Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.06.2010 19:20 - Шефовете на АЕЦ "Козлодуй": Ядрената енергетика в България не отива на добре
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1473 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.06.2010 20:36


От Цветелина Катанска Всички статии на автора Последна промяна в 14:34 на 11 юни 2010, 2642 прочитания, 65 коментара версия за печат уголемяване на текст смаляване на текст image

АЕЦ "Козлодуй"

image

image

Последно от пресслужбата на кабинета: Чака се екооценката на "Бургас-Александруполис" - 11 юни

Овчаров заподозря интереси на САЩ в отказа на Борисов от руските енергийни проекти - 11 юни

България замразява "Белене" и се отказва от "Бургас - Александруполис" - 11 юни

Ядрената енергетика в България в момента е под въпрос без ясна енергийна стратегия и план за бъдещето развитие на мощностите. Около това мнение се обединиха бивши шефове на единствената атомна централа в страната АЕЦ "Козлодуй", които присъстваха със свои презентации на международната атомна конференция на "Булатом". Те всички застанаха зад идеята, че строителството на АЕЦ "Белене" трябва да продължи, както и изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" и пускането в експлоатация на спрените трети и четвърти блок.

По-оптимистично звучаха единствено прогнозите на настоящия изпълнителен директор в централата Димитър Ангелов, който съобщи, че в централата всичко върви по план. Единственият проблем в момента е складирането на отработенето ядрено гориво, за което АЕЦ "Козлодуй" ще изгради хранилище за сухо съхраняване на отпадъци. "Хранилището, което имаме е пълно с отработено гориво от първи до четвърти блок, като сме внесли и няколко касети от пети и шести", каза Ангелов. Той допълни, че изграждането на ново хранилище ще позволи централата да може да изведе част от натрупаното гориво и да го съхранява с години без да се налага да го изнася от страната.

"В момента ядреното гориво може да бъде връщано към доставчиците без ограничение в рамките на европейския съюз", коментира Питър Фарос от Европейската комисия. Той избегна пряк отговор на въпроса дали България ще има проблеми с изпращането на отработеното си ядрено гориво към Русия, като не коментира по какъв начин стои въпроса с енергоизточниците от трети страни. По думите на Фарос в момента Европейския съюз обмисля създаването на директива, която да контролира износа на ядрено гориво извън пределите на общността, но тя все още се намира на проектно равнище.

Различните директори на АЕЦ "Козлодуй" представиха различно виждане за бъдещето на отрасъла в България. Свой "нестандартен" план представи Красимир Николов, шеф на централата между 1998 г. - 2000 г. По думите му в страната може да се създаде ядрен холдинг, който ще се казва "Холдинг Екологична енергия" в него ще влизат работещите блокове на три централи - АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" и  АЕЦ "Ивайловград". "Съществува възможност да се изгради трета атомна мощност в страната край Ивайловград, там има две удобни хълмчета покрай язовир "Ивайловград", които могат да послужат за изграждането на два блока с по 1000 мгват мощност, които да снабдяват с ток - Солун и Одрин. "Може да добавим и трети блок в АЕЦ "Белене", който ще е с френски реактор, така проектът ще е международен и всички ще са доволни", допълни Николов. Той дори предложи да бъде изграден фотоволтаичен парк на територията на централата с мощност от 80 мгвата, за да бъдат всички доволни.

Докато продължаваше конференцията на "Булатом" на среща с дипломатическия корпос, премиерът Бойко Борисов съобщи, че строежът на АЕЦ "Белене" се замразява в момента, защото не е ясно кога ще се върнат инвестициите вложени в него. Икономическият министър Трайчо Трайков, обаче се учуди от решението на премиера минути по-късно. Против спирането на проекта се обединиха експерти от ядрената енергетика.  "Белене" трябва да продължи с руско финансиране, това е възможно най-добрата антикризисна програма, каза Захари Бояджиев, шеф на АЕЦ "Козлодуй" от 1990 г. до 1991 г. "Енергетиката ще се върне в минали времена без ясна енергийна стратегия", подчерта Бояджиев. Той обясни, че е необходимо спешно модернизиране на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", за да бъдат пуснати в експлоатация за още 20 години, което ще струва 200 млн. евро.

"АЕЦ Козлодуй" има още четири - пет години, за да започне модернизация и на пети и шести блок. След това ще е прекалено късно", предупреди Бояджиев. Според вижданията на бившите директори на централата, тя трябва да бъде отделена в самостоятелно дружество или в холдинг, който се занимава само с ядрената енергетика. "Трябва да се позволи на централата да продава повече на свободния пазар, защото иначе тя трупа загуби", каза Захари Бояджиев. "Обществото трябва да знае, че досега АЕЦ "Козлодуй" е направил подарък на българските граждани за 5.3 млрд. евро, заради субсидираната цената на електроенергията", каза Кирил Николов, шеф на централата между 1988 г - 1992 г. и 1996 г. - 1997 г.  Той обясни, че през 2008 г. атомната централа е подарява на потребителя по 2 евро на мгвч. Централата е трупала по 4 евро загуба на мгвч. Той отправи няколко препоръки за бъдещето на централата - да не се изолират двата проекта "Козлодуй" и "Белене" и централите да разполагат с материалните си ресурси, за да могат да изпълняват необходимите им модернизации.

"Опашката за директори за АЕЦ "Козлодуй" е голяма, но затова пък бързо минава", с тези думи започна своето представяне Йордан Йорданов, шеф на централата между 2000 г. - 2001 г. По думите му това е и един от недостатъците за управлението на дружеството. Той изтъкна, че трябва да се вземат спешни мерки за изграждането на седми блок в централата, който й е технологично нужен. "Спирането на трети и четвърти блок беше глупаво и пагубно решение" и трябва да се помисли за тяхното повторно пускане, каза Йорданов. Той лансира и позабравената идея за възстановяване на уранодобива в България. "Добивът на уранова руда може да стане по-екологичен начин, а не както се правеше преди това, с което ще затворим енергийния си цикъл", обясни още ексшефът.

Като недостатък за ядрената енергетика определи смяната на гориво от руско на американско Йордан Костадинов, шеф на централата от 2001г. до 2005 г. Според него трябва да бъдат изтъкнати ясни технически или политически причини, които да предизвикат това. Димитър Ангелов от своя страна не изключи възможността да бъде подменен доставчика на гориво, заради технологичните изисквания. "За съжаление цялото бъдеще на атомната енергетика зависи реално от хората, които са на власт. Модернизацията на пети и шести блок са единствените ядрени проекти, които минаха без много шум в медийното пространство. Той допълни, "че в момента проекта "Белене" е зациклил" и решение може да се търси в търсене на пресечни точки между българските интереси и тези на големите държави. "Трябва да се даде предимство за изграждането на "Белене", а после да се мисли за седми и осми блок", каза той.

http://www.dnevnik.bg/


България се отказва от участие в проекта за петролопровод  между Бургас и Александруполис, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС.

Борисов добави, че България замразява и строежа на АЕЦ "Белене" защото няма ясен план кога ще се върнат парите.

Сред аргументите за отказа да участва в петролопровода премиерът изтъкна неодобрението на населението от Бургаския регион. Трасето преминава през защитени местности от "Натура",  няма гаранции за скорошно изплащане, отбеляза Борисов и допълни: "Видяхме какво се случи с Мексиканския залив".

Готови сме да разговаряме с всеки, който е готов да каже откъде ще се вземат пари за проекта, иначе това са само голи приказки, заяви Борисов. По думите му 26 млрд. лв са нужни за построяването на централата, като не се знае кога тя ще се изплати. Кой ме кара да задължа държавата с 26 милиарда лева, без ясен план кога ще ги върна тези пари, коментира премиерът и добави, че в момента, в който има сериозен инвеститор ще започне работата по централата.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков остана изненадан от изявлението на Борисов. "Не мога да повярвам, че го е казал". "Не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект", каза той пред медиите в парламента, където беше заради участието си в парламентарния контрол.  Запитан дали е изненадан от изказването на премиера, министърът каза: "Изненадан съм от вашето твърдение".

"За "Бургас-Александруполис", че гражданите са против е ясно, че ние правим всичко, за да се съобразим с гражданите, е също ясно. Проектът не се бави по наша вина сега, а защото се извършва екологична оценка", каза Трайков. По думите му проблем има с осигуряването на суровина, но и той не е на българската страна.

Трайчо Трайков каза, че за проекта АЕЦ "Белене" също няма решение за замразяване, а само "процес за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор". "Договорено е с партньорите по проекта докато не се намери финансиране да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства, обясни Трайков.

Междувременно от руската "Транснефт", който е сред партньорите от руска страна в смесеното дружество, съобщиха, че не са получили официално отказа на българската страна  за участва в проекта. "Отчитаме сигналите, че българската страна не участва много активно в реализацията на проекта, но за да се вземе някакво решение е необходимо да се получи официално потвърждение за тази позиция. Такова все още няма", съобщи нейният пресцентър.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бургас - Александруполис: Предисторията

Проектът за петролопровод, който трябва да свърже българското пристанище Бургас с гръцкия Александруполис, за да се избегне транспортирането на руската суровина през Босфора и Дарданелите, е на дневен ред още от 1994 г. До реално подписване на споразумение между Русия, България и Гърция обаче се стигна едва през 2007 г. след множество спорове за дяловото участие, за количеството петрол и за таксите. Идеята беше строителството да започне в началото на 2008 г. и да приключи три години по-късно. България и Гърция щяха да участват с 24.5%, а Русия - с 51%. Междувременно жителите на Поморие на референдум се обявиха против, референдуми имаше и в Бургас и Созопол, но не преминаха 50-процентната бариера за активност. Кметовете на трите общини обаче поискаха независима екологична експертиза, която още не е готова. Преди ден руската страна предупреди, че  може да спре строежа поради нерешителността на българското правителство.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Румен Овчаров заподозря американски интереси

Бившият енергиен министър в кабинета "Станишев" и депутат от БСП Румен Овчаров заподозря, че България се отказва от двата проекта, за да се удовлетворят американските интереси. "Някои хора у нас така и не разбраха, че България има собствени национални интереси и тези интереси не могат да бъдат управлявани от които и да било други държави", каза той.
източник:дневник.бг
България замразява "Белене" и се отказва от "Бургас - Александруполис"

http://wallstreet.blog.bg/



Вие сте тук: Начало » Навън

A+ | A- Москва готова да строи “Южен поток” и АЕЦ “Белене”   Публикувана: Петък, 11-ти Юни 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 433; коментари: 0 image

"Газпром" има готовност да започне строителството на газопровода "Южен поток" през 2013 г., съобщиха от руския газов концерн. Това стана след съвещание в Москва, посветено на проекта за газопровода, ръководено от шефа на компанията Алексей Милер. Тръбата ще премине по дъното на Черно море от Новоросийск до Варна.

Руският енергиен министър Сергей Шматко пък призова българските акционери в петролопровода Бургас-Александруполис да вземат решение до есента на 2010 г. В противен случай той щял да бъде замразен до изясняване на позицията на българската страна. Министърът добави, че в момента работата над проекта практически е спряла. Отделеният за целта бюджет бил валиден до есента на т.г.

Руската компания "Атомстройекспорт" също била готова да започне строежа на АЕЦ "Белене", заяви вицепрезидентът й Генадий Тепкян. Той добави, че работата по проекта не изостава въпреки отсъствието на стратегически инвеститор и съответно на финансиране. На строителната площадка имало необходимата инфраструктура и първият блок на централата можел да бъде готов през октомври 2017 г.

Виж още:

» Борисов: България се отказва от Бургас-Александруполис

» Ураган скубе 720 дървета в Москва

» Българските цигари се връщат на руския пазар

» Руснаци наели US адвокат за “Белене”?

» Руски грандове искат Божинов и Пеев


http://www.24chasa.bg/





Тагове:   българия,   отива,   АЕЦ,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. balkan1 - Може и без ядрена енергетика НО ...
07.01.2013 16:23
Браунов газ и Кълбовидна мълния -
http://balkan1.blog.bg/politika/2013/01/07/za-ili-protiv-atomno-iadrenata-energiia.1039464
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049723
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци