Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989434
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
11.06.2010 17:40 - Общината разгонва търговци, цигани рушат павилионите им
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
2



Беззаконието плаши оцелелите наематели в плевенския ж. к. "Сторгозия"


Емилия КАРАБУЛЕВА

Наематели на павилиони в ж. к. "Сторгозия" в Плевен са били вандалски изгонени от работните си места, а постройките им били разрушени от група цигани, специално повикани за целта, установи на място репортерска проверка. Парцелите около пазарчето на "Тибор" са потънали в руини, а няколко екипа вече довършват остатъците от временните обекти. Навред цари хаос, а никой от разпитаните бивши и все още оцелели наематели не можа да даде смислено обяснение на въпросите - защо се постъпва така с хората, които имат сключени договори с община Плевен, кои от временните постройки ще останат и кои трябва да бъдат премахнати след решение на общинския съвет? А такова както по-късно разбрахме, имало.

"Сутринта на 17 февруари ми се обади по телефона Данаил Начев и ми заповяда да напусна павилиона си. Учудих се много, защото трябваше да помисля за стоката. Не мога да я кача на гръб и да я закарам другаде. Отделно от това имаме договори, а никой не ни беше връчил предизвестие, за да можем да реагираме.

Само 3 часа по-късно обаче дойде група цигани и започнаха да разрушават павилиона ми, заедно с още няколко обекта. Изпаднахме в ужас, никой не чу протестите ни", разказва наемателката Пепа Петкова, която от 15 години върти търговия на въпросното място. После жената отишла в общината да измоли разрешение да остане или поне да бъде преместена на съседно място, но от там не й обърнали внимание.

Пострадалата заедно с нея друга наемателка на съседен павилион Надка Иванова пък се възмущава, че във фаталния ден на изгонването още в ранни зори им спрели тока. "При мен нахълтаха някакви цигани, без обяснение, просто започнаха да рушат. Нямах време да реагирам, толкова се притесних, камо ли да им обяснявам правата си, това, че сме живи хора, а с тази търговия се препитава цялото ми семейство", с треперещ глас споделя прогонената наемателка.

От съседното, все още оцеляло магазинче, също не са наясно със ситуацията. Търговците са получили писма от общината, където им е обяснено, че на сесия на общинския съвет е взето решение срокът на наемателите да не се удължава, а продажбата на терена от 2 дка в "Сторгозия" е включена в приватизационната програма. "Не са упоменати никакви срокове, докога евентуално трябва да се изнесем, каква е процедурата. Ние искаме просто прозрачност и яснота, какво се случва, за какво ще се използва теренът, все пак толкова години от живота си сме работили тук. Абе, поне малко морал е нужен, да погледнат на нас като на хора", жалват се търговците. И тайничко се надяват да не ги споходи участта на колежките им от сринатите постройки.

Край малко часовникарско ателие "метър на два" пък се вайка Петър Бараков, който от 12 години практикува занаята си на това място. Той е инвалид, пенсионер втора група. Отишъл в общината да разбере какво ще стане с неговия обект. Оттам му обяснили, че на 29 март т. г. на общинската сесия ще се разгледа въпросът с неговото ателие, а после ще бъде организиран търг за отдаването му. "Какъв търг, бе хора. Това са няколко квадрата площ", смаял се старецът. Какво било учудването му обаче, когато на следващия ден след посещението си в общината получил писмо - в 5-дневен срок да махне постройката, а после да разчисти. Това е подигравка с хората, коментира възрастният човек.

Около бъдещето на терена в "Сторгозия" се вихрят слухове, че някой големец е решил да го купи, да направи угледни павилиони и да ги отдава под наем. Оределите търговци на пазара на "Тибор" обаче не знаеха нищо по този повод, не бяха получавали известия, нито пък някой бе идвал да ги гони. Чакаме увеличение на наемите от 20 до 40%, а тук бизнесът ни не върви, оплакаха се те.

Общото мнение на хората е, че разчистването на терена става тихо и подмолно. И някой явно много бърза да сложи ръка на имота, поне преди изборите, казват търговците. Всъщност за цялата тази местност "Текийски орман" правото си на собственост по съдебен ред дирят двама. Единият човек е пенсионер, с болно семейство, заборчнял е, не иска да говори за мъките си. Другият пък заплашвал, че ще стигне до Страсбург, но няма да остави "разни типове да вършат безобразия в имота му", разказват търговците.

Всъщност общинско решение за закриване на пазара в "Сторгозия" наистина има. То е издадено на 21 декември 2006 г., с него се удължава срокът на 200 - 300 преместваеми съоръжения до края на 2007 г. Изключение прави само павилионът на "Съгласие" и още 17 преместваеми съоръжения, наемателите на които трябвало да напуснат още в края на 2006 г. До ден днешен обаче търговците не са наясно кой в коя категория попада и защо не са получили предизвестия, както е по закон.

"Ние сме живи хора, плащаме си данъците, питаме защо не сме поставени при равни условия, дори да се наложи закриване на обектите. Защо на някои от нас веднага им осигуриха нови места за преместване, а други ни изгониха, затриха ни бизнеса, все едно сме престъпници", възмущават се наемателите.

Материалът е от архива на BG Север 


Тагове:   общината,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене