Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036365
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
19.07.2010 21:53 - Симеон съди България в Страсбург
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1079 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2010 22:03


Симеон съди България в Страсбург

image




Фото от Антон Станков
18.07.2010 г.

Симеон Сакскобургготски лично е уведомил по телефона премиера Бойко Борисов за намерението си да заведе дело срещу България в Страсбург заради мораториума, който Народното събрание наложи върху разпореждането с реституираните му имоти, съобщи Mediapool.

Бившият премиер се е оплакал от неоснователно според него наложения запор върху горите му. Сакскобургготски е провел същия разговор и със земеделския министър Мирослав Найденов.

Mediapool съобщи, че  земеделското министерство най-накрая е внесло граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 000 декара гори в Рила, които бяха върнати на Симеон с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 и 2003 година, докато той беше министър-председател.

Преди две години прокуратурата излезе със становище, според което решенията за връщане на горите са пълни със закононарушения. Като най-фрапиращо бе посочено това, че Сакскбургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е била претенцията му. Това се е случило с дублиране на земите от нотариалните актове на интендатството и стари скици на земята.

Министерството на земеделието и горите е платило около 11 000 лева, за да направи собствен правен анализ на казуса, който е показал, че бившият премиер е получил противоправно цялата гора, а не само тези декари. Именно затова делото е заведено за всички терени. Искът е внесен преди решението на Пловдивския окръжен съд във връзка с иска на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за собствеността върху резиденция "Кричим".

Миналата седмица съдът обяви, че решението на Конституционния съд не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 година са били собственост на държавата, а не на царя.
 
Ако това решение бъде потвърдено и на следващите две съдебни инстанции, държавата ще получи възможност да използва съдебния прецедент да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове.

Източник
"Симеон ще съди България в Страсбург"
18.07.2010, 13:20 (обновена 18.07.2010, 13:27)
Webcafe.bg
 

http://semtomovi.blog.bg/



Царят се жалва на Бойко, че не може да си сече горите


автор(и): 24 Часа
image

Симеон Сакскобургготски ще съди България в Страсбург, защото не може да се разпорежда с горите си.

Царят предал дори лично заплахата по телефона на Бойко Борисов, пише “Медиапул”. Бившият премиер му се оплакал от “неоснователния запор върху горите му”, след като парламентът наложи вето той да се разпорежда с реституираните имоти.

Сакскобургготски е провел същия разговор и със земеделския министър Мирослав Найденов, твърди "Медиапул".

"Не съм говорил с царя", каза обаче пред "24 часа" Найденов. Той бил информиран от премиера Борисов в края на миналата седмица, че Сакскобургготски се е оплакал от него, че не му разрешава санитарна сеч в горите.

Пратих комисия от агенцията по горите и тя се произнесе, че засега не се налага санитарна сеч, обясни Найденов. При ново искане от царя и при необходимост обаче такова разрешение ще бъде дадено.

Не се учудвам от изявленията на царя, той вече е казвал, че ще се обърне към международен съд заради запорите, коментира Найденов. Земеделското министерство внесе още през ноември 2009 г. граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 хил. дка гори в Рила, върнати на царя.

Както "24 часа" писа, от съда са поискали да се платят 12 000 лв. за превод на документите, за да се запознаят всички наследници. Сумата е преведена и вече е образувано дело.

12 020 дка около Боровец и 4521 дка в землищата на Бели Искър и Мала църква са върнати на царя през 2000 г. по време на управлението на СДС и кабинета на Иван Костов.

В началото на 2008 г. прокуратурата изказа съмнение, че имотите в 2 крепостни акта се припокриват и 4521 дка са върнати в повече.

Казусът се усложнява, защото връщането на царските имоти не е станало по закона за реституцията, който важеше за обикновените граждани, а със спецрешение на НС.

За това, че някой има намерение да води дело, не са нужни телефонни уведомления, лаконично коментира казуса правосъдният министър Маргарита Попова вчера.

Новината, че Симеон ще съди България, идва седмица след като Пловдивският съд отказа да присъди на царското семейство двореца “Кричим”. Магистратите обявиха, че решението на КС от 1998 г. не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 г. са били собственост на държавата, а не на царя. Според юристи, ако това решение бъде потвърдено на следващите две съдебни инстанции, държавата ще може да ползва прецедента и да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове.

ГЕРБ няма да връща имотите на държавата

Никой от юристите в групата на ГЕРБ не работи по подобен казус. Това заяви съпредседателката й Искра Фидосова в отговор на въпрос дали ГЕРБ обмисля да върне на държавата царските имоти.

Не съм запозната със случая и не мога да го коментирам в подробности, за да кажа дали е възможно това да се случи, или не, отсече шефката на правната комисия.

Според нея най-запознати трябва да са юристите от земеделското министерство, защототе са движили казуса, когато в правната комисия се обсъждало приемането на мораториума върху царските имоти преди време.

Преди седмица ДСБ призова ГЕРБ държавата да си върне собствеността, която по един или друг начин е попаднала в частни ръце - например царските имоти и участъка от Морската градина във Варна, който влиза в проекта "Алея първа". Депутатите на Костов ще опишат в питането си към Борисов и случаи на заменени земи и гори.

http://ivantodorov83.blog.bg/



Царя съди България за 16 хил. декара гори в Рила

Сакскобургготски настоява пред Борисов да му пусне сечта  
 
   
 
image

Снимка: БГНЕС

 

Симеон Сакскобургготски завежда дело срещу България в Страсбург.

Причината - мораториума върху върнатите му имоти. За това свое решение бившият премиер е уведомил по телефона премиера Бойко Борисов.

Сакскобургготски се е оплакал от неоснователния, според него запор върху горите му. Той е уведомил за това и земеделския министър Мирослав Найденов, съобщи БНР.

Земеделското министерство вече е внесло граждански иск в Софийския окръжен съд за възстановяване на всички 16 000 декара гори в Рила, които бяха върнати на Симеон от поземлената комисия в Самоков през 2002 и 2003 година, докато той беше премиер.

Преди две години прокуратурата излезе със становище, че решенията за връщане на горите са пълни със закононарушения.

Най-фрапиращото беше, че Сакскбургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е поискал.

Още по темата Съдът не даде Кричим на Сакскобургготски и сестра му Сакскобургготски и сестра Хробок искат да си секат, пък Държавата се престраши да съди царя за горите Борисов емна Горския цар Симеон имал една гора, но му я върнали два пъти. Колко гори има той?

 

Искът е внесен преди решението на Пловдивския окръжен съд за иска на Сакскобургготски и сестра му Мария – Луиза за собствеността върху резиденция "Кричим".

Миналата седмица съдът обяви, че решението на Конституционния съд не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 година са били собственост на държавата, а не на царя.

Ако това решение бъде потвърдено и на следващите две съдебни инстанции, държавата ще получи възможност да използва съдебния прецедент да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове. 


Царя съди България за 16 хил. декара гори в Рила 

http://dnes.blog.bg/



Тагове:   България,   Страсбург,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Кохари... Те нямат родина!
19.07.2010 21:56
Кохари... Те нямат родина!
цитирай
Търсене