Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.06.2010 19:49 - Иран създава ново персийско братство
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1316 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.06.2010 19:57


 http://vestnikataka.bg/

Четвъртък, 10 Юни 2010г. Автор: Виктория Панфилова В ход е подготовка за различна геополитическа конфигурация в Централна Азия

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад е на двудневно посещение в Душанбе. Иранският лидер участва в международна конференция под наслов "Вода за живот: 2005-2015", организирана в столицата на Таджикистан. Освен това гостът обсъди с таджикистанския президент Емомали Рахмон разширяването на двустранното сътрудничество и предстоящата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/ в Ташкент. Според експерти се очертава нова геополитическа конфигурация в Централна Азия.
Иран се стреми да разшири влиянието си в Таджикистан и за целта е готов да предоставя "всякаква помощ" на тази държава. Това бе заявено открито от иранския министър на отбраната Ахмад Уахид в Душанбе в средата на май. Експерти съзряха в това изявление израз на готовност Техеран да предоставя при нужда и военни услуги. Пред журналисти иранският министър отбеляза: "Иран се обявява за военно сътрудничество между трите персийскоезични страни - Афганистан, Таджикистан и Иран, за да се гарантира сигурността в региона". Техеран е намислил да формира удобен за себе си военнополитически плацдарм в региона, смята експертът по кризисни ситуации Лев Королков. "В ход е подготовка за нова геополитическа конфигурация в Централна Азия. Чрез сближаването си с Таджикистан Иран до голяма степен блокира действията на международните сили в Афганистан и ако проектът бъде осъществен, Ислямската република ще наложи контрол върху твърде обширните афганистански райони с таджикско население", обяснява аналитикът и подчертава, че иранската помощ за Афганистан през последните години възлиза на повече от половин милиард долара. Още по-тясно е сътрудничеството на Иран с Таджикистан. Техеран предоставя на Душанбе мощна финансова подкрепа, и то в размер, който днес Русия не може да си позволи. Иран приключва в Таджикистан строежа на втората Сангтудинска ВЕЦ и смята да участва в проектите за изграждане на водни централи в Шуроб и Дащиджум, а също и в създаването на единна електроенергийна система с участието на Пакистан. Ирански компании участват и в строителството на регионални железници и автомагистрали, в създаването на свободни икономически зони, развиват инвестиционна и търговска дейност. Както съобщи таджикистанската осведомителна агенция "Азия плюс", тези дни ирански бизнесмени - Ибрагим Салами, шеф на компаниите "Majd Industrial Pishgaman" и "Khaf Majd Cement Company", и Хасан Ходион, представител на "Holding Leon kovoni koniho", заявиха, че са готови да инвестират в изграждането на циментов завод и предприятие за добив и обработка на скъпоценни и полускъпоценни камъни.
Сближаването между Иран и Таджикистан стана възможно благодарение на факта, че влиянието на Москва върху Душанбе в последно време видимо намаля и същевременно натискът върху азиатската република, напротив, нарасна. Вече стана ясно, че таджикистанското външно министерство е връчило на руския посланик Юрий Попов нота срещу изказвания на руски представители "с тенденциозен и негативен характер". Става дума за изявления на Владимир Жириновски, заместник-председател на Държавната дума и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, и на главния санитарен лекар на федерацията Генадий Онишченко, шеф на "Роспотребнадзор". Депутатът заяви в интервю, че несъстоялите се държави Киргизстан и Таджикистан трябвало да бъдат присъединени към Русия като девети федерален окръг, а главният санитарен лекар нарече разрушителното наводнение и гибелта на десетки хора в Таджикистан божие наказание. "Всевишният май ги е посмъмрил малко за нещо с това наводнение", каза Онишченко.
Иран традиционно разглежда връзките си с Таджикистан като продължение на приемствеността в многовековното историческо, културно и религиозно взаимодействие между двата народа. Активизирането на икономическата дейност, развивана от Иран в региона, има и политическа съставка като своеобразен отговор на растящите заплахи - военното и икономическото присъствие на САЩ и все по-реалната военна опасност изключват за Техеран възможността да избере различен път. Той просто е принуден да засилва своето влияние в Централна Азия, да търси съюзници, да се стреми към членство в различни алианси и да създава нови.

Техеран е подал документи за членство в Шанхайската организация за сътрудничество. Доскоро мораториумът върху приемането на нови членки му пречеше да се присъедини към ШОС, но тези дни проблемът, изглежда, ще бъде решен. На 11 юни ШОС организира в Ташкент среща на върха, която ще одобри процедура за приемане на нови участници. Желаещите засега са две държави - Иран и Пакистан. Но както заяви генералният секретар на ШОС Муратбек Иманалиев, "това не означава, че ШОС автоматично ще започне да приема нови членки в организацията". Затова влизането на Иран в ШОС ще бъде едва ли не централна тема в разговора между президентите Махмуд Ахмадинеджад и Емомали Рахмон. Още повече че тъкмо Душанбе лобира в ШОС за интересите на Техеран. Ако Иран осъществи своя план, не само ще укрепи сериозно позициите си в Централна Азия, но в лицето на ШОС ще намери и мощен защитник срещу евентуална агресия. "Разширяването на ШОС ще означава засилване на скритата геополитическа конфронтация, задълбочаване на противоречията между ШОС и НАТО, между ШОС и САЩ", коментира за "Независимая газета" Сергей Лузянин, ръководител на Центъра за стратегически проблеми в Североизточна Азия и ШОС. Прогнозата му гласи, че промененият статут на Иран в Шанхайската организация ще предизвика у Вашингтон извънредно остра емоционална реакция както към ШОС, така и към самия Иран, без обаче да последва практическо продължение.
Виж още:

Прогнозират война в Близкия изток Израел и Турция - краят на една епоха САЩ залагат на сътрудничество с Китай и Индия



Тагове:   ново,   Иран,   Братство,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048937
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци