Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.05.2010 18:56 - Масови протести в Гърция
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1599 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 05.05.2010 20:20


image
Демонстрантите хвърляха коктейли Молотов
Сн.: БГНЕС/ЕПА image 
Загинали в горяща банка при протести в Гърция 05 май 2010 / Nеws.dir.bg Трима души загинаха при пожар на банка в центъра на Атина, предизвикан от самоделни запалителни бомби.
Инцидентът стана по време на демонстрациите срещу мерките на правителството за икономии в страната. Нападатели с качулки хвърлиха коктейли "Молотов" срещу сграда, в която се намира банков клон на групата Marfin, съобщи говорител на пожарната в столицата, предаде АФП, на която се позовава БГНЕС.
Две жени и един мъж са загинали при пожара, а пожарникарите търсят други жертви, въпреки че огънят изглежда е бил овладян, заяви говорител на пожарникарите. Най-малко петима други души са били ранени и транспортирани до болницата за лечение. Полицаи са евакуирали общо около 20 души, които също са се намирали в банката.

Най-малко две други сгради, едната използвана от данъчните служби, а другата от местните власти, се запалиха при други нападения със самоделни бомби, в рамките на протестите срещу програмата за икономии на гръцкия кабинет. По-малки пожари са били видени и на други места в града.
Полицията на Атина е  поставена в пълна готовност.

Новата програма за икономии на гръцкото правителство изкара 20 000 души на митинг в Атина. В столицата органите на реда са изстреляли сълзотворен газ срещу протестиращите, когато те се опитали да пробият полицейския кордон пред сградата на парламента.
В Солун, вторият по големина град в страната, полицията е изстреляла сълзотворен газ по протестиращи младежи, докато те са хвърляли камъни по магазини и банки. Там протестиращите са били 14 000 души.

Това е най-голямата протестна вълна, организирана някога в Гърция.
Еврото достигна днес рекордно ниски нива заради проблемите в страната и опасенията, че дълговата криза в страната може да се разпространи и върху останалите членки на еврозоната. Единната европейска валута се срина до 1,2935 долара, което е най-ниско ниво за последната година.


Вижте снимки от безредиците




image

Безработни учители влязоха в сблъсъци с полицията пред гръцкия парламент по време на протестите срещу антикризисните мерки на правителството. Служителите на реда използваха срещу демонстрантите водни оръдия. Снимка БГНЕС

image Атина пламна 15:27 05-05-2010 Новинар 181 | 3 | 3 Коментирай Еврото удари дъното заради гръцката криза

Безредиците в Атина взеха първите си жертви, съобщиха агенциите. Най-малко трима души загинаха вчера, след като сграда в центъра на Атина, в която се помещава банков клон, бе опожарена по време на стачката срещу антикризисните мерки на правителството. Нападатели с качулки са хвърлили самоделни запалителни бомби срещу зданието, в което по това време са се намирали около 20 души. Останалите хора са били евакуирани от сградата. Безредици имаше и в Солун, където младежи чупеха витрини на магазини и ресторанти за бързо хранене.


Напрежението в южната ни съседка вчера достигна връхната си точка. Протестиращите се опитаха да щурмуват парламента в Атина, вследствие на което полицията използва сълзотворен газ срещу тях. Във вчерашните демонстрации според АФП са участвали около 100 000 души. Стачката тотално парализира южната ни съседка. Там нито пристигаха, нито излитаха самолети. Работа прекратиха и влаковете и фериботите.
Междувременно еврото се срина и достигна най-ниската си стойност за последната една година. След одобряването на спасителния пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро единната европейска валута се понижи до $1,293, падайки под психологическата граница от $1,30. Агенциите уточняват, че сривът на еврото е породен от опасенията, че финансовите проблеми на Атина могат да обхванат и други страни от еврозоната.


Въпреки че испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро опроверга слуховете, че правителството му в момента преговаря за собствен спасителен пакет, инвеститорите не се чувстват сигурни, отбелязва „Уолстрийт джърнъл”. Изданието цитира експерти, според които независимо от това, че финансовата ситуация в Испания и Португалия не е напълно сравнима с тази в Гърция, става все по-очевидно, че помощта за южната ни съседка решава проблема само в краткосрочен план.


Германският канцлер Ангела Меркел защити в Бундестага решението си да подкрепи финансовия пакет за Атина, заявявайки, че от него зависи както бъдещето на Европа, така и това на Германия. Меркел каза, че помощта е необходима, за да се предотврати верижна реакция, която ще дестабилизира финансовите пазари. Германия участва в помощта за Гърция с 22 млрд. евро.

http://www.novinar.net/

 

Стачката взе жертви в Атина, боеве и в Солун 05.05.2010 16:04 Жертвите загинаха при пожар в банков клон, след като демонстранти хвърлиха по него коктейли "Молотов" размер на шрифта: image Част от протестиращите се опитаха да щурмуват парламента image Преди ден сблъсъци с полицията имаше и по време на протеста на учителите пред парламента   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души загинаха при пожар в банков филиал в центъра на Атина. Огънят е бил предизвикан от самоделни запалителни бомби, хвърлени от нападатели с качулки по време на демонстрациите срещу новата програма за икономии на правителството.

Протестиращи счупили един от прозорците и хвърлили коктейли "Молотов" в сградата.

Общо 20 души са се намирали в нея по време на избухването на пожара.

Най-малко петима бяха ранени и транспортирани до болницата за лечение.

Огнеборците търсят други жертви, въпреки че огънят изглежда е овладян, заяви говорител на пожарникарите.

още по темата image 48-часова стачка в Гърция image 18 | image3369 Протестите в Гърция ескалират image 22 | image9069 Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Солун image 7 | image2155

Поне две други сгради, едната използвана от данъчните служби, а другата - от местните власти, бяха запалени при други нападения със самоделни бомби.

Опожарени бяха и най-малко три автомобила и една пожарна кола, предаде АП. Протестиращите издигнаха огнени барикади по улиците.

Полицията на Атина е била поставена в пълна готовност.

Гърция е парализирана втори ден от 48-часова общонационална стачка, но протестите вече излизат от контрол.

Десетки хиляди стачкуващи излязоха по улиците в Атина.

Твърди се, че това са най-масовите демонстрации в гръцката столица през последните години, като според някои оценки там са се събрали около 60 хил. души. Според правителствените представители демонстрантите са около 25 хил.

Част от множеството се опита да щурмува парламента и

замеряше полицията с павета и коктейли "Молотов",

предаде АП. В отговор полицаите използваха сълзотворен газ срещу тях.

В столицата бяха издигнати множество лозунги, призоваващи богатите да платят за кризата или критикуващи Международния валутен фонд и Европейския съюз, които успяха да накарат гръцкото правителство да предприеме безпрецедентни мерки за икономии в замяна на тригодишен план за спасяване на страната в размер на 110 млрд. евро.

Тълпата скандираше "Убийци", "Подпалете парламента" и "Долу ръцете от нашите заплати, крадци".

Изблици на насилие имаше и в Солун, където около 20 хил. души преминаха в шествие към центъра на града, а младежи изпочупиха прозорците на магазини и заведения за бързо хранене. Там полицията също използва сълзотворен газ.

Това е третата общонационална стачка от февруари насам,

организирана от големите синдикални централи.

От полунощ е прекъснат морският, въздушният и железопътният транспорт. Затворени останаха училища и учреждения. Банките и големите държавни компании функционират с намалено темпо. В държавните болници работят само малки екипи.

Стачкуват и журналистите. Те не отразяват протестите, не се излъчват информации по радиостанциите и телевизиите, а утре няма да излизат вестници в страната.

Градският транспорт в Атина работи от 10 до 16 ч., за да се осигури възможност на стачниците да участват в демонстрациите.

Нормално се движат единствено такситата.

Българското Министерство на външните работи препоръчва

на българските граждани да се съобразяват с ограниченията в различните видове превози от и за Гърция, да избягват пътувания за краткосрочен период, които не са наложителни, както и да избягват централните райони на Атина и Солун.

  Източник: По материали на БТА и БГНЕС

Снимки: ЕПА/БГНЕС













Тагове:   Масови,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. samvoin - Меркел: Бъдещето на Европа е зал...
05.05.2010 20:20
Меркел: Бъдещето на Европа е заложено на карта
Сряда, 05 Май 2010 10:33
Е-мейл Печат ПДФ
merkel_kongress

Бъдещето на Европа и бъдещето на Германия в Европа е заложено на карта. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага. В германския парламент се обсъжда на отпускането на 22,4 милиарда евро помощ на Гърция. Кабинетът на Меркел даде съгласие в рамките на три години Германия да отпусне помощ на Гърция в размер на 110 милиарда евро. Не се очаква решението да срещне отпор в парламента, съобщава АП. Меркел посочи, че оказването на помощ на Атина по-рано не би било продуктивно. Тя заяви още, че парламентът трябва да гласува отпускането на помощта „заради бъдещето на Европа и заедно с това, за бъдещото на Германия в Европа."
цитирай
2. samvoin - НЕ! На вашите алчни, тлъсти и мазни ...
05.05.2010 20:21
НЕ! На вашите алчни, тлъсти и мазни шии и вашата империя на злото - ЕС бъдещетое застрашено "другарко" Меркел или Мардохай, а не на Европа като култура и цивилизация, защото вие сте нейните истински врагове!
цитирай
3. samvoin - Гърците не искат помощ от ЕС и МВФ...
05.05.2010 20:28
Гърците не искат помощ от ЕС и МВФ

Гърция за пореден ден е блокирана от стачки и протести, като този път те са срещу приемането на финансова помощ от ЕС и МВФ, предадоха агенциите. Хората се притесняват от въвеждането на още по-тежки рестриктивни мерки. Вчера всички пътнически фериботи на пристанището в Пирея бяха блокирани. Хиляди гърци днес излизат на улицата в знак на протест срещу поисканата от гръцкото правителство финансова помощ от ЕС и МВФ.

В Атина продължават преговорите с представителите на ЕС и МВФ относно спасителния план на обща стойност 45 млрд. евро. Те настояват гръцките власти да премахнат 13-та и 14-та заплата, както и да се намали минималната заплата, която сега е 780 евро, казва министърът на труда Андреас Ловердос пред в. "Етнос".

Германският в. "Билд" пък припомня, че Гърция е страна, която от пет десетилетия се управлява от няколко фамилни династии. Настоящият премиер Георгиос Папандреу е син и внук на двама бивши министър-председатели - баща му Андреас Папандреу и дядо му Георгиос Папандреу. Династия Караманлис са консерватори, а Костас Караманлис бе премиер до м.г. Трета династия Мицотакис/Бакояни управляваше от 1990 до 1993 г. чрез Константинос Мицотакис. Неговият син Кирякос Мицотакис е депутат в момента, а дъщерята Дора Бакояни бе кмет на Атина и външен министър в кабинета "Караманлис".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040029
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци