предложи преговори с Русия за начините за свързване на системите им за противоракетна отбрана и за размяна на информация, но не и за създаване на обща ПРО, отбелязва ДПА. Медведев обаче заявил на срещата, че вместо това иска да се създаде "равнопоставено партньорство - не само свързани системи, а една-единствена система от Атлантика до Урал", казаха присъствали на срещата на върха дипломати. Руският президент заяви, че по-тясно сътрудничество между Русия и НАТО е възможно в бъдеще при промени с алианса, предаде КРОСС, позовавайки се на РИА „Новости".„Разбира се, бъдещето е нещо неопределено. В момента например не виждам ситуация, в която Русия би могла да се присъедини към алианса, но всичко се променя, променя се и Северноатлантическият алианс. Смятам, че тук не може да има никакви затворени теми. Можем да ги обсъждаме при наличието на добра воля и желание от нашите партньори в алианса", каза Медведев.

Русия е предложила на НАТО създаването на секторни системи за противоракетна отбрана в Европа, каза Медведев. Той не даде подробности, но посочи, че Русия "не настоява за бърз отговор". "Ако заедно ще се занимаваме с противоракетната отбрана, тя не бива да нарушава съществуващия паритет. В противен случай ще се стигне до надпревара във въоръжаването, тоест ПРО може да е и конструктивна, и опасна", заяви руският президент, цитиран от БТА.

НАТО прие днес стратегия за изтегляне от Афганистан, която предвижда многонационалните сили постепенно да прехвърлят на афганистанската армия воденето на бойните действия до 2014 г., съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. В отговор на това талибаните заявиха в комюнике, че НАТО е обречена на провал в Афганистан. "Увеличаването на войските им, техните нови стратегии, новите им генерали, новите им преговори и новата им пропаганда нямат никакъв ефект", твърдят още талибаните.

Няколко хиляди души се включиха в мирно шествие в центъра на Лисабон, за да протестират срещу срещата на върха на НАТО, която се проведе в португалската столица, предаде Франс прес.

България също участва в срещата на върха на НАТО. Българският президент Георги Първанов съобщи, че евентуалните ангажименти на България по финансирането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) ще бъдат доста минимални. Той изтъкна, че България има готовност да изпрати още наши военни в Афганистан, в допълнение на около 560-те, които служат в Кабул и Кандахар, допълва bTV.
  http://dnes.dir.bg/news/nato-dmitriy-medvedev-anders-fog-rasmusen-jadrena-nadprevara-pro-7476406?nt=4


Тагове:   Отново,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. pitashtia - Така ще е
21.11.2010 16:27
Европа и Русия са естествен съюзник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040553
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци