Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989591
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
30.07.2010 17:51 - Сидеров посегна на БНР
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1502 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.07.2010 18:31


 За съжаление в програма "Хоризонт" се случи нещо, което е доста притеснително. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров са зае да прочиства радиото от кадри на БСП и ДПС, очевидно обезпокоен от въпрос на колежката Диана Янкулова.
 Кадруването по медиите е особено болезнен въпрос за работещите в тях. Години наред се опитваме да се освободим от пряката политическа опека и откровено казано, тук досега не сме усетили пряка цензура. Аз лично съм казвала доста неща пред вас за конкурсите за генерални директори. И пак оставам на мнение, че самият конкурс, както и тези, от които зависи изборът, трябва да се променят. Да се променят в смисъл на повече откритост към самия данъкоплатец, за да бъдат БНР и БНТ обществени на практика, не само на хартия. 
Това, което обаче се случи тези дни, е съвсем друго. И доста обезпокояващо. Защото от ефира на "Хоризонт" един политик директно говори за прочистване. А думите "чистки" лично на мен ми изправят косата - не за собствената ми кожа, а заради вложената семантика в тях. Последиците всички ги знаем. 
 Не се наемам да съдя коя партия е добра или лоша, още по-марко кои журналисти. Мисля си обаче, че, както и да е създаден, общо взето политическият ни модел е такъв какъвто е и в другите демократични страни. Да, недемократично създаден и с ловене на риба в мътна вода. Но за да се избистри, нещата тръгват от правовия ред, а не от журналистите и чистките.
  Ако има нещо дълбоко недемократично, това са подобни действия. И ние трябва да ги парираме!

angpiskova.blog.bg



Борисов и Сидеров единни за "политическо назначение" в БНР 30.07.2010 15:10 Според лидерите на ГЕРБ и на "Атака" правителството не оказва натиск на медиите image Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на "Атака" - Волен Сидеров, бяха единни днес, че няма натиск на медиите, но имало политическо назначение в БНР.

Става дума за Диана Янкулова, която при предишния мандат беше шеф на пресцентъра на МВР, а сега води предаването "Нещо повече" в националното радио.

Спорът започна сутринта, когато в декларация от парламентарната трибуна БСП поиска парламентарните групи и премиерът да се разграничат от изявленията на Сидеров, в които се отправят заплахи и натиск върху журналисти.

Повод е изказване на лидера на "Атака", в което той, по думите на Ангел Найденов от БСП, пряко заявява, че ще прочисти БНР със закон.

Сидеров отговори от трибуната, че в радиото се чуват тенденциозни политически поръчки, което не било чудно, тъй като Диана Янкулова била политическо назначение.

Случаят с насилието в Кърджали беше представен тенденциозно, едва ли не в България действа полицейска хунта, заяви той. още по темата image Борисов: Журналистите ми оказват натиск image 132 | image7001 Георги Лозанов: От държавна БНТ ще стане обществена image 8 | image686

"Имам правото в националното радио да представя гледната точка на една парламентарно представена партия.

Ако имаше полицейско насилие, това беше при вашето управление, г-н Станишев", обърна се той към бившия премиер от трибуната.

Искам и БНТ, и БНР да бъдат най-накрая медиите, които цялото общество очаква -

обективни, адекватни и без политически назначения и поръчки, заключава Сидеров в декларацията от името на "Атака".

По думите му е спекулация, че настоящото правителство се намесва в работата на медиите.

"БНР работи като рупор на БСП и ДПС и това имах предвид, когато казах, че то ще стане обективно, като се изчисти от политическите назначения", поясни той.

"От това, което сега чух от изказването на г-н Сидеров в парламента, е буквално ясно, че всъщност има политическо назначение в БНР", коментира по-късно премиерът Борисов в кулоарите на парламента.

Той попита защо има такъв явен конфликт на интереси, при положение, че пресцентърът обслужва и прави политиката на министерството и на самия министър.

Когато на този журналист след това му дадеш да води предаване в същия ресор, по същата тема, това е конфликт на интереси, той не може да каже по-различни неща от тези, които е говорил преди две-три и повече години, даде пример той.

"Оттам нататък вие видяхте, ние не се месихме в изборите нито в БНР - и попитайте г-н Валери Тодоров, шеф на БНР, дали ще го потвърди - нито в БНТ.

Дали сме пълна свобода и не искам да слушам и да се меся

в подобни действия, отсече премиерът. Според него обаче в случая имало тенденциозност.

"Аз също съм бил потърпевш от подобна дейност на други журналисти, знам как човек емоционално приема нещата, особено когато знаеш кого обслужват. Няма да слушам повече подобни приказки", обобщи той.

След думите на премиера обаче журналист го осведоми, че

ПР-ът на ГЕРБ в парламента също води предаване по телвизия Би Би Ти.

Борисов възлкикна: "Той какъв ПР е, аз не го познавам?!"

"Кой си, бе, Никола, я да го видя къде е Никола? Ти ли си? Ами махайте го от парламентарната група, щом пречи на журналистите!", реагира моментално премиерът.

От два дни БНР разпространява декларацията на журналисти от програма "Хоризонт" до парламента след обвинението на Волен Сидеров към Диана Янкулова, че заблуждава слушателите и служи на политически партии, и след заканата му да прочисти радиото от кадрите на БСП и ДПС след приемането на новия закон за радиото и телевизията.

Това изказване влиза в драстично противоречие с обявения замисъл, че няма политическа поръчка към бъдещия закон, се казва в декларацията на журналистите.

От Българския хелзински комитетет също поискаха Народното събрание да вземе отношение по случая.

  www.vesti.bg


Тагове:   БНР,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. semtomovi - За прозрачност и необвързаност
30.07.2010 17:58
Долу шуробаджанащина и чистки. за прозрачност и обществено отворени конкурси!
цитирай
2. анонимен - Радвам се,
01.08.2010 21:01
че сте дали публикации по темата и от други източници.
цитирай
Търсене