Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989195
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
09.06.2010 13:24 - Екокатастрофата в Мексиканския залив вече е реалност
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



http://indreal.blog.bg/

Вече не може да има никакво съмнение, че петролният разлив в Мексиканския залив, е най-голямата екокатастрофа в историята на САЩ. Според експерти американските власти трябва да се подготвят за най-лошия сценарий, тъй като нито една от предприетите мерки не дава резултат. Очакванията са, че
петролът ще продължи да изтича във водите на Мексиканския залив поне до август.
Целият този екологичен  кошмар започна на 20 април 2010 г., когато нефтената платформа DeepwaterHorizon, собственост на BritishPetroleum, експлодира, убивайки 11 работници. Всички опити за потушаване на развилнелия се пожар бяха неуспешни, и два дни по-късно платформата потъна. Според оценки на експерти, огласени от правителството на САЩ, за по-малко месец (от 20 април до 30 май) в Мексиканския залив са се излели между 40 000 и 60 000 тона суров петрол. Има и по-крайни оценки, според които количествата са от порядъка между 85 хиляди и 189 хиляди тона. Адмирал Тад Алън, командващ бреговата охрана на САЩ, заяви, че петролният разлив в Мексиканския залив се е разпрострял върху район с радиус 320 км. На всичкото отгоре нефтеното петно не е хомогенно, а е разкъсано на хиляди по-малки петна, което неимоверно усложнява задачата за събирането му или поне ограничаването му преди да е стигнало до брега. В момента петролът атакува четири щата, прииждайки от различни посоки в зависимост от времето. Най-засегнатият щат е Луизиана и в по-малка степен Мисисипи, Алабама и Флорида.

image
Бонови заграждения, поставени от американския флот, ограждат Ню Харбър Айлънд, Луизиана, с цел да се смекчат екологичните от прииждащия петролен разлив. 

В интервю за британския вестник "Телеграф" шефът на BritishPetroleum Тони Хейуърд заяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки критиките срещу него след аварията на платформата. Хейуърд не се страхува и от перспективата да бъде арестуван в хода на наказателното разследване, започнато срещу ръководството на компанията от главния прокурор на САЩ. "Единственото нещо, което не ми дава спокойствие, е петролния теч", изтъква той и допълва, че компанията ще възстанови залива в първоначалното му състояние.
До момента от BritishPetroleum са изплатили 46 милиона долара по различни искове на засегнати от разлива. Компанията очаква да плати подобна сума и през юни, с което общият размер на обезщетенията ще достигне 84 милиона долара. Правителството на САЩ също е изпратило на BritishPetroleumсметка от 69 милиона долара, на колкото възлиза до момента почистването на нефтения разлив. Известно успокоение внася съобщението, направено в неделя от изпълнителния директор наBritishPetroleumче усилията да се спре изтичането на петрол във водите на Мексиканския залив най-после са довели до частичен успех. За 24 часа, след като от компанията поставиха над открития сондажен отвор предпазен купол, в танкер на повърхността са изпомпани близо 10 000 барела суров петрол.
А достигналият до сушата вече е причинил непопвравими щети...
image

image

image

image




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене