Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.08.2010 02:44 - Внимание: ченета менте
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2507 Коментари: 0 Гласове:
0



Темата от архива:

Извън закона

Самозвани специалисти майсторят ченета в незаконни лаборатории


Зъбни протези и мостове менте има и в Плевен, алармират стоматолози



Веселина ИЛИЕВА

Ченета менте правят и в Плевен, алармираха местни стоматолози. Официално регистрираните в Районния център по здравеопазване (РЦЗ) зъботехнически лаборатории за област Плевен са 13 и в тях работят 39 зъботехници. Зъбни протези, коронки и мостове обаче се майсторят и в незаконни лаборатории. В тях работят случайни хора, без нужната квалификация и заради по-ниската цена, на която се предлагат протезите, пациентите отказват да подадат жалба в етичните комисии към Регионалните зъболекарски съюзи и затова няма как да се посочат кои са псевдозъботехниците и съответно да се накажат, обясняват още зъболекарите.

Престъпната практика навлязла както в Плевен, така и в цялата страна през последните две - три години, защото контролът и върху този вид дейност намалял. За да реализират печалба, нелегалните привличали клиенти с по-ниски цени, за сметка на използвани по-лоши и некачествени материали. Целият процес на изработване на ченетата протичал не в предназначени за целта помещения, дори някои били в гаражи на жилищни блокове. А оборудването на една сравнително добра зъботехническа лаборатория излиза около 100 хиляди лева, споделят зъботехници.

В ценоразписа за минималните цени на зъболекарските услуги, приет от Българския зъболекарски съюз (БЗС), частичната плакова протеза струва 220 лв., моделнолята протеза - 350 лв., тотална плакова протеза - 220 лв., а най-скъпата - протеза по метода "Валпласт" е 600 лв. Естествено цената на ченетата менте се доближава максимално до 200 лв. и освен, че е най-ниската в тарифата за протези, е и най-достъпна за старите хора. С доста лишения те за няколко месеца успяват да спестят парите с надеждата пак да имат зъби.

На мен ми писна една - две седмици след поставянето да идват да ги дооправям, оплака се плевенска зъболекарка. Не е тайна обаче, че по-голямата част от парите за протезата са за стоматолозите. Те прибират две трети от сумата, като обществена тайна е и че всеки стоматолог си работи със "свой" зъботехник.

От няколко години се обсъжда възможността този вид услуга да се поема дори и частично от здравната каса. Но в сферата на стоматологичната помощ (с изключение на децата) тя финансира частично само един преглед годишно и две манипулации - вадене на зъб или правене на пломба (без лечение на зъба). Тези привилегии обаче не могат да се ползват от една трета от населението на страната, защото то просто няма зъби. Така за повечето от пенсионерите цените на денталните услуги са непосилни и те са принудени да правят компромис със здравето си, коментират зъболекарите.
 

Темата е от архива на BG Север


Тагове:   внимание,   менте,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051739
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци