Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990458
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
19.05.2010 18:35 - Слово за майор Христо Вълев Илиев
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1218 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2010 18:36


image

Тази възпоменателна вечер се посвещава на майор-летеца Христо Вълев Илиев, командир на 2ри щурмови полк, летище Граф Игнатиево край Пловдив по случай 100 години от рождението му.

Майор Христо Илиев, въпреки неговите достойнства като офицер, въпреки неговото толерантно и човешко отношение към заловени партизани, стана жертва на т.нар „народен съд“, едно антиконституционно формирование, заедно с други свои колеги офицери. И до днес не е известно мястото, където почиват неговите кости, за да им се отдаде необходимата почит.

Младите и подрастващите трябва да знаят за тази жесткока несправедливост, наречена „народен съд“, под ножа на който загинаха стотици и хиляди невинни хора със скалъпени обвинения, между, които и много достойни офицери.

Майор Христо Вълев Илиев е роден на 20.09.1903 г. в едно малко селце на варненски окръг, със старото име Боаз Кесен,  а днес село Чернево. Родителите дават на новороденото дете името Христо, хубавото име на големия български поет Христо Ботев. В последствие семейството се премества във Варна и тук детето става юноша и възмъжава. Характерна черта на семейството е патриотизма и когато на Христо му предстои да се ориентира в живота, той недвусмислено избира – Военното на Негово Величество Училище. Мечтата му е да стане офицер-летец, да посвети живота си в бран на родното небе от чужди посегателства…и мечтата му се сбъдва! Христо Илиев завършва 45-ти випуск на ВНВУ като подпоручик-летец на 6-ти септември 1926г. в дена на Съединението на княжество България с Източна Румелия.

На 21-ви октомври 1929г. той е произведен в чин поручик. На 3.10.1935г. е произведен в чин капитан и на 6 май – Гергьовден, 1943г. в чин майор. Като проследим службата на този български офицер, ние се запознаваме с едно рядко старание за усъвършенстване на професията . Службата във въздушните войски протича първо като летец-навигатор, като командир на крило в смесен орляк, като командир на крило в изтребително морско и разузнавателно ято. В последствие той става началник на училище за бордни екипажи и командир на бомбардировъчен орляк. И съгласно поверително писмо №1-1023 / 28.08.1943г. на командира на Въздушната ескадра на 04.10.1943г. майор Христо Илиев е приел във всяко отношение командването на 2-ри въздушен щурмови полк с база летище Граф Игнатиево, край Пловдив.

В списъка на личния състав на 2-ри въздушен щурмови полк към 01.05.1944г. командир на полка е майор-летец Христо Вълев Илиев. Майор Христо Илиев в процеса на своето усъвършенстване като летец през 1941г. е в Германия в Bad Hilling, от август до октомври включително. И от октомври 1941г. до март 1942г. в  база Wertheim. През 1942г. той продължава своята специализация в Полша.

След завръщането си от  Полша негова е инициативата пилотите, които летяли на самолети  PZL 43 и 59 известни у нас като самолети „Чайка“ да се обучават в кацани с планиране при отнет мотор, което до тогава не се практикуваше с тези самолети.  Кацането се извършваше с мото на определени обороти, което изискваше предварително самолета да се подведе от голямо разстояние. Неговата инициатива беше много удачна, особено при летища с по-малки размери, където големия пробег бе направило кацането невъзможно. Това също е пригодно, ако се наложи принудително кацане на площ с малки размери.

Със своите начинания майор Христо Илиев се изявява като извънредно инициативен летец, летец с голяма съобразителност и остър ум. Но ето идва и 9ти септември 1944г. , неговите заслуги и инициативи като летец са пренебрегнати и съгласно регентска заповед №154 от 15.10.1944г., майор Илиев е уволнен въпреки участието му активно в създалия се фронт. Уволнението му го сварва във военната болница. Преди още да възстанови здравето си той е изваден от хоспитала и подобно на много български офицери, особено командири, е изправен пред т.нар „народен съд“, учреден в противовес на българската конституция.

Каква е вината му? Назначен от висшето командване за председател на комисия за разпитване на заловени партизани. Като такъв той е наредил на своите подведомствени, да водят с заловените партизани толерантни разговори, да не бият, което подчинените му изпълняват стриктно, защото той строго е контролирал това. Въпреки всичко, нищо човешко, което е проявил не се взима под внимание. И понеже е бил председател на комисия, получава смъртна присъда, която бива изпълнена. Неговата нелепа смърт потапя в дълбока скръб семейството му – жена, две малки дъщери, престарелите му родители. Дъщерите му още задават въпроса: „Къде са костите на нашият баща, за да им отдадем нужната почит?!“ Жалко, твърде жалко, убитите от „народния съд“ без съд и присъда, безследно изчезналите, следват един след друг – жертви на омраза и мъст. Например: поручик Фердинанд Симеонов – убит след 9-ти септември, жестоко удавен в Дунава. Убит е и вника на Бачи Киро – ген. Теодоси Даскалов. Безцеремноо е убита внучката на Баба Тонка Обретенова. Безследно изчезна най-големия син на Райна Княгиня, генерал иван Динчев.

Днес и сред редиците на българските комунисти се чуват трезви гласове, че тези убийства не биваше да стават, омразата и отмъщението не биваше да се развихрят…но жалко, станалото не може да се унищожи и забрави. Историята е велик съдник. Тя подробно записва в своите страници всички подвизи и геройства, но записва и всички безчинства, като ни сочи пътя, който се осветява от заветните думи на светото писание: „Мое е отмъщението и аз ще го дам.“ – говори Господ през вековете чрез своите пророци.

Със смъртта на майор Христо Илиев, българската авиация загуби един зрял, смел, инициативен летец и командир в своите най-творчески години…

Да помним името на майор Христо Илиев, командир на 2-ри въздушен щурмови полк, чиято летателна дейност днес може да бъде пример за много млади ентусиазирани летци, посветили живота си в бран на родното небе! Нека бъде вечна неговата памет!

(Реч по случай 100 годишнината от рождението на офицер Илиев, о.з  капитан-летец: Красимир Герджиков, председател на клуб Варна при съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО, РЗВ)




Тагове:   майор,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене