Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988427
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
25.08.2010 01:45 - 53-годишна жена не съществува, трябва да води дело. Изкарват жив починал преди двайсет и седем години мъж
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3387 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2010 01:46


Темата от архива:

Извън закона


Чиновническа бюрокрация обяви
53-годишна жена извън закона


Според ЕСГРАОН Боряна Атанасова не съществува, трябва да води дело







Боряна Атанасова показва официални документи, издадени

въз основа на "фалшивия" акт за раждане 



Дарина БОГДАНОВА

 Служители в плевенския клон на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) шокираха 53-годишната Боряна Боянова Атанасова с твърдението, че с това име тя не фигурира в регистрите им и следователно удостоверението й за раждане, както и всичките й други официални документи, са фалшиви. Срещу подаденото от Атанасова ЕГН на монитора на компютъра се изписвало друго име - това, което тя е носела до 6-месечната си възраст, когато със съдебно решение е осиновена и й е изваден нов акт за раждане. 

Кошмарната ситуация за Боряна Атанасова се създала тогава, когато като съвестен гражданин на страната решава да си смени адресната регистрация, тъй като преди две години е продала къщата си и се е нанесла в ново жилище в бл. 96 в ж. к. "Сторгозия". Отива в ЕСГРАОН, подава на гишето акта си за раждане и личната си карта, срещу които очаква да попълни някакви бланки с актуална информация за постоянен адрес. Започва едно дълго търсене, никъде не фигурира и чува от служителката срещу нея, че рожденото й свидетелство не е документ, защото срещу вкараното в компютъра ЕГН излиза съвсем различно име. Обаждат се до родното й село Любеново, община Никопол, кметицата започва да търси в регистрите на селото, но също не открива нищо. Смяната на служителите изтича и посъветвали Боряна да дойде на следващия ден. И тогава суматохата около нейния проблем продължила. Този път я търсят в регистрите на с. Въбел, където учи в VIII клас, но и там я няма. Търсиха ме навсякъде като рецидивист, малко остана да им предложа да ме издирват и чрез Интерпол, с нескрита обида изплака жената. Служителката й задала и мъдрия въпрос ако случайно загуби рожденото си свидетелство, как ще докаже коя е. И още по-мъдро заключила, че осиновяването й е непълно, щом се води на името на биологичната си майка.

След разигралата се драма, неоткриваемата плевенчанка се поинтересувала какво смятат да предприемат, за да изяснят проблема, а служителката любезно я посъветвала да си намери нотариус и адвокат за нейна сметка и да си заведе гражданско дело за този документ. Попитала я и има ли някой жив от осиновителите й, защото можело да се наложи да присъства в съда. "Къде да водя майка ми? Тя е на 82 години. Какво да й обясня? Пожелах хубав ден и си тръгнах", разказва с вълнение плевенчанката. Разплакана, объркана и разочарована напуска сградата Боряна Атанасова. Купища въпроси и черни мисли се блъскат в главата й: от къде да намери пари за дело, какво да доказва в съда - та нали целият й съзнателен живот е минал под това име, а актът й за раждане е издаден от държавата въз основа на съдебно решение за осиновяване? Пълен абсурд! Аз се питам следното - как до 53-тата си година съм представяла този документ навсякъде, където е било необходимо, а сега в един момент се оказва, че той е фалшив, недоумява тя.

Всъщност с този проблем се сблъсква и преди две години, когато търси удостоверение за наследници на биологичната си майка и открива, че по неизвестни причини още се води на нейно име. Но дори не допуска, че е възможно издаденият й акт за раждане да бъде обявен за невалиден. Та нали осиновяването й е пълно, тя приема името на осиновителя си, който е вписан и в родилното свидетелство - както изисква Семейният кодекс на Република България. И пак според закона в същото свидетелство е посочено по силата на кое съдебно решение се издава. Тоест, изводът е, че този документ е напълно изряден от законова гледна точка. Въпросът е защо не фигурира в регистрите? Не е трудно да се предположи, че някой чиновник навремето, преди 53 години, не си е свършил работата и не е анулирал стария акт за раждане. И с немарливостта си е заложил като бомба със закъснител по житейския път на Боряна хиляди неприятности. "Осиновителката ми е прехвърлила всички земи, които притежава. Какво ще става сега, като това лице Боряна Атанасова на практика не съществува? Имам планове да работя в чужбина - как ще напусна страната, като няма да мога да си извадя международен паспорт", пита се тя с безпокойство.

На базата на акта за раждане Боряна си изважда паспорт на 16-годишна възраст, по-късно сключва граждански брак през 1974 г. и сменя фамилията си, с тази на съпруга си - Ангелова. Недоумява как й е издадена лична карта от МВР на 1 октомври 2001 г., след като не фигурира с името си в регистрите на ЕСГРАОН? Как при преселването си в Плевен преди 20 години си сменя адресната регистрация? Как е вписана с познатото на всички име в рождените свидетелства на двете си дъщери като тяхна майка? Въпросите са безкрайно много, но нито един няма отговор.

Никой от служителите в ЕСГРАОН няма намерение да й обяснява как е възникнал проблемът, нито как би могъл да се реши по друг начин - тъй като в крайна сметка потърпевшата няма никаква вина за случилото се. Едва ли е толкова трудно по служебен път да издирят делото, посочено в акта, и да анулират предходния. "Аз няма да тръгна по съдилищата - окръжни, районни, в Никопол, в Плевен. Освен това нали информацията около осиновяването би трябвало да е поверителна? Ами ако до сега не знаех, че съм осиновена, и изведнъж го научавам по този начин? Нали щях да се сгромолясам на улицата", не сдържа сълзите на възмущение и обида Боряна. И продължава: "Изживях много тежко цялата случка - не си представям как ще си сменям името, как ще обяснавам на майка ми, която ме е отгледала, какво точно се случва. Значи един честен гражданин на родината изведнъж е обявен извън закона, заради нечия чужда грешка! Възмутена съм, разстроена съм - просто нямам думи! Аз не разбирам - какво всъщност трябва да доказвам в съда? Това може да се случи само в България. Нали има Конституция, закони, членове, алинеи, които трябва да се спазват...."

Материалът е от архива на BG Север



Темата от архива:

Извън закона

 

Изкарват жив починал преди двайсет и седем години мъж

 

imageМая ПАСКОВА

На нов парадокс, породен от общинската администрация в Плевен, се натъкна "BG Север". След като вече писахме за жена, която 53 години е живяла без лична карта и дефакто извън закона, сега се оказа, че друг плевенчанин почти трийсет години след смъртта си според регистрите е все още жив. За случая с Иван Чуканов разказа брат му Никола, който е потърпевш от бюрокращината и безкрайното размотаване в доказване на очевидното.

През 1980 г. Иван Чуканов умира в Русия, след като близо 12 години е работил там. На погребението присъстват всички негови роднини от България, брат му, бившата му съпруга и двете му дъщери. През август 1991 г. на Никола е издадено удостоверение от ЕСГРАОН - Плевен, в което са упоменати наследниците на починалия Иван - дъщерите Даниела и Пепа. В началото на тази година обаче се наложило да се проведе делба на семейни земи. Оказало се, че това удостоверение е старо и трябва да се издаде актуално. Да, но в ЕСГРАОН този път заявили на Иван, че брат му се води още жив, защото няма акт за смъртта му. Така че неизменната сага със съда е наложителна. В иска от Никола Чуканов се твърди, че въпреки усилията му да получи някакъв официален документ от руските власти за смъртта на брат си, такъв той не притежава. Според районната прокуратура молбата на ищеца е основателна. Община Плевен не взима становище по случая. Така че след обсъдените по делото доказателства, съдът установява, че наистина такова лице е било родено в Плевен, че през 1991 г. от Столична община са отразили факта, че Иван е починал и е оставил за наследници дъщерите си. Показанията на бившата съпруга Димитрина Павлова, дъщерята Даниела и още един свидетел доказват, че Иван действително е заминал на работа в чужбина и там е бил погребан. В крайна сметка съдът разпорежда на длъжностното лице при община Плевен да състави акт за смъртта на Иван Чуканов. Така на 12 юли 2007 г. човекът най-сетне придобива законен статут.

Брат му, оказва се, не се е отървал от ходенето по мъките в общинските коридори. Когато представя смъртния акт на служителката в ЕСГРАОН, тя му дава удостоверение за наследници, в което обаче фигурира още едно лице - съпругата на починалия с руско гражданство. Тук нервите на Никола не издържат и той заявява на служителката: Както аз доказах с документ от съда, че брат ми е починал, така вие сега с документ ми покажете, че той преди повече от 27 години е бил женен в Краснодарск. В крайна сметка така желаното и изстрадано удостоверение във вариант, устройващ и двете страни, е получено. Читателят обаче е възмутен от безкрайното размотаване и голямата "какафония" по неговите думи, която цари в общинската администрация. Уж си говорим за обслужване на едно гише, за улесняване на гражданите и за прозрачност на информацията, но когато опрем до услугите на чиновниците, нещата се обръщат коренно, възмутен е Чуканов.


Материалът е от архива на BG Север


 



Тагове:   дело,   води,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. zaw12929 - Допуснахте груба грешка...
25.08.2010 08:15
Това е пътят- съдът да докаже истинността
Допуснахте груба грешка..., като обявихте, че тази жена е била осиновена, а тези данни не се разгласяват. Пишете за нередностите на чиновниците, техните имена сочете, а не на жертвите.
Подобно дело водих 7 месеца, когато ми откраднаха паспорта и се оказах с фалшиви данни
Тук парламента трябва да нареди на съда със закон такива нередности да се оправят в седмичен срок, а не по общия ред на ГПК
цитирай
Търсене