Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.05.2010 16:13 - БЪЛГАРСКИ НАДПИС НА 6500 ГОДИНИ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1226 Коментари: 0 Гласове:
1



Не е трудно да си представя реакцията на моите опоненти, които са прочели заглавието на този постинг. Потривайки доволно ръце наверно си казват – Сега го спипахме!
За пореден път обаче личностите отричащи древността на българския език и култура ще бъдат разочаровани, защото колкото и невероятно да звучи дедите ни са имали писменост още в далечната Каменна епоха.

 

Преди време показах връзката между старобългарските руни и критския Линеарен А, чийто прототип е древната балканска писменост. Ще напомня, че В. Георгиев бе един от първите, които забелязаха смайващите прилики между знаците на критските линеарни писмености и тези на плочицата от Градешница, печатът от Караново, дискът от Тартария и т.н. Нашият учен отбеляза, че писмените знаци от древните земи на траките са по-стари от критските. Следователно може да се заключи, че имигранти от Тракия са създателите на първата писменост в света. Като подкрепа на това твърдение може да се посочи разпространението на линеарната керамика от земите на траките в посока на егейския регион. Това бе отбелязано преди повече от 80 години от Б. Хрозни.

 

В този постинг ще бъде разгледан надписът от Тартария. Той е от земите на гетите, най-праведният и смел тракийски народ според Херодот, Страбон и др. Датировката на надписа е още спорна, варира между 5300 и 4500 г. преди Христа. Нека бъдем скромни и приемем по-новата дата, а именно 4500 г. преди Христа. По това време нито египтяни, нито шумери, или който и  да е било друг е  имал своя писменост.

 
                      image

Ако на древните тракийски знаци се приложи звукова стойност на знаци от Линеарен А то се получава следния текст.

 

СИ –ЙЕ   ПА-ТУ-РА  Я-РЯ   РА –ТЕ .........(*)

 

СИЙЕ отговаря на старобългарското показателно местоимение СЬ, СИ, СЕтози, тази, това.

 

ПАТУРА има значението диск, парче, част. Думата показва връзка с хетската патар-крило и с нашата диалектна дума патар-филия, резен, парче, част.

 

ЯРА е женско име, което е идентично на старобългарското лично име Яра.

 

РАТЕ тълкувам като направи, сътвори, изработи, сродна дума е ратай-работник.

 

Смисълът на надписа е следният – Яра направи този диск.

 

Както виждате няма нищо сложно. Четенето е елементарно и е подкрепено от редица факти.

 

1.Находката е глинен диск, така, че думата патарфилия, резен...пасва добре.

 

2.Женското име Яра се покрепя от идеограмата за жена, която е изобразена на предмета. Яра е едно от най-древните български лични имена.

 

3. СИЙЕтози, това, тази е почти идентично на трако-пеласгийското СЕЯ- този, това, тази, срещащо се на надписа с Линеарен А върху златен пръстен на трако-пеласгийски благородник, чието погребение е открито в Мавро Спелио ( Крит), близко е и до фригийските показателни местоимения СА, СИ – това, този, тази.

 

 

Всеки учен запознат с древната егейска писменост би трябвало от пръв поглед да установи, че знаците изписани на диска са по-стар вариант на Линеарен А, а идеограмата е дори идентичта на идеограмата за жена в Линеарен А. Четеното е лесно, но явно резултатът не е бил изгоден за нечии политически интереси и затова не се е стигнало да популяризиране на този изключтелно важен за историята надпис. Прекалено много са неудобните факти.

 

1. Става ясно, че искрата на познанито не e заблестяла в Близкия Изток, както ни се внушаваше дълги години, а в Тракия.

 

2. Понеже българският език е прекрасен кандидат за разчитането на надписа, то от това следва, че дедите не са били никакво тюркско племе, а най-древният цивилизован народ, чиято най-древна земя е Тракия.

 

3. Приликата на знаците от диска с Линеарен А и старобългарските руни  показва, че минойците са били трако-пеласги и разбира се наши деди.

 

 

Ако тези истини бъдат признати хиляди томове “научна литература” ще трябва да бъде предадени за вторични суровини, а титлите на много академици ще увиснат във въздуха. Бяха хвърлени неимоверно много усилия да се заблуди света, че тракийте са били примитивен, див и безписмен народ, който се е изпарил яко дим. Лъжеше се най-безсрамно, че дедите ни са били азиатски номади. Хора като Цани Гинчев и Ганчо Ценов, които се осмелиха да кажат каква е реалността бяха охулени, а работите им забранени.

 

Не можем да очакваме доблест и признаване на грехове от тези, които ни заблуждаваха. Те ще продължават с още по-голяма ярост да отричат заслугите на нашите деди траките и ще ни затрупват с нови лъжи ( филмът за "българската прародина в Иран" не е случайност). Нека обаче ние да не позволяваме на безсъвестни личности да се подиграват с нас и със свещената памет на нашите деди. Нека гордо да кажем – Ние сме потомци на най-древния цивилизован народ, нашите предци разпространиха искрата на познанието!

 

Съсредоточавайки се върху доброто, отричайки злобата и дребнавостта ще махнем от себе си товар, който носим дълго време и пречиствайки се ще достигнем истинската си същност. Помагайки на по-слабите и придържайки се към истината ще докажем на света, че сме потомци на най-праведният народ – траките.

 

 

Благодаря на колегата Демограф за ценната информация.

Използвана литература и пояснения:

 

1.A.Evans, J. Myres, INSCRIPTION IN THE MINOAN LINEAR SCRIPT OF CLASS A, edited by W.C. Brice from the notes of Sir A.Evans and Sir J. Myres, Oxford University Press, London, 1961;

2.A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952;

3.D. Packard, Minoan Linear A, University of California Press, Berkeley/Los Angeles/ London, 1974;

4. J. Best, F. Woudhuizen, Ancient Scripts from Crete and Cyprus, E. J. Brill, Leiden * New York * Kшbenhavn * Kцln, 1988;

5.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

 

 

* До думата РАТЕнаправи има и други знаци, най-вероятно те са дата ( месец, година..). Те представляват знака РА, който е акроним на старобългарсата дума рокъ-време.

 

Трябва да се отбележи, че в Линеарен А и Линерен Б има няколко знака за РА, А, ПУ и т.н. В надписа от Тартария присъстват РА и РА2.



http://sparotok.blog.bg/


Тагове:   надпис,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042131
Постинги: 7895
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци