Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.06.2010 13:45 - Справедливия гняв на народа най - сетне избива локално но бива критикуван от медиите?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1285 Коментари: 0 Гласове:
0



http://bgsever.blog.bg/

Темата на Забравени досиета днес!
От няколко пресни новини се направиха изводите, че полицията не е достатъчно ефикастна, но нека погледнем въпроса и от другата страна. Възможно ли е при подобна ситуация да си гледа работата достатъчно добре?

Ще публикуваме няколко наши материала от последните месеци. 


Нападенията над длъжностни лица зачестяват, държавата е безсилна

В Спешна помощ чупят врати, заключват елтехник във входа на блок




Поля ТОМОВА

През последните няколко месеца все по-често агресията в обществото се изсипва върху длъжностни лица. Освен вербалната агресия зачестяват и случаите на физически посегателства срещу лекари, полицаи, журналисти, инкасатори... Само през последните два месеца в Плевен има няколко фрапиращи случая.

На 13 ноември пийнала компания разби стъклото на реанимацията в университетската болница и наби дежурния лекар д-р Славейко Богданов, две сестри и санитарка. След инцидента лекарите от Плевен протестираха срещу насилието над тях и признаха, че все повече хората ги заплашват и нападат. Медиците потвърдиха, че в по-голямата част от времето се чувстват абсолютно беззащитни пред агресията и не могат да я овладеят. В Центъра по спешна помощ например случаите са почти ежедневни. Поне два - три пъти в седмицата се налага да идват екипите на СОТ, за да усмиряваме хора, които се държат агресивно и са опасни, каза д-р Петко Стефановски. Той посочи два случая от последните месеци, в които агресията на пациентите или техните близки е била особено силна. Около 20,00 часа на 6 ноември в центъра пристигат група роми, придружители на жена, която се оплаква от прилошаване. Чукат силно по вратите и настояват веднага да влязат. Дежурният лекар им обяснява човешки, че в момента има двама пациенти с инфаркти и не е възможно жената да бъде прегледана. Още повече, че състоянието й не е толкова тежко. В резултат на това бясната компания чупи дръжките на бравите на залата за спешни случаи, псува и заплашва лекарите и сестрите. Всичко това е заснето на камерата, която от известно време е монтирана в коридора и чакалнята на Спешна помощ.

"Сложихме камери именно заради честите нападения, но не можем да поставим камери в залата, тъй като нарушаваме правата на пациентите. Повечето случаи на агресия обаче са именно там", обясни д-р Стефановски.

Няколко дни след вандализма на ромската група, в Спешна помощ близък на пациентка отново вилнее. В три и половина през нощта на 20 ноември помощ от лекарите търсят мъж и жена. Жената е на около 39 години и идва заради прекалена употреба на алкохол. Мъжът, който я придружава, се представя за неин съпруг, заплашва дежурния лекар и обявява, че е полицай. Освен заплахите, той пристъпва и към действия - чупи кошчетата за пране и заключва вратата на залата от вътрешната страна. Отново лекарите викат екип на СОТ, за да обуздае агресивния мъж. "В повечето случаи колегите се справят сами с агресията, но тези хора, които идват при нас, са опасни - почти в 100 процента от случаите са пияни и от тях може да се очаква всичко", казва д-р Стефановски.

Агресивността си хората проявяват и към униформени служители на реда. Последният случай на нападнат полицай е от 16 ноември, когато пиян мъж заля с бензин служителя на реда Мариан Василев и го запали. Униформеният се отърва с изгаряния първа степен, но заяви, че в последно време случаите на нападение над полицаи растат драматично. "Късат се пагони, обиждат се колеги, изобщо положението е страшно... А и когато тези хора знаят, че ще бъдат съдени само за хулиганство и ще се разминат с глоба, просто ни се смеят в очите", казаха униформени след този пореден случай на нападение над техен колега. Оказва се, че полицията не може да опази себе си, камо ли други служители.

Подобни са случаите, в които работници на ЧЕЗ изпълняват служебните си задължения, придружавани от полиция. Въпреки това са нападани, хулени, заплашвани... Преди дни служител на компанията е бил заключен във вход на блок в квартал "Сторгозия", след като отишъл да спре тока на неизряден платец. Разярените хора му заявили, че няма да го отключат, докато не пусне тока на съседа им. Заключеният се обадил на колегите си по мобилния си телефон, а те извикали полиция.

В село Бохот кола на ЧЕЗ е била буквално помляна от разярена тълпа недоволни от компанията хора. Служител на ЧЕЗ - Плевен, пък е пострадал от работата си, тъй като била запалена вратата на личния му апартамент. Най-тежките инциденти са свързани с удари и заплахи с оръжие над служители. Така във Видин работник на дружеството едва оцеля, след като е бил ударен с брадва по главата. От ЧЕЗ признават, че най-големи проблеми имат в ромските квартали, независимо по каква работа са подчинените им там. Имало е и случаи, в които хората стрелят с пистолети по работници на дружеството, докато те отстраняват аварии по мрежата.

Агресията в обществото се насочва и изсипва и срещу хора, които са призвани да служат на обществото, като журналистите например. Многобройни са случаите, когато колеги са нападани, блъскани, псувани и заплашвани. Атаките обаче понякога идват от места, откъдето най-малко биха могли да се очакват подобни действия. Такъв е случаят с екип на bTV, който бе нападнат от заместник-кмета на община Пордим Петко Петков. До сблъсък не се стигна, само защото операторът избегна блъскането на камерата. Сигнал до полицията няма, защото няма физическо посегателство. Дори и в случаите, в които такова има обаче, делата се точат, а наказанията са символични.

И към двама служители от териториалната дирекция на НАП в Плевен са отправени заплахи през последната година. И двамата работят в отдел "Контрол". Психическото насилие над тях е упражнено по повод извършени ревизии на фирми. Сезирани са прокуратурата, ОД на МВР и централното управление на НАП, които работят по случаите, съобщиха от данъчното.
 

Материалът е от архива на BG Север

Мнението на автора на блога:

Мога като жител на град Плевен да ви кажа лично и да поема лична отговорност специално за екипите на "Бърза помощ", че на повечето им е малко да ги избесиш пред кабинетите им!
Казвам ви го като лично потърпевш и засегнат от тях...
До сега са предизвикали десетки и стотици смъртни случаи поради отказ да изпълнят задълженията си /пият кафета/ и няма един осъден!
Защо тук несе спре този вестник и останалите медии които оревават доктори - убийци?!
Полицията също с години сдействия и бездействия местнте престъпни мародерски башибозушки кланове - близки до местната управляваща града мафия, които са недосегаеми!
А относно ЧЕЗ, при това вдигане на тока на което се спирам в една друга тема, колко хора ще могат да си го плащат навреме?
Така разбира се проблемите няма да ни бъдат решени.
Не разбирам само как в тази статия се свързва и се поставя на едно народния гняв и поредния изблик нанаглост на един властимащ -  зам. - кмета на Пордим?





Тагове:   най,   медиите,   народа,   гняв,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043127
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци