Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989165
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
10.07.2010 16:13 - На патриарха на българската литература,великият поет на България - ПОКЛОН...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2756 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 10.07.2010 16:33


160 години от рождението на Вазов

imageДнес се навършват 160 години от рождението на големия български писател Иван Вазов. Великият поет на България винаги е бил безрезервно отдаден на Отечеството си. Един от незабравимите автори на всичко българско и родно, носен винаги в сърцата и ума на поколения български патриоти, Вазов е част от националната ни митология.

Животът му е свързан с борба за съществуване, всеотдайност, любов, вярност и дълг към майка България. Вечен поклон пред българския гений и патриарх на българското слово!

9 юли 2010

  image

Народната библиотека в Пловдив отбелязва 160-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов (1850-1921)

 

imageНа 7 юли започнаха тържествата, посветени на 160-годишнината от рождението на Иван Вазов, а точно преди 60 години Пловдивската народна библиотека се наименува на този велик български поет, прозаик, драматург и човек. Така Иван Вазов става неин патрон. Тържествата започнаха с тематична конференция „Жените в живота на Иван Вазов”.  Доклади на тема  „Любовното творчество на Вазов. Митологични, етнокултурни и биографични проекции” изнесоха Емилия Каменова и Катя Кузмова-Зографова, главен уредник  на дома-музей „Никола Вапцаров” в София.
Литературният историк Емилия Каменова се спря много обстойно и богато описателно, бих казала дори артистично, на любовната биография на Иван Вазов на фона на неговия обществен живот. Всички тези „любови” са  отразени в поезията на автора. На същата тема, но с някои по-конкретни факти от написването на дадени любовни стихове, се спря и Катя Кузмова-Зографова, без да повтаря казаното от предходния лектор. Основно тя говори за Евгения Марс, голямата любов на Вазов, и нейното отразяване в творчеството му.

image

След двете прекрасни лекции се изказаха доц. Юлия Николова в защита на жената възрожденка, която освен революционерка може да бъде и нежно цвете,  възпято от поета. След нея се изказа и доц. Владимир Янев, ПУ  „Паисий Хилендарски”, вече в защита на жената като цяло и по-точно жената „блян”. Рецитал по Вазови творби изпълни Георги Василев, актьор от Пловдивския драматичен театър.
Днес, 8 юли,  конференцията ще продължи в Сопот, родния град на Вазов. Към двете лекторки ще се присъединят Венета Ганева, завеждащ отдел „Специални сбирки”, с доклад на тема „Първи Вазови издания в Пловдивската народна библиотека” и уредника на къщата-музей на поета, Цветанка Неделчева.

Екатерина Полякова

image
Сопот чества 160 години от рождението на Иван Вазов
Вазовите дни в Сопот, посветени на 160-годишнината на патриарха на българската литература /1-9 юли/ продължават. След поредица от прояви, включващи национален конкурс за детска рисунка „Син съм на земя прекрасна”, VІ традиционен фестивал на старата градска песен „С мечти и блянове крилати”, с пленера „Аз рисувам Вазовия Сопот”, вчера се отбеляза 70-годишнината на къщата-музей „Иван Вазов”, а днес се откри изложба на занаятите.

Утре тържествата в Сопот продължават с конференцията на тема „Жените в живота на Вазов”, която най-напред се състоя днес в НБ „Иван Вазов” в Пловдив.

Кулминацията ще бъде в петък, 9 юли, когато е роден Иван Вазов, с тържествена литургия, с „Представлението” по романа „Под игото” в Радиното училище, с награждаването на участниците в литературния конкурс и в конкурса за детска рисунка. В следобедните часове следват разговор с новия носител на Вазовата литературна награда, среща с всички носители на Вазова награда или техни родственици, а вечерта от 18 часа на площад „Иван Вазов” е официалната церемония по случай 160-годишнината на Иван Вазов със слово на кмета Веселин Личев, после в читалището ще се състои връчването на самата национална литературна награда, спектакълът на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество”, а на площада - дефиле и концерт на фолкорни състави от читалища с името на Вазов и, разбира се, празнични илюминации.

Сред носителите на Националната литературна награда „Иван Вазов” са Йордан Йовков, Емилиян Станев, Милена Цанева, Вера Мутафчиева, Георги Константинов и много други.


image

Къщата-музей “Иван Вазов” в Сопот празнува 75 години Къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот тази година отбелязва 75-години от създаването си. Честването е част от двуседмична програма на община Сопот по повод 160-годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Акцентът на проявите е днес, 9 юли, рождената дата на писателя, съобщи директорът на къщата-музей Цветана Неделчева, цитирана от БТА.

Ново пано с размери 4,00 метра на 2,70 метра, изобразяващо Хвърковатата чета на Бенковски е акцент в обновлението на музея. Автор е карловският художник Дечко Тодоров. Досега в историята на българското изкуство Хвърковатата чета е рисувана веднъж от Петър Морозов в много скромни размери преди 102 години. В картината на Морозов всички коне са представени в галоп и в една и съща поза – с опънати предни и задни крака, което по думите на художника е невъзможно да се случи на практика.

Карловският художник Дечко Тодоров е съчетал в творбата си всички видове конски ход, което придава на платното допълнителен чар и автентичност, обясниха специалистите. В картината централен образ заедно с Георги Бенковски е игуменът Кирил Слепов. Образите на Бенковски и на Кирил Слепов са портретувани по техни снимки, търсех приликата и мисля, че съм я постигнал максимално, сподели Дечко Тодоров.

Кръстоносецът на четата е от Сопот и тази година се навършват 180 години от рождението му. В „записките си“ Захари Стоянов го представя като най-красивата фигура в четата, допълва художникът. Картината е изпълнена в стил „сепия“, с което Дечко Тодоров, постига ефекта на овехтялата снимка. По този начин тя кореспондира и с паното му, посветено на стихосбирката „Епопея на забравените“, рисувано през 1990 г.

Третото голямо пано „Апотеоз на Вазовото творчество“ в къщата-музей е отново на същия художник. Работено е през 2000 година. На него писателят е представен с най-популярните си герои от романа „Под игото“, от разказите си и стихотворенията си. Картината не е подписана, защото по думите на Тодоров „там където в творбите ми присъства Васил Левски аз съм никой“. Това правило художникът спазва винаги, а цялото му творчество, като карловец, е белязано от подвига на Апостола на Свободата.

Експозицията на къщата-музей е обновена и с два портрета на Иван Вазов, които се показват за първи път. Единият е на Иван Топаков, а вторият е „Вазов сред розите“ на Петър Морозов. В разширението на постоянната експозиция са представени много неизвестни за широката публика експонати, които представят последните години от живота на поета. Това са непубликувани досега ръкописи, негови и на близките му снимки, сред които и снимка на цар Борис Трети от откриването на къщата-музей през
1935 година.

Показват неизвестни ръкописи на Вазов image

Снимка: БТА

С нова музейна експозиция, посветена на последните години от живота на Иван Вазов, къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот ще отбележи 75 години от създаването си.

В 10 пана са показани малко или напълно неизвестни ръкописи на Вазов, непубликувани негови снимки, фотографии на негови близки. За първи път ще бъдат показани и два рисувани портрета, единият показва Вазов в розова градина, разказа художникът Дечко Тодоров. Той е автор на най-новото пано в къщата-музей, което изобразява хвърковатата чета на Бенковски. То е с размери 4 на 2,70 метра.

Честването на юбилея на къщата-музей "Иван Вазов" е част от програмата на община Сопот, посветена на 160-та година от рождението на писателя.

Народният поет е в истинския смисъл на думата народен, обичан, безсмъртен. Вазовите творби носим в сърцата си от люлката до гроба. Кога сме ги чули за първи път - като мерена реч или като песен?... Над 50 негови стихотворения се пеят редом с народните ни песни. Вазовите зовящи към бунт стихове "Боят настана" и "Пряпорец", сътворени през бурната пролет на 1876 г., се разпространяват мигновено и се пеят през Априлското въстание.

Неговите песни - бойките и патетични "Панагюрските въстаници" и "Радецки", лиричните "Де е България", "Два бука" и дивната песен за синия синчец, са не само популярни, но и неотделими от българската душевност. Те са мерило за дълбоконародностния характер на неговото прекрасно творчество, за неговата вечност. Вечност, която сам Вазов прозря, разкривайки непомръкващата сила и хубост на песните си:
 
... В тях вее на Балкана лъхът здрави
и тайните хармонии му звучът,
и гръмът на народните ни слави,
та моите песни се ще се четът ...

Те жив са отклик на духа народен,
а той не мре и дор сърца туптйът
от скръб и радост в наший край свободен,
и мойте песни се ще се четът.

ВАЗОВ И СОПОТ

Там - наший дом благословени,
там кътът роден, кътът мил
магнит за спомени свещени,
където аз съм се родил...
„Сопот”

Дивната природа на родния край, Балканът с омайната си прелест, не само впечатляват дълбоко Вазов още от дет­ските му години, но и разпалват неговия поетически талант и способстват за изграждането на оня висок естетически кри­терий, който го съпътства до края на живота му. В стихотворението „Сопот” той изповядва:

О горди планини, де мощни
орли се вият в син простор,
във ваште пазухи разкошни
аз пак прониквам с жаден взор.
Не вий, не вашта красота ли
да съм певец причина бе?
И таз любов у мен запали
към родната земя, небе?
„Сопот”

От най-ранно детство с жадни очи той поглъща хубостта на балканския пейзаж, опознава дълбоко природата, за да я обикне завинаги, толкова силно, щото по-късно да я възпее неповторимо и тя да присъства неизменно във всяка една негова творба.

image  
Къща музей Иван Вазов - Сопот Къщата
image
  Експозиционна зала Къща музей Иван Вазов - Сопот
image
  Централен градски площад град Сопот
image
  Радино училище град Сопот
image
  Иван Вазов автентични снимки и картини

http://stela50.blog.bg/





Тагове:   България,   литература,   поет,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. tomcat - Поклон
10.07.2010 16:16
Поклон
цитирай
2. samvoin - http://samvoin. blog. bg/poli...
10.07.2010 16:36
http://samvoin.blog.bg/politika/2010/07/10/.570822
цитирай
Търсене