Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.09.2010 01:08 - Мюсюлманите рамо до рамо с християните: Искаме предмет "Религия"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1055 Коментари: 1 Гласове:
0



Общество
Мюсюлманите рамо до рамо с християните: Искаме предмет "Религия" 22.09.2010 10:09 693 Подкрепете шествието на БПЦ, зоват от Главното мюфтийство  
 
image

Снимка: Булфото

На 24 септември Българската православна църква (БПЦ) ще проведе национално литийно шествие в подкрепа на задължителното обучение по „Религия-Православие” в детските градини и училищата в България. 

Шествието започва в 12 ч. от площада пред официалния вход на НДК.

В редакцията на Dnes.bg се получи съобщение от Ръководството на Главното мюфтийство (с главен мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи), в което се изразява подкрепа за шествието:

„Главно мюфтийство подкрепя инициативата на Българската православна църква и изразява надеждата, че това искане относно задължителното обучение на „Религия-Православие” ще бъде прието, заедно с което и предметът „Религия-Ислям” ще намери така желаното задължително място в училищата“.

Ето защо приканваме българските граждани, изповядващи ислямската религия, в израз на солидарност да подкрепят шествието на своите братя православни християни, пише още в съобщението.

www.dnes.bg


  image Общество
Вярата не се учи по академичен път 24.09.2010 21:00 50 Министър Игнатов призова за връщането на хората в храма  
 
image

Снимка: БГНЕС

"Вярата не може да бъде усвоена по академичен път – било то в училище или на университетската скамейка".

Така министърът на образованието Сергей Игнатов коментира настояването на Българската православна църква за въвеждане на задължително изучаване на религия в училищата.

Според него това, което трябва да направим като общество, е да призовем в неделния ден вярващите семейства, празнично облечени,  да посетят храма.

"Хубаво е там да има и беседи, за да започне една поредица от стъпки, които ще доведат до развитие и възстановяване на тези неделни училища.

Предстои един дълъг път на възвръщане на ценностите в нашето общество и мисля, че това което обществото трябва да направи, е да помогне на църквата, защото когато храмовете са пълни, тогава  има основание да обсъждаме и други въпроси", посочи министърът.

По думите му неделни беседи могат да се правят във всеки храм.

Още по темата Църковни служители: Народ без морал е обречен Мюсюлманите рамо до рамо с християните: Искаме предмет "Религия"

"Църквата и обществото трябва да бъдат активни, така ще се възстанови вярата", каза Игнатов.

Според него, за да се въведе вероучение в училище, трябва да има дискусия и съгласие по този въпрос.

"Нормативната уредба не позволява в хода на учебната година да се правят промени", напомни министърът. 

Игнатов ще внесе за обсъждане през следващата седмица в Министерския съвет петицията на Светия синод на БПЦ, в която се настоява за въвеждане на задължителното обучение по религия. 

Концепцията на Светия синод предвижда да се изучава в училище религия-православие, както и да има профили религия-ислям, религия-католицизъм, а за учениците, които не желаят да имат религиозно обучение, да има предмет етика.

В рамките на кампанията "Българското училище на 21-ви век", свързана с подготовката на нов Закон за училищното образование, един от обсъжданите въпроси ще е за задължителното обучение по религия, за да видим нашето общество как ще се произнесе по тази тема, отбеляза министърът.

www.dnes.bg


Общество
Църковни служители: Народ без морал е обречен 24.09.2010 13:15 252 БПЦ проведе литийно шествие за задължително изучаване на религия  
 
image

Снимка: БГНЕС

Хиляди граждани, служители на Българската православна църква, начело с представители на Светия синод и на Духовната семинария, пеят църковни песни в защита на каузата си за задължително изучаване на предмет „Религия“ в училищата.

Те се включиха в националното литийно шествие с български знамена, както и със символи на Българската православна църква.

Участниците носят различни плакати с надписи: „Народ без морал е обречен”, „Църква с държава = Златен век”, „Църква с училище = Национално Възраждане”.

„В Европейския съюз, където образованието е светско, също се изучава предмет „Религия” и това по никакъв начин не противоречи на светския характер на обучението“, каза Ловчанският митрополит Гавраил. 

Той уточни, че въвеждането на предмета е само за да се запознаят учениците и че това не е индокринация.

По думите на митрополита един богослов не може да се издържа само с парите, които получава като преподавател на свободно избираем предмет.

Още по темата Мюсюлманите рамо до рамо с християните: Искаме предмет "Религия"

Светият синод на Българската православна църква настоява да се въведе задължително обучение по религия – православие от 1 до 12 клас, като искат това да стане още от предучилищната подготовка.

Концепцията на Светия синод предвижда да има и профили религия-католицизъм, религия-ислям, а за учениците, които не желаят да изучават религия, ще има предмет етика.

В момента в училище се изучава религия като свободно избираем или задължително избираем предмет.

  www.dnes.bg



Тагове:   предмет,   мюсюлманите,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. samvoin - докато ченгето от НКВД и равин в р...
25.09.2010 17:45
Докато ченгето от НКВД и равин в расо, наречено максим, се води патриарх на "БПЦ", както и докато не изритаме търговците и хомосексуалистите от храма, както ни учеше Спасителя и не сложим там хорап ознати "по делата им" като православни християни, не съм сигурен, че въпроса за такова учение, трябва да стои на дневен ред...
Министъра на образованието, макар и от правителство което ненавиждам издън душата си, е напълно прав в случая, че е по важно да върнем православните в храма, от изучаването на религия по академичен път...
После, това ще бъде напълно конституционосъобразно, изискано и от Исляма у нас, да има такова учение, който да не забравяме, че е туркоезичен в момента, а българите - мохамедани, нямат отделна своя диаспора, подобно на арменците и руснаците - православни в България /те ще изискат може би такова учение, от своята етническа диаспора/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10047774
Постинги: 7919
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци