Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.10.2010 11:34 - Дилма Русеф спечели мнозинство, но отива на балотаж
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2010 12:14


  Дилма Русеф: България е в моето сърце! 05.10.2010 10:57 Бразилката с български корени, сочена за фаворит на президентските идбори там, за първи път даде изявление пред българска телевизия http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3307991
"Българката" Дилма Русеф спечели мнозинство, но отива на балотаж 04.10.2010 08:30 image 0 Добави в списък за четене     image

Решението на държавния глава да номинира Русеф за кандидат на ПТ не беше посрещнато с овации от всички


 

Още по темата

Първите изборни бюра отвориха врати за изборите в Бразилия
Първите изборни бюра отвориха днес врати за президентските и парламентарните избори в ...


Дилма Русеф може да отиде на балотаж в Бразилия
Кандидатката на управляващата партия за президент на Бразилия Дилма Русеф може да не ...

 

етикети

Дилма Русеф

Шейсет и двегодишната Дилма Русеф, дългогодишна лява активистка, спечели убедително произведения вчера първи тур на президентските избори в Бразилия, но не успя да получи абсолютно мнозинство. За да стане първата жена президент в историята на страната, Русеф, която е с български корени, ще трябва да победи на предстоящия на 31 октомври балотаж кандидата на социалдемократическата опозиция Жозе Сера.

Русеф спечели 47 % от подадените гласове. Това обаче е по-малко от абсолютното мнозинство, за което по закон са необходими 50% от гласовете плюс един. На балотажа Русеф ще се изправи срещу представителят на Социалдемократическата партия Жозе Сера, за когото гласуваха 33% от избирателите. Трето място на първия тур на изборите зае представителят на партията на Зелените Марина Силва с 19% от гласовете.

Почти 400 души бяха арестувани заради провеждане на незаконна агитация извън избирателните секции. Още 22-ма души са арестувани заради опити за купуване на гласове.

В случай, че спечели балотажа Дилма Русеф ще стане първата жена, която заема поста на държавен глава на Бразилия.

Кандидатката на Партията на трудещите се на президента Луис Инасиу Лула да Силва е опитен политик, въпреки че президентските избори са първата й надпревара за изборна длъжност. Популярният Лула, който няма право на повече от два последователни мандата, подкрепи някогашната началничка на своята канцелария, може би с идеята в някои бъдещи избори да се върне на президентския пост. Решението на държавния глава да номинира Русеф за кандидат на ПТ не беше посрещнато с овации от всички.

Критиците я отхвърлиха заради липсата на политически опит и история вътре в партията. Лула обаче застана до нея и заяви: "Тя е интелигентна, притежава способността да разбира нещата и да се учи бързо." Малцина очакват ако тя спечели изборите, да се отклони от курса на сегашния президент, който изведе Бразилия на световната сцена и на пътя на икономическия просперитет. "Моето предложение е да продължим политиката на правителството на Лула", заяви Русеф.

Основният й противник, социалдемократът Жозе Сера, я обвинява, че е просто марионетка и "няма собствени идеи". "Дилма няма история. Кандидатите сме аз и Лула. Лула се кандидатира за президент чрез нея", коментира иронично Сера.

Дъщеря на роден в България поет и бизнесмен и бразилска учителка, на 17-годишна възраст Русеф загърбва строгото си католическо образование и се присъединява към марксистка група през тежките години на военната диктатура. Партизанската подготовка, която Русеф получава в Командата за национално освобождение, привлича вниманието на политическата полиция.

През 1969 г. тя преминава в нелегалност, след което е пленена, измъчвана и държана в затвор две години. "Никой не остава без белези от това", каза тя миналата година. Русеф се оказва жилава и излиза на свобода, след което през 1977 г. завършва икономика във Федералния университет в Рио Гранди ду Сул и отново влиза в политиката - този път в Демократическата работническа партия (ДРП). Тя използва политическите и управленските си умения, за да достигне няколко пъти до министерски постове в щата Риу Гранди ду Сул през 80-те и 90-те години - в сферата на финансите, енергетиката, минното дело и комуникациите.

Малко след като се записва в Работническата партия на Лула през 2001 г., тя се запознава с него. Когато заема президентския пост през 2003 г., той я назначава за министър на минното дело и енергетиката, като оставя в ръцете й един от най-жизненоважните сектори за бразилската икономика, която задоволява изцяло сама енергийните си нужди, комбинирайки използването на изкопаеми горива и биогорива.

През 2005 г. Русеф става началник на канцеларията на Лула. "Техните отношения са като между баща и дъщеря", казва говорителят на Лула Франклин Мартинс. Русеф има жилав характер. Миналата година се пребори с рак на лимфните възли. Тя има дъщеря, Паула, чийто баща Карлуш Араужу е адвокат и съратник в политическата дейност на Дилма в миналото. БТА


image imageactualno.com



 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053935
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци