Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.06.2010 00:57 - Пишман карта премести Чипровци в Сърбия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
1




image

Да имаш земи оттатък границата и реките да текът обратно – такова чудо не е било !

Такова чудо не е било! Човек да не знае къде му е земята и къщата? Лутаме се като метиляви шилета по канцеларии да си търсим нивите, ама нищо! На луди ни направиха!- ръкомаха насред площада на Чипровци 80-годишният бивш десантник Иван Димитров.

 

Той е един от мнозината в балканския град, чиито наследствени земи с едно драсване на молива са разхвърляни като сухи листа по падини и чукари без никаква връзка с реалното им разположение. Планът за възстановяване на земеделските земи тук е объркан преди десетилетие, но чипровчани и днес не знаят къде са имотите им.

 

Земите всъщност са там, където са били от векове. Но според картата, одобрена от Министерството на земеделието, са на километри от мястото си по бърда и усои. Гори и ливади дори са прехвърлени отвъд границата - в Сръбско, жалят се балканджиите.

 

Хаосът със земите се стоварил върху граничното градче в началото на новия век. Местните хора притежават 65 000 декара - предимно ливади, мери и пасища, които използват за изхранване на животни.

 

Чипровчани чакали близо десетина години възстановяване на имотите си в стари реални граници. Съседните селища отдавна се сдобили с карти на землищата си, но тяхната била одобрена чак през 2002 г.

 

“В първите година-две въобще не разбрахме, че имотите ни са объркани. Понеже изготвянето на картата се проточи доста, хората си работеха нивите и ливадите без тапии. Когато започнахме да търсим скици и документи обаче, разбрахме, че собствеността ни е хукнала по баирите!”, споделят стопаните.

 

Ливади се оказали преместени от един район в друг. Ниви били хвърлени в дълбоки дерета.

 

Важни пътища изчезнали от местата си но пък са се появили насред нечия нива. Реки течали отнякъде наникъде.

 

“Когато поех кметския пост на общината през 2008 г., това беше първият проблем, с който се сблъсках - казва възмутен Захарин Замфиров. - В плана за възстановената собственост не просто са допуснати грешки! Той е объркан на 100% и абсолютно негоден!”

 

Сбърканият план дори е лишил от къщи над 500 жители на Чипровци. Сградите в новия квартал на града на картата са означени като земеделски земи.

 

Същевременно тлее и международен скандал, заявяват общинарите. Част от защитените територии по “Натура 2000” според картата са се оказали чак... в Сърбия!

 

“Грешката се вижда с просто око при сравнение на картите! - казва кметът. - Не знам как никой в министерството не е забелязал това при приемането на плана...”

 

Проверка в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) показа, че картата на възстановените имоти в Чипровци се е появила на бял свят след тежки перипетии, които явно са оставили родилни петна по нея. През 1993 г. Министерството на земеделието изпратило в пограничния район фирмата СД “ГГ и К - Геодезия - М и сие”, за извършване на проучвателни, проектни и технически дейности по изготвяне карта за възстановяване на земеделските земи на Чипровци. През същата и следващата година геодезистите предали в агроминистерството на три пъти направените от тях работни карти и планове.

 

Обаче по неизвестни причини, които никой не си спомня, картата и регистърът на имотите в старите им граници били приети и обявени в “Държавен вестник” чак през август 2000 г. Тогава в министерството открили недостатъци в картата и на фирмата бил даден 10-дневен срок за отстраняването им.

 

Още една година се изтъркаляла, докато комисия от МЗ установи, че геодезистите не само не са спазили срока, но и въобще не са предали коригираната карта. Комисията предложила договорът да бъде прекратен, а на фирмата да се наложи санкция от 2035 лева.

 

Заплахата изглежда стреснала картографите, защото те се захванали отново за работа и през януари 2002 г. най-после предали исканите карти. Поземлената комисия в Чипровци им издала удостоверение, че в картата са отразени възраженията на заинтересуваните лица.

 

“С това отношенията на Министерството на земеделието с наетата фирма приключиха. Изплатена им беше сумата 1161,41 лева”, заявиха пред репортер “Труд” от МЗХ.

 

Само че и приключената и платена от държавата карта се оказва негодна. “Как да имаме свястна карта, като специалистите, дето я правеха, рядко се вясваха в района. И вместо с теодолит, работеха с фотоапаратче!”, възмущават се балканджиите.

 

От фирмата обаче твърдят, че са действали професионално в Чипровци и другите селища. “Няма нищо вярно в приказките за зле свършена работа - коментира Йонка Младеновска, участничка в екипа,а днес шеф на “Научни изследвания по геодезия и фотограметрия”. - Чудно ми е защо ако всичко е толкова зле, шум се вдига чак сега?”

 

В картата може да има отделни грешки, но несъответствия между заснетите топографски елементи и съществуващата ситуация не са констатирани, твърдят и от МЗХ. Чипровчани и местните специалисти обаче са категорични, че одобрената от държавата карта е изцяло объркана.

 

“Стопаните, които искат да продадат или дадат под наем земите си, не могат, защото документите не отговарят на реалното разположение на имотите им - обяснява зам.-кметът Иван Вълчаров. - А най-зле са фермерите, които кандидатстват по европейски проекти или за средства по системата за единни плащания на площ. След проверка и установяване на несъответствия категорично им отказват финансиране!

 

Какви по-сериозни доказателства за негодността на картата от това!”

 

Огромни разминавания между документа и реалните земи е констатирала и фирмата “Геотехконсулт”, избрана да издава документи на собствениците в Чипровци. И е сигнализирала за това Областната служба “Земеделие” и областната управа.

 

От 2008 г. и кметът Замфиров бомбардира Министерството на земеделието с искания за отстраняване на хаоса, но отговор няма.

 

В Монтана областният управител Ивайло Петров увери, че е запознат с проблема и работи с екипа си за решаването му. “Вече имам уверенията на Министерствата на земеделието и на регионалното развитие, че група от техни експерти ще пристигне в Чипровци и ще решава всеки конкретен случай поотделно!”, каза той.

 

Тази идея изглежда не допада на чипровския кмет Захарин Замфиров. “Планът е изцяло объркан и е необходим нов - повтаря твърдо той. - Законът за собствеността на земеделските земи предвижда, когато има пълно несъответствие и грешно нанесени трайни топографски елементи, да се направи ново заснемане! Само това ще реши проблема!”

 

 

 

По в-к Труд, Любомир Йорданов  -  С. М.

http://www.bolgari.net/


Тагове:   Сърбия,   Чипровци,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042515
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци