Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988783
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
29.07.2010 17:19 - Родолюбец открива българско читалище във Велес
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3324 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 29.07.2010 17:27



image

На 31 юли българина от Вардарска Македония, г-н Драги Каров, ще открие Българско читалище в родния си град Велес.

 

 

 

Драги Каров е известен с това, че миналата година постави в двора на къщата си бюст-паметник на Тодор Александров - водач на ВМРО, сътрудничил на Българското разузнаване през Първата световна война и организирал доброволчески отряди от Вардарска Македония в подкрепа на Българската армия.

 

image

 

Поставянето на бюст на Тодор Александров във Велес предизвика ответна реакция в анти-български настроените македонски медии.

 

Вечерта след откриването на бюста, неизвестни лица, по думите на Каров изпратени от кмета на Велес, се опитаха да бутнат паметника, но бюста беше преместен на балкона на къщата на родолюбивия българин.

 

 

Година по-късно със собствени средства Драги Каров откри нов паметник в двора на къщата си - този път на легендарния и последен водач на ВМРО - Иван(Ванчо) Михайлов.

 

image

 

Драги Каров е потомък на комити от някогашната ВМРО и един от малкото будни българи в Бившата югославска република, които днес са радетели на Българската кауза в Република Македония. На откриването на читалището на 31-ви юли във Велес, което ще бъде първото такова след 1944-та година край Вардар, отново ще се съберат стотици родолюбци от двете страни на срамната граница, която продължава да разделя Родината ни!

bolgari.net



 Бюстът на Иван Михайлов във Велес: трус 7-а степен по Рихтер
image Не става дума за опустошителното земетресение от 1963 година.Тогава всичко беше видимо, трагедията разтърсваща, но днес само спрелият часовник на разрушената жп гара в Скопие напомня за този кошмар.
И все пак това си беше природно бедствие с физически измерения, с конкретни материални загуби и човешки смърти.
Събитието, което стана в двора на Драги Каров на 28 февруари 2010 г. във Велес, носеше също белезите на трус, може би по-силен от този през 1963 година, но той имаше чисто духовни измерения и по-скоро напомня на мъртво вълнение, което обикновено е трудно разпознаваемо.
Хроника на случилото се
В двора непосредствено зад оградата на голяма и красива къща е поставен бюстът на последния водач на ВМРО Иван Михайлов. Предстои тържество по повод откриването на този бюст, точно две години след като на същото място се беше появил бюстът на легендрния Тодор Александров. Именно тогава се разрази буря от негодувание от хранениците на режима, промивал мозъците на няколко поколения с една хитро скроена лъжа. Изглежда, че и на лъжите им идва краят, защото сега се веят знамена: на ВМРО, на България, на Европейския съюз и Р Македония. Разнасят се звуци на песни, съвсем необичайни за последните 60 години в този град - "Шуми Марица", "Велик е нашият войник", "Изгрей зора на свободата". В двора влизат и излизат хора, повечето от тях млади. Дошли са от Охрид, Прилеп, Щип, Скопие, Кавадарци, Кочани, Гостивар - от цяла Вардарска Македония. Те всички таят в сърцата си болка и надежда, страх и смелост,но и воля за действие, което да разбие на прах досегашното им примирение към унизителните манипулации с миналото, с традициите, с въжделенията и объркаността към собствената им национална и духовна същност.Има и малка група съмишленици, дошла от България.
Има разбира се и униформени полицаи, които следят за реда. Цивилните подслушвачи са сигурно повече на брой. Те се смесват с множеството и утре ще дадат точните си доклади там, където от десетилетия се прави това. Но дали тези малки духом хора са схванали същността на всичко, което стана в рамките на два-три часа в този двор и под стрехата на този дом, съхранил непокътнат българския си дух?
Словото на Виктор Канзуров
С речта си Виктор Канзуров пренареди ценностите на съвременното македонско общество. Тук нямаше анализи на икономическата и политическата обстановка в съвременната македонска държава. Имаше анализ на постъпките и действията на хората с покварени съвести.
Словото на този млад човек излъчваше повече призиви за преоценка. Преоценка на духовното статукво, изтривало системно и целенасочено делото и образа на двата върха в македонската освободителна борба след Първата световна война - Тодор Александров и Иван Михайлов. Ако приемем като мярка за съизмерване техните безспорни величини на борци, веднага зейва пропастта, която разделя тях и тези, които днес се напъват да надскочат генно-модифицирания си ръст, спекулирайки ту с античния македонизъм, ту с евроатлантическите ценности, а всъщност си остават добре обгрижвани заложници на сърбокомунстическата идея за Македония. И това на първо място са днешните водачи на ВМРО- ДПМНЕ и на СДСМ Никола Груевски и Бранко Цървенковски. Защото колкото да търсят различия помежду си, техните две партии са заченати от една и съща майка, задоени са с нейното мляко и затова лъжата, користта сърбоманството и продажността са най-характерните им достойнства.
Виктор Канзуров говори спокойно, фактите, които изтъква той следват една стройна логика, която разобличава имитаторите на истината, техните методи и прийоми и всъщност нанася тежък удар върху грижливо изгражданата система за манипулиране и обезобразяване на същностната трагедия, която е сполетяла тези хора в продължение на 65 години.
Къде е тогава духовният трус от 7 степени по Рихтер, къде е мъртвото вълнение?
Духовният трус е в това, че един млад човек, роден в Скопие, отдавна вече е узрял, набрал е смелост и изрече слова, които всъщност са анатема за цялата система в тази млада държава, която е принудена да гради бъдещето си върху измислени ценности. Но това не е всичко, младият човек, с червен панталон, черна блуза и шалче - цветовете на ВМРО - спокойно раздипляше тъканта на едно битие, което обвивано досега със станиола на пропагандата, ревниво криеше истинската си същност. Това битие отсега нататък, благодарение на хора като Драги Каров, ще разголва все повече сърцевината си, в която ще откриваме концентрирана злобата, злъчта и неприязънта към истинските синове на Македния като Тодор Александров и Иван Михайлов.
А мъртвото вълнение?
То ще обхваща постепенно онези преданни на сърбокомунизма душици, независимо дали са от редиците на ДПМНЕ или на СДСМ, ще ги задушава постепенно, защото на 28 февруари 2010 година в двора на Драги Каров в град Велес ,Р Македония се чуха думи и прозвучаха песни, които зад прикритото приличие на полиция, подслушвачи и журналисти на политическата върхушка разяждаха отвдътре стройно композираната хармония между престъплението на века и системното му замаскрване. А нали точно това престъпление на века се покриваше с пропагандата на една идеология, която преминала през центрофугата на сърбизма предизвикваше амнезия и възпроизвеждаше хора с програмирано съзнание за себе си, за миналото и настоящето на народа си. И какво, мислите, че някой от тези мутанти на националния експеримнт си е въобразявал, че някога ще дойде моментът, когато силният прожектор на истината ще освети сгъстения мрак в душите, ще освети преизподнята, в която злото се въздига до ранг на добродетел, най-фанатично защитаваната добродетел.Този ден дойде и те разбраха това...
Протуберансите на словото
Според астрономите протуберансът е могъщо изригване на слънчевата енергия. Оказа се,че думите имат същата мощ. Зад привидната отмереност думите на Виктор Канзуров се превръщаха в протуберанси, които осветяваха изминалите години,илюзиите, емоциите и сантиментите, както и днешните ни пргрешения и п ороци.Тези думи-протуберанси отправени от малката площадка на стълбището,водещо към входа на къщата, трябваше да достигнат до няколко адреса: кабинета на българския президент Георги Първанов, кабинетите на македонските водачи Никола Груевски и Бранко Цървенковски, до кабинета на словоохотливия министър за българите в чужбина Божидар Димитров, както и до цялата върхушка от политици и властогонци в София и Скопие. Младият оратор изрази и предположе-нието си, че отрочетата на
УДБА и ДС, направлявани вещо от Москва, Атина и Белград работят по общ план, изключващ всяко реално действие към сближаване между България и Македония. Точно това съвпада с целите на груевци и бранковци. И това е най-драматичната точка - не в словото на Канзуров, а на самия проблем. Как да се преодолее отчуждението, за което и днес съзнателно или не работят съвместно службите на двете държви и техните институции, и т.н. патриотични организации, и политиците, които още не могат да се оттърсят от коминтерновския си и юготитовистичен манталитет в България и Р Македония.
Другите оратори
Петър Колев от Щип, завършил право в България и работещ като журналист в София, заяви, че той и Канзуров са представители на новото сдружение "Преображение", което обединява млади хора от България и Македония, решени да воюват за истината безкомпромисно, без да се съобразяват с внушенията на тези, които са обсебили темата "Македония" в България, превръщайки я в декор, зад който се вихрят само кариеристични амбиции за власт и облаги. Това според него е кощунство и те с младите си сили, ще се опитат при новите условия да намерят адекватни средства за резутатно противодействие на тази напаст.Разбира се, те няма да пренебрегнат нищо полезно, от наследството на тези, които преди тях са воювали с чисто сърце за каузата на истината за България и Македония.
Гостът от България Николай Тошев, племеник на легендрния Пере Тошев и председател на Съюза на македонските организации /СМО/, приветства присъстващите, като подчерта дълбоките родови връзки на българите от Македония и България. Неговите думи, че новото българско възраждане ще започне отново от Македония породиха тръпката на дълго спотаявани надежди за реално излизане от средновековието на антиистината.
Кръглата маса
Това беше свободен разговор и размяна на мисли по проблемите, повдигнати в речите на тримата оратори. Интересни становища изложиха Панде Евтимов от Скопие, председателят на Българската академия на науките и изкуствата академик Григор Велев, Димитър Димитров от Босилегрд, отново Петър Колев доразви някои от своите възгледи, домакинът Драги Каров изложи идеята си за откриване на читалище в дома му.
Висок емоционален връх беше присъствието на ветерана-офицер от България Дянко Марков. Разказът за срещата му с Иван Михайлов в Рим през 1989 г. събуди любопитството на всички, които бяха изпълнили немалката стая. Няколкото реликви -фотографии и марки, изобразяващи живота на българските военни летци по време на бомбардировките над София през 1943-1944 г. той остави като експонати за сбирката на бъдещото читалище на българите във Велес
"Кръглата маса" приключи с заключението, че битката за истината за Македония ще бъде трудна, защото тя се води срещу две върхушки - тези на България и Македония. А техните възгледи, волно или неволно обслужват тези сили, които сътвориха антибългаризма като идеология.
Новият полъх
Град Велес може да се превърне в символ на ново възраждане. Волята на Драги Каров да възкресява истината за миналото, за личностите, родени в този град, за водачите на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов са знак, че времената са вече други. Речта на Виктор Канзуров поставяйки пръст в раната, очерта и перспективите: яловите разговори по кафенетата в Скопие и София за българщината в Македония са вече отминал етап. Фарисейщината на белградските възпитаници, управляващи Р Македония, все повече се компрометира. Античният македонизъм, така фанатично налаган от управляващата върхушка , е гърч на безсилието пред настъплението на истината. Мимикрията на софийските патриоти, борци за демократизацията на Македония, вече не е в състояние да заблуди никого. На сцената излизат нови личности, оттърсени от илюзиите и заблудите, решени да внесат ред и яснота в битката, която трябва да изтръгне Македония от ноктите на тези, които я възприемат като плячка, като опитно поле за генно инженерство, като параван за политическа кариера, като въздишка на добронамерен наивник в кафенето, който поради глупостта си обслужва тези, които бдят да не би да се замени статуквото на говорене с действие.
От Велес повя леко ветрецът на надеждата. Той ни погали , за да насърчи волите ни и да ни напомни, че работата, която ни предстои е огромна и много трудна, но това е единственият път. Другите пътища водят в обратната посока - към тресавището.
Иван Николов

 
bulgariamakedonia.net








Тагове:   открива,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Рила и Пирин тръгнали. още Родоп ...
29.07.2010 22:43
Рила и Пирин тръгнали.
още Родоп планина,
балкана стар да попитат-
чия е тази земя?
Тази земя е на Гоце,
Гоце и Ванчо, и Тодор,
Македонийя,земя бунтовна-
Българска майка сиротна!
Майка България пита-
има ли още в света,
с кръв на герои пропита-
българска свидна земя?
цитирай
2. mitkaloto - Благодаря за написаното. Поздр...
11.10.2011 17:27
Благодаря за написаното.Поздрави.
цитирай
3. samvoin - Благодаря за написаното. Поздр...
11.10.2011 18:17
mitkaloto написа:
Благодаря за написаното.Поздрави.
Няма защо....
ДА ЖИВЕЕ ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ - от Дунав до Бяло море и от Охрид до Черно море, най - малко!
цитирай
Търсене