Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989087
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
14.06.2010 19:36 - Победа за националистите на парламентарни избори в Белгия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1212 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2010 19:43


image  image Фламандската националистическа партия Нов фламандски алианс спечели състоялите се вчера в Белгия парламентарни избори. Това показват неокончателните резултати. Лидерът на партията Барт Де Вевер заяви, че фламандците са гласували за промяна. По думите му държавата трябва да бъде реформирана.

Де Вевер обаче протегна ръка към съперниците си от Фландрия и към френскоезичните партии. Трябва да напредваме заедно, заяви той. Партията защитава идеята за превръщането на Белгия, на първо време в конфедерална държава, в която съществената част от властта и правомощията ще бъдат поверени на районите.
http://www.btv.bg/

http://www.btv.bg/news/svetut/svetut%20eu/story/1332762835-Pobeda_za_natsionalistite_na_parlamentarni_izbori_v_Belgiya.html    - видео



Националисти и социалисти триумфират в Белгия Националисти и социалисти са големите победители в предсрочните парламентарни избори в Белгия. В северната част на страната – Фландрия, където се гласува само за холандскоезични политически партии, печели формацията Нов Фламандски алианс, известна още като Н-ВА.

Тя настоява за още по-голяма автономия на местните власти и в далечна перспектива създаването на независима фламандска държава. На юг, във Валония, печелят социалистите-франкофони, чийто лидер Елио Ди Рупо е сочен за бъдещия премиер на Белгия.

Барт Де Вевер и неговата Н-ВА никога не са получавали такъв резултат. Вместо 9, както досега, фламандските националисти ще имат вече 27 депутати в 150-местния федерален парламент:

Барт Де Вевер, Н-ВА:
– Н-ВА спечели изборите! Стоим тук пред вас вероятно с близо 30% от гласовете. С няколко десетки депутати, ние сме най-голямата политическа партия във Фландрия!

Една трета от фламандците споделят идеите на Де Вевер. Ако досега политики като здравеопазване, образование и транспорт са от компетенциите на местните власти, а не на централното правителство, Де Вевер настоява в бъдеще това да важи и за данъчната система и социалното осигуряване.

Защото, казва той, сега богата Фландрия издържа бедна Валония. Валонците пък са на друго мнение – те са доволни от социалната система и потвърдиха това чрез победата на социалистите, водени от 59-годишния Елио Ди Рупо, син на италиански емигранти.

Елио Ди Рупо, Социалистическа партия – франкофони:
– Социалистите винаги сме били готови за реформа на държавата, но реформа, която ще гарантира по-голяма икономическа и социална близост между Фландрия, Брюксел и Валония, реформа, която ще гарантира повече просперитет за фламандци, брюкселци и валонци. Всички заедно трябва да имаме кураж, за да постигнем споразумение!

Независимо какво ще се случи в бъдеще с Белгия, сега е повече от ясно, че макар и един народ, белгийците вече са разделени. И какво по ясно доказателство от изборните резултати – фламандците гласуват за партия, желаеща независимост, франкофоните за партия, желаеща единство и социална солидарност.

На ход е кралят, който трябва да връчи на Де Вевер или на Ди Рупо мандат за съставяне на правителство. Де Вевер вече каза, че не се интересува и Белгия може да бъде управлявана от франкофон за пръв път от 36 години насам. Автор: Асен Инджиев, кореспондент на БНТ в Брюксел


http://bnt.bg/bg/news/view/30891/nacionalisti_i_socialisti_triumfirat_v_belgija - видео

http://bnt.bg/







Националисти печелят изборите в Белгия 14.06.2010, 05:40 (обновена 14.06.2010, 05:43)
news.bg
Коментари (8)   var carousel_1276533575 = new SimpleCarousel("slideshow",{ navigation : { prev : "material_header_prev", next : "material_header_next"} }); carousel_1276533575.init();

imageДесноцентристите от Нов фламандски алианс водят на изборите във Фландрия, предаде АФП. Това се случва за пръв път в историята на страната, отбелязват белгийски медии.

Националистите получават 28,3% във Фландрия, където живеят 60% от жителите на Белгия.

Фламандската Християндемократическа партия на премиера Ив Льотерм се срутва до 16 мандата срещу 23. Франкофонският й еквивалент пък печели още едно място и ще вкара 11 депутати в бъдещия парламент.

Сред франкофонските партии като водеща изпъкна Социалистическата партия с 36,5% от гласовете във Валония и Брюксел.

По този начин Нов фламандски алианс ще има около 30 мандата в 150-местната долна камара, което е с 22 места повече от предишния парламент. Френскоезичните социалисти ще са с 26 места, или с 6 повече от досега. Фламандските социалисти губят един мандат до 13.

Либералите претърпяват поражение, като франкофони и фламандци ще си разделят по 17 и 18 места.

Фламандските националисти предлагат отделянето на Фландрия и в бъдеще влизането й в Европейския съюз. Безработицата във Фландрия  е на половина на тази във Валония, а доходът на глава от населението е с една четвърт повече.

Управляващата петпартийна коалиция на Ив Льотерм се разпадна през април заради разногласия за правата на гласуване на франкофоните във фламандската част. В Белгия живеят 6,5 милиона холандскоговорящи и 4 милиона френскоговорящи, като по-бедната франкофонска Валония разчита на финансиране от по-богатата Фландрия.

По този начин на 1 юли Белгия ще поеме ротационното председателство на ЕС без правителство и разкъсвана от вътрешни противоречия.

http://news.ibox.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. raders - Ами консуматорите винаги са дов...
14.06.2010 20:25
Ами консуматорите винаги са доволни от засилените социални програми. За сметка на работещите...
цитирай
Търсене