Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.06.2010 20:24 - Сайтът за книги chitanka.info който във вторник беше спрян при операция на ГДБОП отново работи
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1809 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2010 20:26


Сайтът за книги chitanka.info, който във вторник беше спрян при операция на ГДБОП, отново работи.
image Акция "Читателите"
Интернет страницата обаче вече има ново име, с което собствениците закачливо изразяват отношението си към антимафиотите – chitanka.gdbop.com. Сайтът с виртуалната библиотека вече се хоства в чужбина, твърдят активни потребители. Още във вторник вечерта „читанката” препращаше към един от най-големите пиратски сайтове в света – шведския thepiratebay.org, където бе прехвърлена цялата информация с пълното съдържание на книгите. Акцията предизвика гневната реакция на хиляди интернет потребители, които препълниха форумите с коментари. Първите коментари на читатели в интернет след съобщението за акцията варираха от „това е работа на някои дебели издателски гуши”, до „тъкмо си четях нещо оттам, сега ще ме накарат каквото видя, да го свалям и слагам в „Замундата”, когато тръгне”, или „не ви ли е срам, чалга ли само да слушаме до затъпяване”. Някои от тях писаха, че според Закона за авторското право библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешение от авторите и без изплащане на възнаграждение:

    Чл. 24. (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
    (…)
    9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.


Във вторник от МВР съобщиха, че при акция на ГДБОП срещу „шестчленна престъпна група, действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България”, е образувано досъдебно производство за пиратско разпространение на книги. Спецполицаите открили сървъра на покрива на обществена сграда в София. Според официалното съобщение от ГДБОП се посочваше, че дейността на групата са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове. В официалното съобщение се казваше, че това е „поредната успешна операция в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство”. „Виртуалната библиотека”, от която читателите теглели пиратските литературни произведения, е била укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание, продължава съобщението. Всеки месец групата добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. Според сметките на спецполицаите или според оплакванията на асоциацията, съюзът и други организации, сайтът, който е успял да работи повече от две години, „са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове”.


Полицейската атака срещу сайта Читанка.инфо предизвика огромен отзвук сред потребителите на виртуалната библиотека. В интернет стотици граждани се застъпват за сваления от антимафиотите сайт. Константин Караджов проследи началото на поредния юридически спор за това как интелектуалните продукти се разпространяват в Интернет.
image Акция "Читателите"
Този път антимафиотите не удариха сървър за разпространение на холивудски филми или софтуер - а сайт, определящ се като "универсална електронна библиотека".

Преди да спре, библиотеката е набрала над 16 000 заглавия. Достъпът до всички тях е безплатен. В нея има творби на почти 700 български и над 1000 чужди автори.

Полицията официално съобщи, че групата, поддържала сайта, е ощетила българската култура с милиони левове. В основата на акцията е сигнал от книгоиздатели, книготърговци и преводачи.

"Нашите членове казаха, че почти целият им каталог в момента от книги налични в продажба е качен в този сайт. Само че освен българските издатели, те са ощетили българските писатели, чуждестранните писатели, българските преводачи, художници, дизайнери", коментира Веселин Тодоров.

Гневни от затварянето на сайта граждани са сформирали групи, една от които дори настоява да се затвори не библиотеката, а ГДБОП. В подкрепа на библиотеката се цитира текст от Закона за авторското право. Според него с учебна цел и нетърговска цел, книгите от библиотеките могат да се копират без съгласието на авторите и без възнаграждение.

Според издателите обаче този член се отнася само за физическите библиотеки, и няма нищо общо с безплатния достъп до копия на книгите в Интернет.

"Почти всички качествени автори в човешката история са писали преди всичко за пари. Достоевски не е писал за удоволствие. Дори Ботев - е писал за пари", каза Веселин Тодоров.

Полицейската операция не спря разпространението на самата библиотека. В момента стотици българи си разменят архивни копия на сайта чрез торенти. Едно от тези копия дори е качено на шеговития адрес: читанка.ГеДеБОП.ком.

Въпреки полицейската акция администраторът на оригиналния сайт е обявил, че ще възстанови работата на електронната библиотека, след като намери сървър в чужбина.

http://www.btv.bg


Петиция срещу акцията можете да подпишете тук:
 
http://www.bgpetition.com/chitanka_info/index.html


Тагове:   Отново,   операция,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. rapido - Отново ни мачкат
24.06.2010 20:45
Липса на свобода в България!!!
Утре ще дойдат във вашият офис! Трябва само някой да се обади...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038173
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци