Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989622
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
20.06.2010 21:36 - Време за прокурорски оставки
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
0



13:00 20-06-2010 Иван Гарелов 431 | 4 | 5 Коментирай

 

Какво фиаско на правосъдната ни система! След като бе разигравана цели 5 години от братята Маргини и техните адвокати, след като се нагледахме на сериала с болестите на братята, които вън от съдебната зала в цъфтящо здраве играеха на тенискортовете, след като актьорският състав бе силно редуциран от отказа на свидетели да се явят пред съда, след като всички реплики бяха изговорени от протагонистите, Маргините бяха оправдани по обвинението, че са поръчали трите убийства.

Преди 5 години в тази рубрика, която току-що бях започнал, написах, че след като пошумим и залъжем Европейския съюз, че у нас се взимат мерки срещу големите криминални структури, братята Маргини ще бъдат оправдани и тогава певци песни ще пеят за тях, филми ще се снимат и те ще станат национални герои, спечелили битката на ъндърграунда срещу държавата. Помнете какво ви казвам, написах с удивителна накрая. Е, не съм никак щастлив да го напомням сега, по-скоро ми е тъжно. Все пак го напомням, защото може да сме забравили, че процесът срещу Маргините започна като чисто политическо действие. Току-що бе убит банкерът Емил Кюлев и ние като кандидати за членство в Европейския съюз изглеждахме безпомощни да спрем показните убийства. Равносметката е, че излъгахме Европейския съюз, а сега сме си пак така безсилни. Напразно главният прокурор точно сега намери за нужно да ни убеждава, че макар и никоя от знаковите фигури на подземния свят да не е в затвора, повечето от тях били последствени по едно или друго дело. Вятър и мъгла. Вече е повече от ясно, че практиката заподозрените да бъдат в ареста, а през това време да се търсят доказателства, за да бъдат осъдени, не дава резултати. Нека този път да се откажем от традиционните оправдания с нереформирания съд и да кажем истината за работата на прокуратурата.

Няма да е преувеличено да кажа, че провалът на някои от най-шумните дела се дължи на факта, че някои от прокурорите дотолкова са потънали в съзерцаването на жълти предавания и вестници, че вече сами се изживяват като участници в някакво риалити. Вземат героични пози, говорят със заучени от сериалите реплики, загадъчно се усмихват пред камерите и микрофоните. Ако ги разпиташ по-упорито, ще разбереш, че основанието за шумните арести били от предаването „Горещо” на Венета Райкова, където някой си казал еди какво си. И макар че после Венета отрича и роптае, че я вземат за главен свидетел на обвинението, главните действащи лица продължават с импровизациите. И откъде набират това самочувствие? Може би имат голям капацитет и ще направят някакви чудеса, за които на нас, непосветените, не е съдено да знаем.

Горчивата истина е, че тези прокурори много повече следят политическите тенденции и влияния, отколкото процесуалните си задължения. Свикнали да вървят след събитията, те вярват, че ако се снимат и показват заедно със силните на деня, ако заедно с тях демонстрират решимост да се справят с престъпността, ако бъдат възприемани като част от истаблишмънта, то нещата някак си от само себе си ще се уредят и съдебните резултати ще бъдат по предпочитанията на управляващите. Защото съдиите също са хора, нали, и те ще поискат да се докарат пред новите властелини. Ето така в амбицията си да угодят на властта, хората с прокурорски тоги, й поднасят най-неприятната изненада с провала на дела, на които тя е заложила толкова много. Вместо да работят за събиране на доказателства, те разчитат на инерцията и на общественото мнение да им реши задачата („обществото знае много добре кои са братя Маринови”).

Прав е министърът на вътрешните работи, че съдът е нереформиран, но специално в този случай трябва да е ясно, че когато с арестите се търси политически ефект, но няма достатъчно доказателства, съдът не може да изпълнява политическа поръчка. Когато обаче провалът на големи знакови дела се повтаря, не е ли редно и морално да очакваме прокурорски оставки?

http://www.novinar.net/


Тагове:   оставки,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене