Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.09.2010 13:16 - За и против доплащането в болниците
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
0



Общество
За и против доплащането в болниците 29.09.2010 12:33 37 Анализ на Investor.bg по една от най-горещите теми на деня  
 
image

Снимка: БГНЕС

От: Евгения Европейска

В последните няколко дни една от най-горещите теми в здравеопазването е предложението на ресорното министерството за доплащане на лечението в болниците от пациентите. Investor.bg потърси всички гледни точки по тази тема.

Министерството на здравеопазването официално представи "Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г.“, в която е записано, че доплащането в болниците ще бъде официално регламентирано.

С други думи, когато Здравната каса не покрива изцяло разходите за лечение, ще се наложи пациентът да доплаща разликата. Ведомството предлага това да става с осигуряване във втори доброволен фонд или на ръка в лечебните заведения.

В същото време премиерът Бойко Борисов заяви на състоялата се във вторник вечер среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в присъствието на здравния министър Анна-Мария Борисова, че няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги.

Какво ще се случи в крайна сметка все още не е ясно, като много неясноти има и около самото предложение за доплащане. Липсва и обосновка с конкретни финансови параметри.

Остават отворени въпросите колко точно трябва да извадят от джоба си пациентите, за да получат необходимата им здравна услуга, какъв процент от стойността на лечението ще поема Националната здравноосигурителна каса, ще бъдат ли еднакви новите правила за всички лечебни заведения, кой има интерес от подобна акция?

Друг основен проблем е какво точно се променя в регламента на доплащането, защото такова съществува и сега. Към днешна дата пациентите си доплащат за някои по-скъпи лекарства и консумативи, за избор на екип, за престой в болница и други.

Не е без значение и въпросът дали намеренията на здравното министерство не са продиктувани единствено от икономически интереси с оглед оптимизиране разходите на затъналите в дългове болници?

Според експерти от Министерството на здравеопазването България е на такъв етап, че се налага да се въведе и участието на гражданите в заплащането на услугите – практика, която отдавна функционира в други европейски страни. Експертите твърдят, че задължителното здравно осигуряване в момента не може да поеме изцяло реалната стойност на болничната помощ и затова е необходимо разликата да бъде поета от някого.

Още по темата Доплащане за здраве ще има, може да е и 30% Няма да се доплаща за здраве, каза Борисов БСП и ДПС ще вземат здравето на ГЕРБ

Доплащането не бива да се разбира като вадене на пари от джоба, заявиха за Investor.bg от ведомството. Тук е и ролята на фондовете за допълнително здравно осигуряване. Внесените в тези фондове осигуровки за даден пакет услуги ще осигури средствата за доплащането в болницата, когато пациентът е получил здравна услуга, която не се поема изцяло от НЗОК. Специалистите са изчислили, че по този начин болниците ще получават пълния размер на направените разходи и ще се преодолее сегашното недофинансиране на системата.

Практиката за доплащане в болничната помощ има своите аналози в редица европейски страни, мотивират се инициаторите на предложението. Например във Франция то е в размер на 20%, съизмеримо е доплащането и в Германия, Белгия и други страни.

Investor.bg потърси позицията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по темата, но институцията отказа коментар.

 

Прочетете целия анализ тук

www.dnes.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038103
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци