Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.05.2010 01:04 - Димитър Атанасов - Кабули: Ромите във Варна гладни ходят, ама не крадат
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2268 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 16.05.2010 01:06


Ромите във Варна гладни ходят, ама не крадат


Пет ромски квартала има във Варна: “Максуда”, “Владиславово”, ”Каменар”, район “Младост”, фабрика “Хр. Ботев”. На територията на града живеят около 30 000 роми, от тях 80% са мюсюлмани. И се самоопределят като турци. Казват, че са турци, защото знаят турски език. Има и роми-християни. Има и придошли от Румъния, Молдова и Русия. Те имат друг начин на живот и не казват, че са роми. Баш ромите са пръснати по всички квартали във Варна. Горещите квартали са „Максуда” и „Владиславово”. За тях говорим с Димитър Атанасов и Николай Асенов.

ДИМИТЪР АТАНАСОВ е роден през 1952 г. в гр. Добрич. Живее във Варна от 1987 г. Работил е по етническите проблеми в кметството на район "Владиславово" -Варна, секретар на кметството и специалист по етническите проблеми в село Каменар, община Варна. От 1998 до 2002 г. е главен специалист в Дирекция "Култура" в Община Варна, Семеен, с четири деца и пет внуци.

Ромите във Варна гладни ходят, ама не крадат
Димитър Атанасов – Кабули

Автор на книгата “Светът и циганите”, инициатор за изграждането на паметна плоча на ромите, жертви на холокоста, в кв. “Аспарухово”.

Какво е отношението между турчеещите се и ромите?
- На ръба! Нищо не си казват, но вътре в себе си не се понасят. Например ромите християни мразят турчеещите се, защото лъжат-мажат и обратно. Турчеещите се мразят ромите. Може да се прегръщат, да се целуват, но вътре в тях има закодирана неприязън. Иначе, помежду им никога не са възниквали конфликти.

По какво се различават турчеещите се и ромите?
- Турчеещите се ни излагат. Те са навсякъде. Лъжат, мамят чужденците, въртят ченч, продават дрехи по улиците и плажа. Хитри са и се оправят. Турчеещите се правят повече престъпления. А ромите- не.

Ромите във Варна след като не крадат как се препитават?
- Има дискриминация в трудово отношение, но за това пък се строи много и ги взимат на работа в строителството. А по-предприеччивите са се изнесли в чужбина. 90 на сто от наши роми са се изнесли по Кипър, Гърция, Испания. Има села, от които всички са заминали.

Гледам, че има хора, които бъркат по кофите?
- Те не са варненски роми, те са от други места. Нашите са курназ. Може да гладуват, но по кофите не ходят. Не можеш да видиш и такива дето просят. Местните роми може да нямат 60 стотинки за автобуса, но имат самочувствие.

Ако кажа на някой от тях циганин?
- Умира, умира от яд!

ДПС отрича ли ги или ги признава за турци?
- Как ще ги признава за турци? Те също много добре знаят, че не са турци. Какво им е турското, само заради езика? Ти какво мислиш, че Ахмед Доган е турчин? Колкото аз съм китаец, толкова Доган е турчин. Доган е турско циганче. Знаеш ли колко добре го познавам. Има късмет, че се е появил в точното време на точното място. Да се благодари на един генерал.

А когато дойде време за избори ДПС не ги ли обикаля?
- Обикалят, ама нашите не са вчерашни...

ДПС признава турчеещите се за членове на ДПС, но не и за турци

Николай Асенов Николов, “Център за стратегии по проблеми на малцинствата”, гр. Варна

В кв. “Аспарухово”, един по-лаличен квартал. В него живеят 500 души самоопределящи се като роми. Турчеещите са около 2500 души и живеят в обособена махала. От тях около 500 живеят много добре, а останалите около 2000 души живеят в бедност и мизерия. Всички живеещи в кв. “Аспарухово” / турчеещи се и роми/ са пришълци от други квартали на Варна, корените на родовете им са ромски. Причина за турцизирането на ромите, основно е политическа. Стратигическата формула на турската партия е: Мюсюлманин – турчин – ДПС. ДПС не признава турчеещите се за турци, а за членове на ДПС, като мюсулмани. За това най-здраво е манипулирането по избори. ДПС набива в главите на хората, че това е тяхната партия, и те живеят с тази мисъл.

Те не разбират, че да си мюсюлманин и член на ДПС, не означава че си турчин.

Например, когато има религиозни празници – Байрам, ДПС раздава безплатно месо на турчеещите се. От миналата година в кв. “Аспарухово” има представителство на ДПС – една стаичка пригодена за клуб. Интересното е, че председател на структурата е българин, а ДПС не се появява там освен на избори. Хората разбират, че ги търсят само на избори и миналата година турчеещите се поставиха условие на ДПС да им построят клуб и джамия, ако не го направят, ще разтурят партийната структура в квартала и ще гласуват за други партии.

ДПС се впрегна и за една година построи клуб и джамия.

Варна е голям град и към него имат апетит много партии, защо да изгубят избирателите си. Проблемите на хората обаче не са малко. Нямат съдействие за работа, повече от 70% живеят мизерно, улиците са в окаяно състояние. Когато се наводни ул. “Горно студено”, водата се оттича в другите улици и наводнява махалата. Децата страдат от алергии – появяват им се петна по кожата. Иначе взаимоотношенията между хората в групата са нормални. Естествено, по-богатите не помагат на бедните. Най-големите и хубави къщи в махалата са техни. Хората изкарват пари и ги инвестират в имоти. А бедните се трудят за единия хляб.

Ромите в “Аспарухово” нямат махала и живеят между българи, помаци и турци.

Повече от половината се българеят, защото имат смесени бракове. Около 150 души говорят ромски и открито заявяват, че са роми. Интегрирани хора, живеят добре. Работят като всички останали, а някои имат и личен бизнес. Децата ходят на училище. Но ромите се чувстват несигурни, без подкрепа от обществото. И това го определят така, заради липса на политика и ромска политическа партия. Например една ромска телевизия, или църква, създава самочувствие, увереност и сигурност. Има роми, които са отишли в махалата и те вече са с променено самосъзнание. Основната причина е бракуването. Когато мъжът или жената от ромски произход отива в махалата, членове на турчеещото се семейство му налагат да говори турски.

Те директно казват “тук се говори само турски”.

Отношението турчеещите се към ромите е в зависимост от позицията на рома в обществото. Ако е беден – лошо. Ако е образован, с добра професия – добро. Казват, че са турци и отричат всичко свързано с ромите, а идват в офиса на центъра за помощ или услуги.

С българите нямаме проблеми. С комшиите се разбираме добре и си общуваме.

Христо Христов



http://hristohristov-bg.com/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040723
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци