Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.10.2010 00:54 - Фашисткото /и истински "антисемитско"!/ решение на "конституционния съд" във Франция и допустимата и недопустима "ксенофобия"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2010 01:02


 Конституционният съд на Франция е одобрил закона за забрана на бурката 07 октомври 2010 | 18:46 | Агенция "Фокус" Начало / Европейски съюз Париж. Конституционният съд на Франция днес е одобрил закона за забрана на бурката на обществени места, като е уточнил, че текстът не може да се прилага за религиозните места, отворени за обществеността, предаде АФП.
Според решението „забраната за прикриване на лицето на обществени места не може да ограничава упражняването на религиозна свобода в свещените места, отворени за обществеността”. С изключение на това уточнение, съдът е потвърдил законосъобразността на забраната.
Решението отваря път за обнародването на закона, като се очаква забраната да влезе в сила през пролетта на 2011 година след 6 месеца на „преход” и „обучение”.     Франция и Румъния се разбраха по план за ромите 09.09.2010 20:33 Европейският парламент прие днес резолюция, с която поиска Франция и други държави от ЕС да прекратят незабавно мярката, предизвикала остри спорове през последните седмици image Румънският външен министър (д) с двамата си френски колеги Европейският парламент прие днес резолюция, с която поиска Франция и други държави от ЕС да прекратят незабавно експулсирането на роми - мярка, която предизвика остри спорове през последните седмици, съобщи Франс прес.

Резолюцията, внесена от социалисти, либерали, зелени и комунисти, бе приета с 337 гласа, а 245 депутати гласуваха против.

ЕП изразява силна тревога от мерките за изгонването на етнически роми и чергари, предприети срещу тях от френските власти, както и от властите в други европейски страни.

В документа се настоява незабавно да се прекратят тези действия, определяни като расистки, ксенофобски и нарушаващи правото на свободно движение на хора в Европа.

Отправят се критики към неотдавнашната среща за имиграцията и свободното движение, организирана в Париж от френското правителство. В резолюцията се подчертава, че тези въпроси са от компетенцията на ЕС.

"Този подход е съпътстван от вълна на заклеймяване на ромите и очерняне на циганите в политическото говорене... още по темата image ЕК чака обяснения от Париж за ромите image 21 | image2405 Париж не кани Румъния и България на среща за имиграцията image 4 | image1399 Френски съд блокира депортирането на роми от Лил image 18 | image3195

Правото на всички граждани на ЕС и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно в целия ЕС е стълб на гражданството в съюза, както е дефинирано в договорите", се казва в текста.

ЕП изразява опасения и от "езика", използван в политическото говорене

за ромския проблем, което според евродепутатите дава зелена светлина на крайнодясна реторика с подстрекателско и явно дискриминационно звучене.

Евродепутатите отхвърлят всички изказвания, които свързват директно малцинствата и имигрантите с престъпността и създават принизителни стереотипи.

Друг проект за резолюция, внесен от дясната Европейска народна партия - най-голямата група в ЕП, и от евроскептичните Европейски консерватори и реформатори, в който не се осъжда френската политика срещу ромите, бе отхвърлен от парламента.

Френският министър на имиграцията Ерик Бесон обаче заяви, че "не може и дума да става" Франция да прекрати връщанията на роми - независимо дали става дума за румънски, български или други граждани. От август насам в България и Румъния са върнати около 1000 души.

ЕП излезе извън своите прерогативи и ние съвсем очевидно не искаме да се подчиним на един политически диктат, добави той, като подчерта, че Франция стриктно прилага правото на общността и строго спазва френския републикански закон.

Резолюцията на ЕП няма задължаващ характер

Бесон подчертава още в съобщение, че Франция не е предприела никаква специфична мярка срещу "ромите", тъй като не ги разглежда като такива, а като граждани на страната, откъдето идват.

Министърът изтъкна, че Франция не осъществява колективно експулсиране и дава предимство на доброволни връщания с отпускане на помощ.

По думите му Париж няма в никакъв случай план да въведе задължителна система за снемане на биометречни отпечатъци за която и да е общност, а прилаганата система на картотекиране цели единствено да се избегне последователно отпускане на няколко помощи за завръщане.

Дясноцентристкото правителство на президента Никола Саркози е мишена на остри критики, откакто започна системно връщане по родните страни на роми, които живеят в нелегални лагери, доброволно - с изплащане на 300 евро на човек, или със заповед за експулсиране на онези, които заплашват обществения ред.

Париж изтъква, че премахването на лагерите и връщането на циганите по домовете им протича съобразно с френските и европейските закони.


Тази седмица Италия също възобнови разрушаването на незаконни ромски лагери край Рим и Милано, а преди две години експулсира десетки цигани при мащабна операция.

Франция и Румъния ще действат съвместно пред ЕС в подкрепа на социалната интеграция на ромите и за издействане на средства, посочиха френски и румънски министри в обща декларация днес в Букурещ, съобщи АФП.

Френският министър на интеграцията Ерик Бесон и държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш бяха днес на еднодневно посещение в страната.

Румънският външен министър Теодор Баконски уточни на съвместна пресконференция с френските си колеги, че двете страни са се договорили за "план за действие".

Букурещ ще разработи нов план за интеграция на ромите в рамките на националната си стратегия за това малцинство, която вече е в сила.

Ние сме готови да им помогнем в тази стъпка, а след това ще отидем да защитим заедно този план в Брюксел, посочи Льолуш.

"След размяна на не особено приятни изявления през последните седмици между Букурещ и Париж, тонът очевидно се успокои днес. Вярвам, че е време да се сложи край на безплодните полемики", заяви Баконски.

Той предпочете да не коментира приетата днес резолюция на Европейския парламент, която иска от Франция да прекрати експулсирането на роми.   www.vesti.bg   От автора на блога:   И Хитлер се споразумява в началото на управлението си с ционистките водачи, за депортация на евреите в Мадагаскар или Палестина.... Само че, една депортация на"богоизбрани", се нарича "холокост", а друга - на "гои" /овце за заколение/ и то румънски или български граждани - "законна и оправдана еропейска мярка"...
Да си спомним и историите за "възродителния процес" и "голямата екскурзия" в България...
А случая с Австрия и Йорг Хайдер, помните ли го през 2000- ата година?


Тагове:   Франция,   нежелана,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042943
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци