Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991185
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
06.11.2010 17:00 - "Дружба Родина" във Велинград: Етносът не може да се идентифицира с религията
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2011 12:52


  Емил Моллов, председател на "Дружба Родина" във Велинград: Етносът не може да се идентифицира с религията   Събота, 6 Ноември 2010г.



















Автор: Димитър В. Аврамов

 
     



- Господин Моллов, неотдавна във Велинград бе чествана 70- годишнината от създаването на "Дружба Родина" в Чепинското корито. Разкажете каква дейност развива тя, какви са целите й.

-Клон на дружба "Родина" в Чепинско е учреден на 1 април 1940 година в с.Корово /днешно Драгиново/, като в управителния съвет влизат Мустафа /Маню/ Шарков - председател, Мехмед Перчинков - подпредседател, Борис Кутрянски - касиер и Герасим Попов - секретар.
На 1 ноември 2009 г. в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" "Дружба Родина" бе възстановена, а с решение № 1 от 5 януари 2010 г. на Софийски градски съд е вписана в специалния регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Основното, което правим, е културно-просветна дейност в защита на българския произход на мюсюлманите в района и срещу измамния модел етносът да се идентифицира с религията.
Още през 2003 г. краеведите и настоящи родинци Георги Пашов и Костадин Ушев издадоха книгата "Борци и мъченици за българщината" с изследвания и спомени за основателите на дружба "Родина" в Чепинско - Мустафа Шарков и Герасим Попов. А с решение на Общинския съвет във Велинград от 28.10.2004 г. един от площадите в централната част носи името на Шарков. Във връзка с 95-годишнината от рождението му през юни 2007 година в тукашния исторически музей се проведоха четения, а докладите са публикувани през октомври 2010 г. в поредицата "Цепина" - със съдействието на общината. При възстановяването на патриотичната организация във Велинград /април 2010 г./ при голям обществен интерес бе представена и книгата "Дружба "Родина" в Чепинско" с автори Георги Пашов и Костадин Ушев.
-Вие бяхте сред организаторите на онова великолепно тържество по повод Деня на будителите в село Драгиново - родно място на големия родолюбец, някогашния районен мюфтия и родинец Мустафа Шарков.Той, както и неговият достоен сподвижник- Герасим Попов, бяха обявени от Общинския съвет за почетни граждани на Велинград - посмъртно. Не мислите ли, че това е своеобразен знак за пробуждане на помаците и връщането им към техния български родов корен?
- Да, наистина това бе прекрасно тържество, съпроводено с изпълнения на голямата българска певица Валя Балканска и на ансамбъла за народни песни и танци начело с Грета Кадьова. То бе организирано съвместно с местното читалище и гимназията, които носят името на един също голям родолюбец -Методи Драгинов. Така отбелязахме по достойнство Денят на народните будители и в частност паметта на Мустафа Шарков и Герасим Попов. Препълнената предимно с млади хора зала, уважението към националния химн и аплодисментите при изпълненията /включително и песните на Добри Чинтулов/ ни дават надежда, че това наистина е знак в посока на национално самоосъзнаване.
- След промените през 1989 година у нас в Родопите се наблюдават опасни за сигурността на държавата процеси. Враждебни наши и чужди сили хвърлят огромни усилия /и пари/, за да откъснат българомохамеданите от родовия им корен и да ги турцизират. Същото се случва и във Велинградско. Как ще коментирате всичко това и каква е ролята на "Дружба Родина" за блокирането на тези процеси?
-Всеки има правото на религиозна свобода, но е недопустимо да се поставя равенство между религиозна и национална принадлежност. След 1989 г. в Родопите настъпи икономически упадък, който засегна може би най-много българомохамеданите. А това води до създаване на една аморфна, нискообразована маса, лесно манипулируема в религиозен и в политически аспект. Това показаха и резултатите от преброяването на населението през 2001 година, защото когато държавата абдикира от тези райони, на нейно място се настаняват враждебни, антибългарски сили. Може да се каже, че почти сто процента от хората тук не знаят турски език, но при преброяването някои от тях го посочиха като "майчин" и не без натиск отвън се "самоопределиха" за турци, само защото изповядват исляма. Това обедняло и нискообразовано население може просто да бъде купено. През март следващата година има ново преброяване и се страхувам, че нещата ще се повторят, може би по-лошо. Тук е мястото на "Дружба Родина" като патриотична културно-просветна организация - да работи активно за блокиране на тези процеси. А за това е нужно да се осигури стабилно образование, културно обогатяване и икономическа стабилност на тези райони.
- Смятате ли, че учебните програми, по които се обучават вашите ученици, ги възпитават в дух на родолюбие, или осакатяват познанията им за трагичната в много отношения история на Родопите?
-В годините на прехода както българското училище, така и семейството са длъжници в това отношение. В учебните програми е застъпена подробно историята на България и смятам, че учителите добре поднасят учебния материал. Проблемът на образователната ни система е в мотивацията за учене у самите ученици и липсата на ценности. Възпитанието на децата е умението да се постигне баланс между свободата и дисциплината.
- В СОУ "Васил Левски" несъмнено има деца от християнски и мюсюлмански семейства. Какви са техните взаимоотношения, забелязвате ли някаква дистанция между тях?
-На пръв поглед нищо не различава учениците, но когато се спомене религиозната принадлежност, при някои ученици от мюсюлмански семейства видимо се наблюдава притеснение, те се затварят, а някои от тях не са убедени и в националната си принадлежност. Това явно се дължи на вкоренения измамен модел на равенство между религиозна и национална принадлежност. Иначе взаимоотношенията между учениците са съвсем нормални, живеят и се веселят заедно, помагат си и не съм забелязал някаква дистанция, предизвикана на религиозна основа.
- Икономическата и финансовата криза не подмина и образованието. Как се справяте в подобна обстановка?
-СОУ "Васил Левски" е едно от водещите училища на Пазарджишка област по отношение качеството на провеждане на учебно-възпитателния процес, организацията на работа и материалната база. В момента тук се обучават 607 ученици и при системата на делегирани бюджети се формира бюджет, който ни гарантира нормално функциониране. Работим и по проекти, финансирани от различни организации, което допринася за подобряване на образователния процес и на условията за провеждането му. В последните няколко години наши ученици представиха свои постижения, а по същество - и България, на различни форуми в Австрия, Португалия, Англия, Турция, Сърбия, Италия, като резултатите им ни дават повод да се гордеем с тях и с постигнатото при съвместните ни усилия.
  Вестник "Атака"      


Тагове:   велинград,   родина,   може,   Моллов,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене