Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990971
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
24.09.2010 11:02 - SOS -БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА ПРЕЧКА ДА БЪДЕ СЪБОРЕН ДОМЪТ НА ОТЕЦ ИВАН!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1021 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2010 11:05


SOS -БЪЛГАРИЯ
19:37 -

ВЕЧЕ НЯМА ПРЕЧКА ДА БЪДЕ СЪБОРЕН ДОМЪТ НА ОТЕЦ ИВАН! 

http://galinabg.blog.bg/politika/2010/09/23/veche-niama-prechka-da-byde-syboren-domyt-na-otec-ivan.609859


image



                                                  SOS - БЪЛГАРИЯ


ПОЛИТИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПОСЕГНАХА НЯКОГА НА ДОМА НА ЛЕВСКИ...
А ДНЕС ОТНОВО ПОВТАРЯТ ИСТОРИЯТА, КАТО ПОСЯГАТ НА ЕДИН СВЕТЕЦ, ЧОВЕКОЛЮБЕЦ И БЪЛГАРИН -ОТЕЦ ИВАН


ДОКОГА ВАШЕ ВИСОЧЕСТВА..ПОЛИТИЦИ НА БЪЛГАРИЯ..ДОКОГА?

СРАМ...ПОЗОР...


  ДЖУЛИЯ БЕЛ





------------------------------------------------------




Петър Димков спаси дома на Левски със “стрелба на месо”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=382665

Публикувана: Вторник, 16-ти Февруари 2010, автор(и):  

Така изглежда сега родната къща на Васил Левски. СНИМКА:

Представяте ли си Карлово без къщата на Апостола Васил Левски?

Това е все едно Ерусалим да остане без гроба на Спасителя Исус Христос.

В Израел, разбира се, това е невъзможно дори да се помисли. Но в България може да стане, и то заради немарливост на управата на града.

През 1932 г. режисьорът Васил Гендов снима поредния си филм "Бунтът на робите" в Карлово. Това е първият говорещ и музикален български филм.

Както във всичките си дотогавашни ленти Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. Тук тя е на самия Васил Левски. (Повече за Васил Гендов и "Бунтът на робите" - виж по-долу.)

В масовите сцени на филма участват войници от местния полк. Част от снимките са в двора на къщата на Левски и режисьорът Гендов е потресен от вида му - неподдържан, обрасъл с бурени. В окаяно състояние и почти рухнала е и самата къща.

Тя е от ранния период на Възраждането. Строена е през ХVI вeк от Кунчо Иванов, дядото на Левски, а след това е обитaвана от двамата му синове Иван (бащата на Левски) и Въльо Кунчеви.

По-късно е изоставена от цялото семейство. Опожарена е през 1877 г. по време на Освободителната война и след края й е изоставена и забравена.

"На всичкото отгоре върви упорит слух - разказва писателят Васко Жеков, - че ще разрушат родния дом на Левски." Версиите за събарянето му са две.

Според първата общинската управа решава, че мястото, където е къщата, влиза в проект за ново шосе. Според втората събарянето е, за да се отвори изглед към кръчмата, която е на кмета на Карлово.

Васил Гендов търси помощта на командира на полка. Според Васко Жеков това става по съвет на местните хора, които знаели за неговото родолюбие и патриотизъм.

Този офицер е Петър Димков, бъдещият народен лечител. Той нарежда къщата да бъде обградена с верига от войници. Дори издава заповед "да се стреля на месо", ако някой понечи да разкъса веригата.

Представяте ли си? Офицерът, участвал в три войни и после разказвал, че никога не е стрелял срещу хора, да нареди огън срещу свои сънародници?! Може и да не е било точно така, но акцията на войниците изиграва своята роля. Никой не смее дори да припари до войнишката редица, камо ли да се опита да мине през нея. И родната къща на дякона Левски оцелява.

Но заради родолюбивото си дело Петър Димков не получава признание, даден е на военен съд.

За "превишаване на пълномощията си и самоуправство". Пак две са версиите да не бъде осъден. Според едната го спасява лично ген. Атанас Ватев, също голям родолюбец, по това време командир на Втора армия. По-късно председател на Централното управление на Военния съюз. След преврата на 19 май 1934 г. скоропостижно е пратен в запаса. Според другата версия единият от военните съдии бил също голям патриот като Димков и не го осъжда.

Когато подп. Димков се завръща в Карлово, решава да възстанови къщата. "По негова лична заповед войник с барабан обикаля цяло Карлово и съобщава на хората за желанието на командира си", разказа д-р Петър Димков, внукът на лечителя.

Приканени са всички, които имат автентична дограма и оригинални за времето си материали, да ги предоставят за възстановяването на къщата. Обещанието е, че срещу донесената старовремска вещ всеки ще получи нова дограма.

Така къде от патриотизъм, къде заради изгодата, носа събрани необходимите материали.

А най-интересното е, че първият човек, който прави лепта за възстановяването на дома, е местният ходжа. Той донася няколко златни алтъна и казва, че го прави в името на Левски, защото е истински герой.

Запалени от родолюбивата искра на Петър Димков, карловци създават обществен комитет, който организира възстановяването на къщата през 1933 г.

Начело на комитета е кметът Аристотел Янакиев. Особено важно е участието на арх. Димитър Иванов, карловец, но живеещ в София. Той изготвя проекта за възстановката на къщата, а изследователят на Левски, Димитър Страшимиров дава ценни сведения за живота му.

Къщата е отворена катомузей през 1937 г., когато се навършват 100 години от рождението на Левски. Така родният му дом се превръща в един от първите мемориални музеи в България.

През 1992 г. Общинският съвет на Карлово предлага на Министерството на науката, образованието и културата къщата на Левски да се обособи като самостоятелен музей.

През 2000 г. Министерският съвет му предоставя статут на държавен културен институт с национално значение


Пенчо Ковачев; прочитания: 1632; коментари: 1



image



yuliya2006.blog.bg






Тагове:   отец,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Баце - Размисли по нашенски
24.09.2010 14:26
За пореден път едни българи ще се изгаврят с други! Всъщност, нищо ново под Слънцето. Просто спазване на традицията и историческата ни обусловеност да се топим и предаваме едни-други, да се мазним на силните и тъпчем по-слабите.

И в центъра на полемиката всички отново ще са спазили и изпълнили буквата на закона, ще спят като пеленачета и ще са чисти пред съвестта си... Отец Иван не е бил спазил реда и не направил необходимото овреме. Горе-долу по този многословно малоумен начин ще звучат евентуалните коментари на някои по-дебелокожи служители и длъжностни лица, осмелили се да обясняват последиците от действията си.
А интересно защо ли не са толкова стриктни при изпълнение на служебните си задължения, когато трябва да се прецени:
- състоянието, опасността и риска, който представляват много сгради и съоръжения като мостове, пътища, кейове по морето, незапечатани хвостохранилища и сгуроотвали, язовири, напоителни и отводнителни канали... нека спрем дотук с изброяването на общинската и държавна собственост!;
- дали и доколко отговарят на влезлите в сила нови противопожарни и други нормативни и законови изисквания;
- има ли програма и яснота за тяхното привеждане в ред с ясно определени срокове и финансиране, и други

Или пак администрацията ще се оправдае с дежурното "няма пари", ще пропусне задълженията си, а законът ще остане да важи за някой друг - бил той отец Иван или всеки редови гражданин?
цитирай
Търсене