Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991818
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
18.06.2010 18:55 - Цветан Цветанов не можа да убеди Опанец, че ще се справи с кражбите. Шефът на ДАНС: Престъпните групи са на по-високо ниво
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.08.2010 18:40


http://bgsever.blog.bg/


ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

 


 

Цветан Цветанов не можа да убеди Опанец, че ще се справи с кражбите

 

Според шефа на МВР престъпността нараствала заради кризата

 

imageПоля ТОМОВА

С

Вътрешният министър бе принуден да признае пред хората, че явно една от причините за ситуацията е липсата на добра комуникация между тях и представителите на реда. Затова нареди на ръководството на плевенската дирекция всяка седмица да се среща с жителите на Опанец. След месец отново ще дойда, за да видя има ли промяна тук. Ако няма, ще има кадрови промени, закани се министър Цветан Цветанов.

Той призна, че е дошъл в Опанец заради медийната шумотевица. Едва ли обаче ще може да обиколи всяко българско село, където картината е същата. Престъпността в населените места нараства заради кризата и това не е само проблем на България, а на цяла Европа, заяви Цветанов. Той добави, че в момента не може да се говори за увеличаване числеността на полицаите, но пък е много важно хората в населени места като Опанец да познават районния си инспектор и да могат да му звънят по всяко време. "Е, и какво като му звъним... Оня ден един се беше напил и минава полицайчето и той му вика - ей, пед....т, и полицайчето нищо не може да му каже", каза жител на Опанец. И поиска от Цветан Цветанов разрешение да си ползва оръжието.

След срещата с министъра повечето от хората в селото си тръгнаха без надежда нещо да се промени. Други обаче все пак се надяват, че кражбите ще намалеят и ще могат да спят спокойно.

Междувременно вътрешният министър коментира и въпроса с общинската полиция. Според него тя е възможна само в големи общини, които могат да си позволят да финансират такова звено.

Цветанов коментира в Плевен и оправдателните присъди на братя Маргини. "Това е нереформираната съдебна система. Самият факт, че има такава присъда, ние трябва да се съобразим все пак с нея, дали ни харесва, или не - това е волята на съда".

лед поредица от материали в медиите за зачестилите домови кражби в плевенското село Опанец, за които и "BG Север" подробно писа, вътрешният министър Цветан Цветанов посети селото и се срещна с местните хора. Близо 70 жители на Опанец откликнаха на поканата и дойдоха в местното читалище. В ужасяващия задух на затвореното пространство хората изплакаха болките си. "В старото село няма къщичка, която да не е окрадена, няма човек, който да не е бит, не можем да спим, а дежурим нощно време", първа взе думата Цеца Янкулова. Думите й бяха подкрепени от всички присъстващи в залата. Хората заявиха, че кражбите са зачестили през последните месеци, а преди това в Опанец обири не е имало. Само за една нощ през май са окрадени шест къщи. И от друго се оплакаха жителите на селото - липса на внимание от страна на полицията. "Писала съм няколко жалби, освен това на огледа след кражбата дойдоха със закъснение, след това ми изгубиха първата жалба, та писах втора, това беше през март. И оттогава до ден днешен нямам никакъв отговор от полицията, нищо", сподели с болка Галя Петрова. "Никакво съдействие на получаваме от МВР-то", подкрепи я и Людмила Михайлова. На срещата с министъра бе и почти цялото ръководство на плевенската дирекция, както и районният инспектор на селото. Министърът няколко пъти попита присъстващите дали има положителна промяна през последните месеци. След като дружно му се отговори, че такава няма, той рязко смени темата. Има ли предпоставки за ПТП-та през последните месеци, попита Цветанов. След като мълчаха недоумяващо две минути заради внезапния обрат на темата, жителите на Опанец признаха, че предпоставки за ПТП няма. Затова пък има проблем между младежите на селото и кмета на Буковлък Росен Русанов. На срещата с Цветанов бе и млад мъж от Опанец с лепенка на лицето. Оказа се, че той е станал жертва на побой в деня на срещата. Пребили го роми от Буковлък, когато отишъл да кара там строителни материали. imageПреди дни младежите на Опанец пък хванали каруци с роми от Буковлък, които имали намерение на крадат. Според жителите на Опанец повечето кражби в селото им са дело на буковлъшките цигани. Затова те са забранили на каруците с роми да преминават през Опанец. Част от младите хора на селото напуснаха демонстративно срещата с вътрешния министър и заявиха, че не му вярват и ще се справят сами със ситуацията. Като няма управство, има самоуправство, обявиха те. Други присъстващи в залата пък попитаха министъра защо не могат да бранят собствените си къщи със закон. "Какво да правя, като виждам как крадците влизат у дома? Не е ли по-добре да мога да защитя имота и семейството си", попита мъж на средна възраст. И добави, че полицията не трябва да има работно време, защото се краде и след пет следобед, и в събота, и в неделя.




Шефът на ДАНС: Престъпните групи са на по-високо ниво 18.06.2010 13:52 Цветлин Йовчев призна, че може би службите не са достигнали това ниво и не успяват да им противодействат image Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев на конференцията

"Престъпните групи са достигнали ниво, при което успяват да контролират и организират процеса. Това е ниво, което ние може би не сме достигнали и не успяваме да им противодействаме", каза директорът на ДАНС Цветлин Йовчев пред журналисти, след като участва в кръгла маса за оценка на риска от организираната престъпност.

По думите му престъпните групи се учат много бързо и организацията им е достигнала степен, при която, ако правоохранителните органи прекъснат дейността им, те успяват да я възстановят.

Йовчев заяви, че организираната престъпност е свързана с корупцията и част от механизма, по който може да й се противодейства, е да се неутрализира това явление.

Той посочи, че същността на тези структури е, че са групи от хора, събрали се с цел финансова печалба, и трябва да им се противодейства с икономически подходи, като намаляване на търсенето на наркотици и нелегални стоки или намаляване на възможността те да се предлагат.

"Намираме се в един доста тревожен момент и днес повече от всякога се нуждаем от една оценка на риска от организираната престъпност. Днес малко изоставаме в правоохранителната сфера за интегрирания и комплексен подход, който трябва да правят всички държави", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръглата маса.

  още по темата image Цветанов: У нас корупцията и организираната престъпност се припокриват image 25 | image3879 Международната престъпност като глобална "свръхсила" image 2 | image614

Много изпуснахме от ценното време, за да се направи оценка на риска и да се даде ясната картина на организираната престъпност, отбеляза той.

Организираната престъпност реално се срасна с част от политическите партии в последните години, създадоха се възможностите за корупция и намеса в държавното управление, каза Цветанов.

Той отбеляза, че трябва да бъде подобрено институционалното взаимодействие, тъй като една или две институции не биха могли да се справят с организираната престъпност.

Той посочи, че са локализирани 177 лидери на организираната престъпност, за 108 от тях има образувани досъдебни производства или се работи по заявителски материали.

"Нуждаем се от по-бързо правораздаване. Обществото се умори 20 години да чака справедливост и 20 години да не вижда виновните", коментира Цветанов.

"Не мога да коментирам неща, които не са сериозни. Не си заслужава да губим времето на хората в несериозни неща", каза председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, помолен да коментира твърденията на Алексей Петров вчера, че в ДАНС има организирана престъпна група.


http://www.vesti.bg/


Тагове:   набези,   ниво,   можа,   данс,   Опанец,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене