Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989304
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
19.05.2010 16:12 - Видимата симбиоза между ДПС и властта наречена "диалог"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 994 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2010 03:29


Възрастта за пенсия скача! Защо го крием? автор(и): Соня Гълъбарова, image

С Хасан АДЕМОВ, депутат от ДПС и член на социалната комисия в парламента, разговаря Соня Гълъбарова

- С обсъждането на бюджета за 2011 г. първо вашата комисия, а после и парламентът ще трябва да решат осигурителният стаж ли ще се вдига, или възрастта за пенсиониране, г-н Адемов?

- Мисля, че едното не изключва другото. Аз самият съм класически пример за това, а в моето положение ще се окажат хиляди хора. Имам 31 г. стаж, нямам прекъсване нито една година. До пенсия по сега действащия закон ми остават 6 г. За това време обаче не мога да натрупам 40 г. стаж, колкото се предлага да имат мъжете, за да се пенсионират по новия ред. Ще мога да го направя, но с намален размер на пенсията си. Или ако си купя стаж за времето, когато съм бил студент. Но възниква въпросът - защо се признава за стаж времето на казармата, на майчинството, на болничните, на отпуските, а на следването не се признава?

Иначе без съмнение системата за социално осигуряване има потребност от реформиране, за да е достатъчно стабилна, да е автономна и да не натиска публичните финанси на държавата.

- Нали така беше замислена през 2000 г., когато започна реформата в осигуряването?

- Но тогава никой не е залагал това безусловно намаление на осигуровките, което доведе до положението 60% от средствата за пенсии да се плащат от държавата. Не постигнахме и друга основна цел - солидарният стълб да дава като пенсия около 50% от дохода по време на труд и още 20-25% да идват от допълнителните вноски за втора и трета пенсия. Социалното осигуряване беше принесено в жертва на преструктурирането на икономиката, на отбраната, на полицията. Колко успя това преструктуриране се вижда, но жертвата беше направена - намаляваха се вноските, даваха се възможности за ранно пенсиониране, за да не излизат хората на улицата, и т.н. Сега няма как да е финансово стабилна пенсионната система и всички искат тя да се промени.

- Кой е начинът това да стане, без да се надигне обществено недоволство?

- Няма такъв начин - близо 82% от хората у нас са против вдигането на възрастта за пенсия. Сред тях съм и аз, защото няма как нормален човек да каже искам да се пенсионирам на 65 или на 67 г., въпреки че много от пенсионерите работят.

- Работят, защото са излезли в пенсия рано и защото получават пълна заплата и чиста пенсия без данъци, нали?

- Работят, защото получават ниски пенсии. Ако пенсиите бяха прилични за преживяване, едва ли възрастните биха се хванали пак на работа. Няма правителство, което да каже - вдигаме възрастта за пенсия и да не си изпати, защото това е адски непопулярна мярка.
Човекът, който има куража да изрече, че това трябва да се направи сега, е шефът на Балканския институт Иван Нейков. Защо ли? Ами защото не се занимава сега с политика и не му предстоят избори. Политиците са с къс хоризонт от 4 г. и бягат като дявол от тамян от непопулярните мерки. Те обаче трябва да бъдат извършени и на хората да се каже честно защо и как.

- Кой вариант е по-безболезненият?

- Ако приемем да увеличим стажа, но не си направим както трябва сметките, само след няколко години ще изпаднем в ситуацията, след като сме ручали жабетата, да вдигаме и възрастта. Защото при всички положения пенсиите, които ще се отпускат, ще са по-големи, т.е. ще излизат повече пари от системата.

Предполагам, че консултативният съвет към социалния министър ще направи тези разчети. Ще стане ясно каква цел преследваме, какво ще постигнем, какво ще загубим и едва тогава проектът ще бъде даден за обсъждане на обществото. Без да съм ги виждал обаче, съм убеден, че с вдигане на стажа ефектът ще е съмнителен, целта няма да се постигне.

- Значи Иван Нейков ще се окаже прав?

- За съжаление е прав, като предлага драстичния вариант за вдигане на възрастта. Но като говори, че трябва да отрежем опашката на котката, той го казва с болка. Защото много добре знае за какво става дума.

- Той започна тази реформа. Девет години поред възрастта и стажът нарастваха по малко, докато се дойде до днешното положение - мъжете да излизат в пенсия на 63 г., жените на 60 г. при стаж 37 г. и 34 г. по точковата система.

- И получи за това политически шамар. Сега обаче излиза, че толкова омразната точкова система всъщност е начин за по-ранно пенсиониране, защото пределната възраст е 65 г. С премахването на тази система условията за пенсиониране особено на хората, завършили висше и полувисше образование, стават много по-тежки. Ще бъдат порязани и тези, които сега оставаха на работа, без да излизат в пенсия, и получават бонуси за това. Ще се окаже, че няма да им стигне стаж за пенсия, камо ли за бонуси.

Волю или неволю много от хората ще работят до 65 г., за да си докарат стажа, само че никой не смее да им го каже направо. Но каквото и да се приеме, свързано с пенсионната система, то трябва да започне да действа от началото на 2011 г. От 1 юли вече ще е късно, защото през есента на 2011 г. предстоят местни избори, президентски избори. И едва ли тогава могат да бъдат въведени такива мерки.

- Значи не виждате никакъв печеливш ход?

- Оптимистичното в този неприятен сценарий е, че Министерството на труда и социалната политика е отворено за диалог, търси възможности всичко това да бъде обяснено на обществото, да има дискусии. Но каквито и да са те, обществото едва ли ще преглътне горчивия хап. Точно затова трябва да се търси политическо и национално съгласие, а не само това, което се постига в тристранния съвет. Той заработи много добре, но все пак е консултативен орган. А за тези непопулярни мерки трябват съдружници в парламента, включително и сред опозицията. Става дума за политическо решение и колкото повече тежестта и отговорността за реформата се разпределят между социалните партньори и политическите сили, толкова по-малка ще е цената, която ще платят управляващите и цялото ни общество.

- Какво повишение на пенсиите ще получат възрастните от 1 юли, вече се говори, че това няма да стане?

- При положение че има орязване на пенсиите в други страни, едва ли у нас ще си позволим увеличение. Но може да се извърши индексация само с процента на инфлацията, без да влияе осигурителният доход. Парите могат да се дадат да речем не от юли, а по-късно, когато са по-ясни възможностите на бюджета. Варианти много, но е добре да има индексация, макар и малка.

- Ще позволите ли да изгорят невзетите отпуски, ако хората не могат да ги изчистят до края на 2011 г.?

- В сега действащия Кодекс на труда няма опция отпускът да се губи. Няма вариант и за парично компенсиране, защото в чл. 178 е казано, че се забранява компенсиране на платения годишен отпуск, освен при прекратяване на трудовото правоотношение, т.е. управляващите ги стяга чепикът точно затова, че трябва да се плащат обезщетения за неползваните отпуски. А те са се натрупали, защото държавната администрация, включително и областната, и общинската, се страхува от политическа метла и си изгражда чувство за самосъхранение.

Когато дойде нова власт, тя по дефиниция си подменя екипа и държавният чиновник си осигурява една спестовна касичка чрез отлагане на отпуски, ако бъде съкратен, да разчита на сериозни доходи, докато си намери нова работа. Да се обвинява Кодексът на труда, че не дава възможност да се ползва отпуск, е несправедливо. Това, за което ще настоявам и като представител на опозицията, е да няма хипотеза да се губят отпуски. Не може да приемем текстове, които да противоречат на подписани европейски и международни договори и да лишават служителя от конституционното му право на отпуск.

Болничните - язък за барута

От новата мярка, която предвижда първите три болнични да се плащат от работодателя със 70% обезщетение, вече няма смисъл. Тя няма нужда да се прилага, смятат депутати от социалната парламентарна комисия. Вместо нея, те ще настояват да се приемат по-строги контролни механизми за отпускането и ползването на болничните.

Аргументите им: Новият ред на плащане ще намали обезщетенията на хората. А всякакъв опит да се отнемат доходи в условията на криза, независимо от причините, е неприемлив (досега работодателят плащаше само първия ден от болничните, и то със 100% обезщетение върху брутната заплата, после НОИ - с 80% от осигурителната заплата - б.р.). Не издържал и мотивът, че новият начин на плащане ще намали фалшивите болнични. Ако се приемело, че 20% от болничните са фалшиви, макар че и това можело да се оспори, нямало логика да се наказват останалите 80% от болните, чиито диагнози са истински.

"Няма основания тази мярка да бъде приложена, макар и временно. Още повече че по данни на НОИ дефицитът във фонд "Болест и майчинство" е намалял значително. За първите три месеца на годината бяха изхарчени 17 млн. лв. повече, отколкото за същото време на м.г. Но в края на април дефицитът вече е стопен до 5 млн. лв. И има възможност до края на годината да бъде изчистен", убеден е и депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Очаква се още бизнесът и синдикатите да започнат до края на седмицата двустранни преговори за новия размер на минималната заплата от 1 юли. КНСБ вече даде своята оферта за увеличение, и то в три варианта - от 240 лв. сега, минималната заплата да стане 270 лв., 290 лв. или 310 лв., според възможностите на бюджета.

Идеята е след приспадането на данъците и осигуровките чистата сума, която остава за харчене, да е по-голяма от прага на бедност - сега 211 лв. на месец. Сметките показват, че най-добрият вариант е минималната заплата да стане 290 лв., т.е. да се увеличи с 50 лв. Тогава на разположение ще остават близо 229 лв. при около 190 лв. сега, което е под границата за бедност.

От КНСБ предлагат занапред да се приеме нов механизъм за увеличаване на минималното плащане. Идеята е то да расте така, че да е с 15% по-високо от прага на бедност и да достига 60 на сто от средната заплата. Сега около 130 000 души получават месечно заплата, равна на минималната. Само преди две години те са били 283 000 души.

http://sensation.blog.bg/



Забележка: Заглавието натемата е мое и това е и моя коментар.


Тагове:   ДПС,   между,   наречена,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. samvoin - Виждате ДПС с какъв мек и лобовен тон ...
19.05.2010 16:13
Виждате ДПС с какъв мек и лобовен тон започва да говори за кабинета "Борисов" като най - вероятно ще подкрепи тази поредна геноцидна срещу нашия народ мярка - вдигане възраста за пенсия?!...
Политическата проституция у нас вече години наред е наричана "диалог и консенсус" както и предателството срещу електората.
цитирай
Търсене