Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.07.2010 00:52 - Западната "толерантност"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2010 01:10


 


image

Фотограф: Анелия Николова

image

Франция дава помощи на български роми да се върнат в София - 16 фев

Италиански евродепутат поиска създаването на циганска държава в Източна Европа - 24 май

Неаполитанци опожариха лагери на румънски роми - 14 май

Франция гони роми от България и Румъния От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 21:25 на 28 юли 2010, 3306 прочитания, 145 коментара

 

 

Половината незаконни лагери на роми и чергари във Франция ще бъдат премахнати до три месеца, съобщи министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо, цитиран от Франс прес.

Той обеща също, че ромите, които са нарушили законите, ще бъдат незабавно връщани в България и Румъния.

Министърът нарави това изказване след извънредно министерско съвещание, свикано от президента Никола Саркози, след като в градчето Сен Енян, Централна Франция, избухнаха сблъсъци между ромите и френската полиция. Преди съвещанието Саркози предупреди, че някои представители на ромското малцинство създават "проблеми" за сигурността, уточнява агенцията.

Ортфьо се закани, че циганите, които извършват нарушения ще бъдат подложени на "практически незабавно" депортиране в страните, от които идват.

Смята се, че по-голямата част от ромите във Франция са от Румъния и България, които се присъединиха към ЕС през 2007 г.

"Чергари" е френски административен термин, който обхваща различните цигански етноси и ромите, които идват от Румъния, България и Централна Европа. Във Франция те са общо около 400 000 души - 95 процента са с френско гражданство, а ромите са 15 000 души и този брой нараства. През 2009 г. от Франция са били експулсирани 9875 роми, от тях 85 процента към Румъния, пише в. "Монд".

Половината от около 300-та незаконни чергарски и ромски лагери във Франция трябва да бъдат демонтирани до три месеца да бъдат. Франция и Румъния ще извършат полицейски обмен, а десет френски данъчни инспектори ще посетят някои ромски и чергарски лагери за проверка на обитателите им.

"Срещата бе посветена на борбата срещу незаконното обитаване на земи и сгради. Целта не е била да се заклеймява никоя общност, а да се санкционират незаконни прояви", заяви вътрешният министър.

Левицата, цигански сдружения и правозащитни асоциации разкритикуваха днешната среща. Те упрекнаха Саркози и правителството му, че предлагат етнически подход към закононарушенията и по този начин заклеймяват цяла общност.

Държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че влизането на Румъния и България в ЕС е довело до наплив от роми във Франция и съседните страни и е породило нарастване на престъпността в полза на "удобно настанени в Румъния мафиотски босове".

Свободата на придвижване, която ще важи в пълна степен за румънците и българите от 2013 г., ще бъде фактически ограничена за ромите, от които за пребиваване във Франция ще се изискват достатъчни доходи, коментира "Монд".


Дания стана първата страна в ЕС, изгонила цигани Вторник, 27 Юли 2010г. Автор: в. Атака Копенхаген даде пример как Европа може да се справи с проблема

Дания стана първата страна в ЕС, която се престраши и депортира 23-ма цигани. До края на миналата седмица изглеждаше, че безкрайната и безрезултатна дискусия за начините да бъде решен "циганският проблем" няма никога да приключи. Датчаните обаче дадоха пример на останалите държави от ЕС - изгониха от страната група роми, настанили се в подготвена за събаряне сграда в покрайнините на Копенхаген. Пришълците от Румъния бяха обвинени в "незаконно заселване в чужда собственост и нарушаване на обществения ред"; наложена им бе забрана за влизане в Дания през следващите две години. Мотив за суровите мерки бяха многобройните жалби срещу тях, подавани от кмета на датската столица. Според Франк Йенсен заедно с ромите в Копенхаген нахлула вълна от дребна престъпност, а живописните им катуни плашели местните жители и туристите. Обитателите на катуна, които се нанесли в изоставен склад, редовно атакували овощните стопанства наблизо, помитайки всичко годно за употреба. При ареста на циганите полицията открила множество крадени велосипеди и битова електроника. Датските власти одобриха експулсирането на неканените гости с ясното създание, че ще предизвикат протести от страна на съседните европейски държави.
Дипломатическата война срещу Дания бе отворена от Швеция, която се страхуваше, че въвеждането на по-сурови правила в съседната държава ще "пренасочи" ромския поток към Стокхолм. "Ще почакаме, докато тия същите цигански групи почнат да прииждат в Швеция и да разпъват катуни из парковете на Гьотеборг, носейки смут сред хората и вълна от престъпност. Пък после ще послушаме какво мислят по въпроса шведските официални лица", добави министърът на правосъдието Ларс Барфьод.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049215
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци