Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.06.2010 18:42 - Издевателства над стари хора
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
1



Пет години зверски тормоз над плевенчанка

Брой: Днес


Издевателствата над Емилия Замфирова не спират, прокуратурата мълчи



Емилия КАРАБУЛЕВА

Невиждан никъде тормоз, побои и унижения преживява вече пета година плевенчанка. Емилия Замфирова е пенсионерка, за да се издържа работи по нещо допълнително, живее на първия етаж в къща на ул. "Страцин". По-горните етажи са собственост на брат й Иван Замфиров и сестра й Надя Рашева. Замфирова казва, че най-жестоко към нея се отнесъл племенникът й Пламен Рашев. През юли 2008 г. той я причакал пред входната врата на жилището й и я пребил, сред обемната папка с документи изстрадалата жена пази и медицински свидетелства за издевателствата върху нея.

Ежедневният тормоз започнал още през 2006 г., когато роднините й изрязали асмата в двора на Замфирова, а в средата на кухнята си жената намерила огромен камък. По-късно Пламен и приятелите му излели киселина върху черджето на кучето, опитали се да го отровят. Понякога сутрин намирала вратата си намазана с изпражнения. В дългия списък, в хронологичен ред, жената е описала всички извращения, на които е била подложена през тези години.

Парцал такъв, на луда ще те направя, крещял Пламен. В средата на 2007 г. племенникът набедил Замфирова, че е обидила приятелката му и подал жалба. "Тръгнахме по съдилища, накрая аз спечелих, но това не преустанови тормоза. Напротив, край дома ми постоянно се въртяха някакви бандити и окрадоха де каквото могат", с мъка разказва Емилия Замфирова.

Истински кошмар настанал година по-късно, когато натрапници започнали да чупят прозорците на жилището, вратата била направена на трески. Замфирова помолила сина си, който е известен адвокат в града, да й сложи метална врата. Но дори и това не помогнало. Ден по-късно бандитите започнали да замерят вратата с тежки фаянсови плочи, през нощта направо я отнесли. "Нямаше ме у дома, като се върнах, какво да видя - всичко разбито, веднага повиках полиция", разказва Замфирова. Посъветвали я да сложи камери, за да могат да хванат извършителите.

Така през декември 2009 г. пред дома на Замфирова били поставени две видеокамери. Брат й Иван Замфиров няколко дни по-късно довел свой близък и му показал устройствата. През януари т. г. камерите били откраднати заедно с цялата информация, която съдържат. Емилия Замфирова подала жалба за кражбата, но от прокуратурата й обяснили, че стойността на устройствата е твърде малка и не може да се образува производство. "Само си помислете, този, който краде видеокамери, какви намерения има. Едното престъпление предполага, че може да бъде извършено друго, още повече, че Замфирова досега е подала купища с жалби за издевателства срещу нея. Редно е в прокуратурата най-сетне да прогледнат за какво става въпрос и да вземат мерки. Не може пострадалият човек да бъде оставен на произвола, да се чувства беззащитен", коментират случая юристи.

Освен това, заради дългове на Пламен била наложена възбрана върху имота на Замфирова. Жената с ужас научила, че трябва да плати 1 300 лева. Аз съм възрастна жена, всеки си мисли, че може да прави с мен каквото си поиска, в пристъп на отчаяние казва пострадалата.

Една от версиите за издевателствата е роднинска вражда за имоти. Братът и сестрата на Замфирова искали да я изгонят от жилището и да се настанят там. Близки на семейството обаче смятат, че постоянният тормоз има връзка с работата на сина й, който е адвокат и доста от представителите на кримиконтингента в града му имат зъб.

"Събрала съм купища документи, описала съм случая и всичко това съм изпратила в Окръжна прокуратура - Плевен, както и до Върховната касационна прокуратура. Дано някой ме чуе...", надява се Емилия Замфирова.

Материалът е от днешния брой на BG Север
 


Габровски цигани 10 години издивателстват над инвалид

Темата от Архивите: Част от населението на България, живее по свои закони. Проблемът: Циганите.


Ромите прибирали пенсията на несретника и го биели




Мариана ДИМИТРОВА

Сигнал до Районната прокуратура в Габрово подаде социалната служба заради дългогодишен тормоз на циганско семейство върху човек в безпомощно състояние. От 10 години 57-годишният Борис Кръстев живеел като животно в мизерна барака край къщата на ромите Ангелина и Симеон в краен квартал в Габрово. Нещастният човек се изхранвал като обикалял контейнерите. Макар че е българин, се оставил в ръцете на ромите.

Борис дал пълномощно на Ангелина да взема инвалидната му пенсия и да се грижи за него. Циганката дори искала да му става личен асистент, за да получава още пари от социалните, но от службата не се съгласили. През октомври миналата година находчивата ромка накарала инвалида да подпише пълномощно и от негово име теглила кредит за 900 лв., като го излъгала, че с тези пари ще изплаща инвалидната му количка. Всъщност тя била осигурена безплатно от социалната служба. Само бързата намеса на полицията и социалните предотвратила още една измама на Ангелина. Тя подготвила документи за нов кредит от името на Борис, трябвал й единствено поръчител и щяла да подпише с банката.

Той има 100 процента инвалидност и е с тежка артериална недостатъчност на долните крайници с огромни рани, които затрудняват движението му. Човекът е с исхемична болест на сърцето, поставен му е байпас. След катастрофа преди години краката на нещастника били потрошени и в последствие имал лошо оросяване на крайниците. По краката му избили незарастващи гнойни рани, а когато социалните го открили, били овързани с мръсни парцали.

Въпреки тежкото му състояние мъжът бил принуждаван от ромите да работи и да събира дърва. Малтретиран е многократно, но се е страхувал да говори за това, за да не бъде пребит. По тази причина той не е сигнализирал официално за състоянието, в което се е намирал, но е споделял с органите на реда, че ромите са скрили документите му, принуждавали са го и да краде. Подхвърляли му веднъж дневно някакво ядене. Забранявали му да говори с някого. Освен да сече дърва в гората, Борис бил подлаган и на друга тежка физическа работа - да гледа прасета и да пасе кози. От болките човекът едва се влачел, подпирайки се на патерица. Ако циганите не били доволни от свършената работа, го биели и ритали.

Адът за Борис започнал преди десетина години. Блъснала го кола и го влачила няколко метра. Целият бил потрошен, направили му няколко операции, но раните на краката му така и не успели да зараснат и той се принудил да ходи с патерици. Един ден на пазара в Габрово го срещнала Ангелина и започнала да го разпитва къде живее, кой се грижи за него. Борис не се разбирал много със семейството си - имал двама сина, майка и сестра, и така се подлъгал и отишъл да живее при ромите. Отначало те го прибрали в къщата си, но после го захвърлили в допотопна барака край дома им. Няколко пъти се опитвал да бяга, но циганите го намирали и го връщали обратно. След това го пребивали от бой.

Когато от социалната служба идвали, за да го нагледат как е, край Борис винаги имало по някой циганин и той се принуждавал да лъже, че е добре от страх да не бъде бит отново.

Сега човекът е в габровската болница, измит и превързан. Когато от социалната служба отишли в бордея, за да го закарат в спешна помощ, циганите се наежили от страх да не загубят "дойната крава". Ромското семейство връхлетяло в спешното отделение и измъкнали набързо Борис. Наложило се втори път с помощта на служители на реда да приберат отново болния човек в болницата. От полицията издали забрана циганската фамилия да се доближава до Борис.

След като състоянието му се стабилизира, той ще бъде прехвърлен в Дома за възрастни хора с увреждания.
 

материалът е от архива на BG СЕВЕР



Тагове:   Над,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10052300
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци