Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.11.2010 16:42 - Грипът - между мистичния страх и неглижирането
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1472 Коментари: 0 Гласове:
0



 В СЕЗОНА НА ВИРУСИТЕ

 

Грипът - между мистичния страх и неглижирането

 

Болестта винаги взима от здравето ни заедно с лихвите

 

imageСтраницата подготви Инна СТЕФАНОВА

Крайностите по отношение на тазгодишната грипна епидемия вече са видими. От пълно неглижиране на проблема и подозрения, че фармацевтичните фирми имат интерес от създаване на паника, до почти мистичния страх от вируса убиец. Истината е, че грипът не е проста настинка, отшумяваща за ден - два, а сериозно заразно заболяване, което може да даде не малко сериозни усложнения и да вземе от здравето ни заедно с лихвите. Иначе казано първото, което трябва да направим, е да положим усилия за предотвратяването му. И то на време - в рамките на седмица - две.

Като най-ефективен капан срещу болестта епидемиолозите определят ваксините.

От тази страна на барикадата са и част от плевенските лекари като д-р Наташа Пачовска например, за която най-сигурната защита срещу грипа са ваксините. В аптеките в града вече се предлагат дози от "Инфлувак" и "Ваксигрип", а цените им варират от 10 до 12 лева. От грип може да се разболее всеки, дори най-закаленият. Но все пак най-уязвими са възрастните, хората с хронични заболявания и децата. Статистически висок е рискът и за медиците, за учителите, за работещите в търговската мрежа и вimageтранспорта. Всъщност навсякъде, където има струпване на хора в затворено пространство. Добре е най-малко 15 дни преди ваксинацията, съветва д-р Пачовска, пациентът да не е боледувал. Преди две - три години е отчетен най-голям бум на хората, поставили си противогрипната инжекция. Сега голяма част от тях приемат, че ваксинацията е лукс и спестяват от ваксината основно заради цената. Работодателят ни купуваше ваксини и всички бяхме задължени да си ги поставяме, припомня си с пример от близкото минало работник в оранжерия край гр. Левски, който вече работи в Плевен. При новите му работодатели не е така. Очевидно финансовата криза е ударила и по по-солидните фирми и всеки трябва да се спасява поединично, допълва той.

В Испания противогрипната ваксинация покрива 70 процента от населението. У нас тази цифра е в пъти по-малка - 4 - 5 процента от населението. По националните и регионални медии са пуснати в ход рекламни кампании, които трябва да убедят повече нашенци в ефективността на мярката - масово ваксиниране. Всяка седмица и плевенската Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) информира за заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип. В момента в Плевен тя е под средната за страната.

Нагази ли ни грипът, вече ще е късно за ваксини, алармират лекарите. Ефект от тях има ако поне месец преди атаката на болестта сме взели мерки. От РИОКОЗ припомнят , че разполагат с "Инфлувак" и "Ваксигрип", предоставени им от здравното министерство, както и че в имунизационния кабинет на инспекцията на всеки мераклия може да бъде поставена ваксина.

Кихането изстрелва грипа със 167 километра в час, твърдят епидемиолози. Вирусът пък се разпространява в радиус от метър - метър и половина. Когато излезем от затворено помещение на слънце, на открито обаче нещата се обръщат в наша полза. Вирусът загива до минута и не може да ни застигне, защото не оцелява при тези условия. Има и друго любопитно - невролози от американски университет са ваксинирали доброволци срещу грип, а после са сканирали главния им мозък, за да проследят реакцията спрямо ваксината. Оказало се, че хората с позитивна нагласа към околния свят възприемат по-добре ваксината и в тях се изгражда по-силен имунитет. Така че добре е да се запомни - грипът се страхува от хора с добро настроение и по-често атакува изпадналите в депресия.

imageВирусът се страхува и от силната имунна система, твърдят противници на ваксините.

Яжте главно чесън и лук, съветват те, пийте чайове и червено вино. Нещо повече - те са една вкусна и напълно безвредна профилактика за организма. Слагайте на трапезата си повече риба, броколи, яйца, картофи, боб и зеле, допълват по-възрастните плевенчани и дават няколко безплатни съвета. Като този със скилидките чесън, които трябва да сдъвчете и после да направите няколко вдишвания с устата и през носа. Лековитият зеленчук може после да се глътне или изплюе, стига лютивите хапвания да се повтарят през два - три часа. Това е съвет за предпазване, а при вече налегнал ни грип с висока температура може да се направи разтривка със смес от по една супена лъжица оцет, ракия и сода бикарбонат, да се прибавят два аспирина и белтък на яйце. С тази смес се разтрива тялото, после се увива с чаршаф и болният лежи докато се изпоти.

Предпазването от грип става и със стриктна лична хигиена, припомнят лекарите. Всеки трябва да избягва излишни контакти и многолюдни събирания. Ако пък все пак "купоните" са неизбежни, пак лекарите препоръчват преди да излезете да втриете в носната кухина оксалова киселина или вифером. Както и вечер преди лягане да изплакнете устата си с настойка от невен или евкалипт и така да измиете натрупаните през останалите часове на денонощието "вредни" бактерии. При първи симптоми на болестта е добре да се остане вкъщи и да се пристъпи към адекватни мерки, допълват медиците. Само така грипът няма да вземе от здравето ни заедно с лихвите.

Фармацевтката Мариенка Стоева, която категорично застава на страната на онези, които са против ваксините, препоръчва да вземем навреме респивакс или витамини за засилване на имунната система. И припомня на плевенчани, решили да икономисат, че сега за ваксина или витамини ще дадат петнадесетина лева, а само за антибиотик срещу бронхопневмония по-късно, след усложнението от грип, ще трябва да се бръкнат за около 50 - 60 лева.

Месец - месец и половина ни делят от поредната масирана атака на грипа. Вълната на опасната болест се очаква да ни залее през декември и януари.

 

image

 

 

imageМариенка СТОЕВА, фармацевт:

Профилактиката е по-евтина

от лечението на усложнения

В аптеката ни тези дни непрекъснато влизат хора, които не само питат и искат съвет, но и купуват. Предлагаме двата вида ваксини, както и респивакс и всякакви видове и комбинации витамини. Личи желанието на клиентите ни да положат отсега усилия и да се погрижат за здравето си по-навреме, въпреки че са финансово притеснени. За ваксини и витамини обаче те ще дадат сега петнадесетина лева, а само за антибиотик срещу бронхопневмония например, при усложнение след грип, ще трябва да се бръкнат за 50 - 60 лева. Аз лично предпочитам навременната профилактика, не ваксините. Пия витамини, слагам повече зеленчуци и плодове на масата.


imageД-р Наташа Пачовска,

инфекциозни болести и обща медицина:

Най-добрата защита е ваксината

За мен най-сигурната защита срещу грипа са ваксините - казвам го като лекар, който се занимава с най-малките - децата, но и с възрастните хора. Когато бебето стане на шест месеца, вече може да бъде ваксинирано с т. нар. педиатрични дози. Тези дози се прилагат до 3-годишна възраст, от там нататък може да се инжектират дози като за големи. Съветвам винаги пациентите си да се ваксинират, не само тази есен, а и всяка година. Така организмът става още по-устойчив срещу вируса.

 

 

 

 Материалът е от днешния брой на BG Север.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050841
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци