Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988918
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
07.08.2010 23:08 - Белите петна в историята ни - Старозагорското клане – знаехте ли за него?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 8295 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 04.08.2011 05:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
miraculousreligion.blog.bg

19 юли- Ден на възпоменание на жертвите в Старозагорското клане

Старозагорското клане – знаехте ли за него?


Стара Загора.
Стара Загора.
Жив град
с темели,
в кости забити.
Три реда кости.
Три вади кърви.
На юг от тебе –
жълта пшеница.
На север –
вдига гугли Балкана.
Ти си в средата,
Стара Загора.
Жив град
с темели,
в кости забити.
(Михаил Берберов - ЕПИТАФИЯ ЗА НИКОЛАЙ ТАЧЕВ ДАСКАЛОВ)

132 години от опожаряването на Стара Загора
 За всички тези, които не знаят какво се е случило на този ужасен ден- ритуалното убийство на 14 500 наши деди и повече от 10 000 отвлечени в робство по анадолските чукари! 

image Самарското знаме е един от най-големите паметници в България    

На 19 юли преди 132 години  Стара Загора е превзета и опожарена от  войските на Сюлейман паша по време на руско-турската освободителна война.

На 22 юли  Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и освобождава града.

На 23 юли ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в
града.  На 24 юли  ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател П.Р.Славейков - организатор на първата гражданска власт в града.

На 29 юли херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд за превземането на града от турците. На 30 юли  отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

В същото време 40-хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли  предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Но част от опълченците и казаците, се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август. В боевете при Стара Загора Самарското знаме, подарено на опълченците от жителите на град Самара, получава първото си бойно кръщение. С него в ръка геройски загива командирът на Трета опълченска дружина подп. Павел Калитин.

След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски. Броят на убитите е между 7850 и 14 500 души. В старозагорската църква "Света троица" - в храма и двора са избити над 2500 души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство. Градът остава 5 месеца в ръцета на турците. На 13 януари  е освободен повторно. Възстановяването на Стара Загора започва веднага след освобождението на България.

На 5 октомври 1879 г. княз Алеко Богороди полага символичния основен камък. Стара Загора  се превръща в първия следосвобожденски град с модерен облик - с широки и прави улици и големи площади.

През 2008 година с решение на 25-то заседание на Общинския съвет в Стара Загора 19 юли е  обявен за Ден за възпоминание image



Тагове:   Него,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. samvoin - Кирилъ Христовъ въ Стара-Загора
07.08.2010 23:08
http://kanatangra.wallst.ru/sydyrjanie.php?p=KirilHristov
цитирай
2. grigorsimov - Защо ли се мълчи?
08.08.2010 11:49
Еми, защото са ни внушили, че казването на истината е, или "ксенофобия", или "антисемитизъм", или "езики на омразата". А в случая със Стара Загора, истината е, че Сюлейман (и не само той), всъщност е Соломон, т.е. евреин. И ако авторът или който и да било друг, смята, че не е от голямо значение кой е бил този конкретен "турски" военачалник, то нека попрегледа из интернет, извадките от главната еврейска религиозна книга - Талмуд, и нека сам си направи извод – какво представлява всъщност еврейската религия, и че на практика няма никакво противоречие между "поученията" от Талмуда и делата на неговите последователи – Юдеит - Талмудисти.
цитирай
3. анонимен - Спрете с тези измами,мужици алкохолизирани
08.08.2010 16:22
Това са измислици на руските окупатори,българите и турците винаги са живяли в ,ир и разбирателство,защото са 2 братски народа!!!
цитирай
4. darktales - grigorsimov - в този пост пише също ...
09.08.2010 12:36
grigorsimov - в този пост пише също така и че равинът на София има принос за спасяването на християните в града от клане. Ако коренът Ви е от София или Софийско, значи сега може би Ви има на тоя свят включително и заради застъпничеството на един евреин, който със сигурност добре е познавал Талмуда. Но Вие виждате само еврейския произход на Сюлейман паша. В турската армия е имало много висши офицери от немски, английски и френски произход, а някои от най-известните турски визири са били по рождение християни. Войската на тоя същия Сюлейман е превозена от Черна гора до Дедеагач с английски кораби. Не може все евреите да са за всичко виновни.

3. анонимен - вероятно понякога е имало и мир и разбирателство, но все пак цели християнски села и околии са бягали от Турция в Русия, докато обратното не се е случвало никога. От Русия в Турската империя са дошли обаче например черкезите, които имат голям дял и в описаното клане в Стара ЗАгора.
цитирай
5. darktales - През Руско-турската война от 19...
09.08.2010 14:31
През Руско-турската война от 1977/78 е имало кланета на цялата територия на България и техните жертви многократно надхвърлят тези от потушаването на Априлското въстание, което е избухнало само в един от подготвяните окръзи. Тези кланета са пряко предизвикани от войната и това е причината да бъдат премълчавани в официалната история, за да не се помрачи ореолът й на освободителна.
Време е да се спре с това мълчание, тъй като позорът за тези действия си остава изцяло върху турската страна, включително върху върховната власт и военното командване. Те са, които нарушават всички човешки норми и военни закони и това в крайна сметка се обръща срещу самите тях. При завземането на Шипка на 6(18)-7(19) юли турските войски извършват множество вероломства, включващи убиване на парламентьори и протакане на преговори, докато командването и основната част от войските им се изтеглят, обаче зарязват при бягството си и 9 круповски оръдия, които след това формират Стоманената батарея. Сюлейман решава да се насочи към Шипка отчасти и защото знае, че "тамо са раите", т.е. българското опълчение, което смята за по-негодно да му противостои и да е ужасено и деморализирано от кланетата в и разказите на бежанците. Но опълченците, голяма част от които самите тракийци, виждайки много добре заревото от пожарите, само се изпълват с още по-голяма решимост да останат до смърт на позицията си.
Плюс това, зверствата на Сюлеймановата армия не почват в Стара Загора, а бележат целия й път от Карабунар на север. Всъщност много от жертвите в Стара Загора са бежанци, потърсили спасение в града. Рейдът на Предния отряд в Южна България е резултат от един малко авантюристичен план на руското командване, но все пак е имал за цел да покаже на българите там, че това няма да е просто поредната война между двете империи, а на света - че българското население на юг от Стара планина също очаква и заслужава избавлението си.
цитирай
6. sparotok - признание за геноцида
15.07.2012 13:59
Аз също смятам, че е настъпило и времето България да поиска от Турция да признае геноцида над българите, извършен по време на робството в рамките на Отоманската империя. Това светска Турция трябва да направи, ако иска да се разграничи от имперското си минало. И да стане част от Европа.

Никой народ освен българския не е клан и децимиран в продължение на пет века...Нашите жертви обаче май нямат стойност за тези, които съчиняват историята така, че да прикрият чудовищните си престъпления...
цитирай
7. samvoin - Аз също смятам, че е настъпило и в...
16.07.2012 04:10
sparotok написа:
Аз също смятам, че е настъпило и времето България да поиска от Турция да признае геноцида над българите, извършен по време на робството в рамките на Отоманската империя. Това светска Турция трябва да направи, ако иска да се разграничи от имперското си минало. И да стане част от Европа.

Никой народ освен българския не е клан и децимиран в продължение на пет века...Нашите жертви обаче май нямат стойност за тези, които съчиняват историята така, че да прикрият чудовищните си престъпления...
То да беше само тоя геноцид, дето трябваше да бъде признат като такъв над нас...
Само през 20 век, над нас има поне 4 големи геноцида и не само от "светска", така наречена Турция.
цитирай
8. atil - Без да коментирам коментарите т...
02.10.2013 15:30
Без да коментирам коментарите трябва да кажа, че подготвеният материал горе е много добър и съдържателен. Попаднах на тази публикация случайна подготвяйки нещо за Петко Р. Славйков. Благодаря на автора за труда и активната позиция по тези въпроси!
цитирай
Търсене